Γεράσιμος Σιάσος: «Με το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ για τα καρδιαγγειακά νοσήματα θα σωθούν 10.000 άνθρωποι»

Στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» στο MEGA και την δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, φιλοξενήθηκε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος.
Στη συνέντευξή του ο Πρύτανης ανέδειξε την λαμπρή πορεία του πρώτου και μεγαλύτερου Πανεπιστημίου στη χώρα τους σχεδόν δύο αιώνες αδιάλειπτης λειτουργίας του, ενώ παράλληλα τόνισε και την κοινωνική προσφορά του ΕΚΠΑ, με αφορμή τη συμμετοχή του στο Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου.
Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ, επισήμανε πως το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά σημαντικό καθώς 5,5 εκ. πολίτες θα έχουν πρόσβαση, δωρεάν πρόσβαση για βιοχημικές εξετάσεις και καρδιολογικό έλεγχο.
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρωτοστατεί σε μεγάλα εθνικά προγράμματα που δεν αφορούν το λεκανοπέδιο, αφορούν όλη τη χώρα. Παράδειγμα το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης του Καρκίνου, που πάλι το Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία βέβαια με το Υπουργείο Υγείας, πρωτοστάτησε. Και ερχόμαστε τώρα στο τελευταίο πρόγραμμα που είναι το πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ για την καρδιαγγειακή νόσο. Και εδώ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών πρωτοστάτησαν στο να σχεδιάσουν με το Υπουργείο Υγείας ένα πρόγραμμα που αφορά πεντέμισι εκατομμύρια πολίτες, 30 έως 70 ετών, οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση, δωρεάν πρόσβαση για βιοχημικές εξετάσεις και καρδιολογικό έλεγχο…Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σχεδίασε το Υπουργείο Υγείας, η κυρία Αγαπηδάκη, σε συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα και άλλους φορείς. Όμως και εδώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε κυρίαρχο ρόλο στο σχεδιασμό όλου αυτού του προγράμματος όσον αφορά τον καρδιολογικό έλεγχο και φυσικά και το Πανεπιστήμιο Αθηνών και όλες οι Ιατρικές Σχολές της χώρας συμμετέχουν στην υλοποίηση τελικά αυτού του πολύ σημαντικού προγράμματος. Με μηνύματα στα κινητά, δωρεάν βιοχημικός έλεγχος, δωρεάν ιατρικός έλεγχος, δωρεάν καρδιολογικός έλεγχος. Όλα αυτά πιστεύουμε, κυρία Λυμπεράκη, ότι σε πλήρη εφαρμογή όλο αυτό το πρόγραμμα θα σώσει 10.000 καρδιαγγειακά συμβάντα, δηλαδή 10.000 θανάτους ή 10.000 εμφράγματα. Κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό».
Γεράσιμος Σιάσος: το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η πραγματική δεξαμενή σκέψης της ελληνικής κοινωνίας. Η Πολιτεία εμπιστεύεται το Πανεπιστήμιο τις κρίσιμες στιγμές
«Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι η πραγματική δεξαμενή σκέψης της ελληνικής κοινωνίας. Έχει πολλά να προσφέρει και προσφέρει καθημερινά πολλά… Παράδειγμα τα μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Οι πανεπιστημιακές κλινικές…Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, 70 πανεπιστημιακές κλινικές είναι διασκορπισμένες όλο το λεκανοπέδιο σε 14 νοσοκομεία, παράγοντας το 40% του κλινικού έργου. Πάμε στις μεγάλες κρίσεις που ζήσαμε ως χώρα το τελευταίο διάστημα.Ποιοι ήταν αυτοί οι επιστήμονες οι οποίοι βγήκαν μπροστά στην πανδημία; Καθηγητές των Ιατρικών σχολών όλων των Πανεπιστημιών. Από το Πανεπιστήμιό μας, δεκάδες διακεκριμένοι καθηγητές Εντατικολόγοι, η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, την οποία για αυτή της την προσφορά σε 15 μέρες θα την βραβεύσουμε, και πάρα πολλοί άλλοι πρωτοστάτησαν. Η κυρία Κοτανίδου ήταν υπεύθυνη συντονισμού όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας της χώρας. Άρα λοιπόν, η Πολιτεία εμπιστεύεται το Πανεπιστήμιο. την κρίσιμη στιγμή», τόνισε ο Πρύτανης.
Εκτός από τα δημόσια Πανεπιστήμια, δεν υπάρχει άλλος θεσμός στην Ελλάδα, τον οποίο οι πολίτες να εμπιστεύονται σε ποσοστό 80%. Το μέλλον των δημόσιων Πανεπιστημίων θα είναι λαμπρό!
«Εάν η πρόθεση της Πολιτείας είναι να στηριχτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, το μέλλον των δημοσίων πανεπιστημίων, ότι θα είναι λαμπρό» υπογράμμισε ο κ. Σιάσος σημειώνοντας ότι παρά την κρίση εμπιστοσύνης των θεσμών τα Δημόσια Πανεπιστήμια έχουν βαθμό εμπιστοσύνης 80%.
«Εμείς ζητήσαμε πριν ένα χρόνο από μια ιδιωτική εταιρεία μεγάλη δημοσκοπική εταιρεία να γίνει μια δημοσκόπηση για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και για την τριτοβάθμια και φυσικά για το Πανεπιστήμιο μας. Δεν έχει καμία σχέση εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στα δημόσια πανεπιστήμια, στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση με οποιαδήποτε άλλη βαθμίδα εκπαίδευσης.
Εκεί η δημοσκόπηση της ALCO έδειξε 80% εμπιστοσύνη στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο από τους πολίτες. Πείτε μου λοιπόν εσείς ποιον άλλο θεσμό στη χώρα γνωρίζετε αυτή τη στιγμή με την κρίση των θεσμών που έχουμε, που οι πολίτες το εμπιστεύονται σε ποσοστό 80%; Θέλω να μου βρείτε άλλο ένα… Πιστεύω ότι εάν οι πρόθεσεις της Πολιτείας είναι να στηριχτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο -αυτά που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι η πολιτεία κινείται σε αυτή την κατεύθυνση- εάν αυτό λοιπόν συνεχιστεί, δεν έχουμε κανένα άγχος, καμία απορία για το μέλλον των δημοσίων πανεπιστημίων, ότι θα είναι λαμπρό!».
«Η ιστορία του Ελληνικού κράτους είναι συνυφασμένη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ήταν ο σημαντικότερος πυλώνας ανασυγκρότησης του Ελληνικού κράτους»
O κ. Σιάσος αναφερόμενος στην ιστορία του Πανεπιστημίου Αθηνών το οποίο ιδρύθηκε το 1837, είπε μεταξύ άλλων «Η ιστορία του ελληνικού κράτους είναι συνυφασμένη με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν ακριβώς το ίδρυμα που είχε ένα σημαντικό ρόλο ως τον βασικότερο πυλώνα συγκρότησης όλου του ελληνικού κράτους. Μετά την επανάσταση του 1821, που υπήρχε ένα διαλυμένο κράτος και έπρεπε να συγκροτήσει τις δομές του, να ανασυγκροτήσει δηλαδή τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δικαστήρια. Αυτός λοιπόν ήταν και ο πρώτος εθνικός ρόλος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δάσκαλοι που έπρεπε να στελεχώσουν τα σχολεία, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι που έπρεπε να στελεχώσουν τα νοσοκομεία, οι δικαστές, οι δικηγόροι για τη δικαιοσύνη, οι δημόσιοι λειτουργοί, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι επιστήμονες που θα στελέχωναν όλη την κρατική μηχανή. Και όλο αυτόν το ρόλο την είχε αυτό εδώ το πανεπιστήμιο επί έναν αιώνα. Ίσως και γι αυτό το λόγο ο Κολοκοτρώνης Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποκαλούσε το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως το εθνικό σπίτι της Ελλάδας. Είχε δηλαδή ξεχωρίσει τον ρόλο που θα είχε το Πανεπιστήμιο όλα τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες»
Οι σπουδαίοι απόφοιτοι
«Το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει διακεκριμένους αποφοίτους, προσωπικότητες που διέπρεψαν στην επιστήμη, στον πολιτισμό και την πολιτική»
Οι περισσότεροι διανοούμενοι της χώρας, σπουδαίοι επιστήμονες, άνθρωποι που διέπρεψαν παγκοσμίως ή σπουδαίοι πολιτικοί, μεγάλες πολιτικές προσωπικότητες, ήταν απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αθηνών.«Έχουμε το προνόμιο να έχουμε αποφοίτους διακεκριμένες προσωπικότητες, οι οποίες διακρίθηκαν όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Άνθρωποι της επιστήμης, άνθρωποι της πολιτικής και του πολιτισμού. Από τον Χαρίλαο Τρικούπη και τον Ελευθέριο Βενιζέλο μέχρι τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Άνθρωποι της επιστήμης, όπως ο Γεώργιος Παπανικολάου, η Αμαλία Φλέμινγκ, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή. Άνθρωποι του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων. Οδυσσέας Ελύτης, Γιώργος Σεφέρης, Μανόλης Ανδρόνικος. Διδώ Σωτηρίου, Νίκος Καζαντζάκης. Βέβαια να μην ξεχάσουμε τον Κωστή Παλαμά, τον ποιητή, τον μεγάλο αυτό ποιητή, που όχι μόνο είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου μας, αλλά επί 31 χρόνια ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών και το γραφείο του βρισκόταν σε αυτό εδώ ακριβώς το κτίριο» είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών μιλώντας για τις προσωπικότητες που έχουν καθίσει στα φοιτητικά έδρανα του ΕΚΠΑ.
Στο γραφείο του Κωστή Παλαμά, του μεγάλου εθνικού ποιητή και του επί 31 χρόνια Γενικού Γραμματέα του Πανεπιστημίου Αθηνών
Ο κ. Σιάσος, έδειξε το γραφείο του Κωστή Παλαμά, τμήμα της ζώσας ιστορίας του Πανεπιστημίου, στην δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. «Εδώ, πίσω από αυτά, εδώ τα τζάμια είναι το γραφείο του Κωστή Παλαμά. Οι μαρτυρίες λένε ότι ο Κωστής Παλαμάς τα 31 χρόνια που ήταν γενικός γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν εδώ και δούλευε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μάλιστα κάποιοι τον πείραζαν γιατί έγραφε ποιήματα και απασχολούνταν περισσότερο… Και ακριβώς απέναντι δώσαμε το όνομα του Κωστή Παλαμά στο εντευκτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Και πίσω φυσικά αναγνωρίζετε τη Νομική Σχολή που τελειώσατε κι εσείς».
Όλες οι μεγάλες στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας συνδέονται με κάποιον τρόπο με το ΕΚΠΑ. Οι παγκόσμιοι πόλεμοι, η αντίσταση, η κηδεία του Παλαμά, το Κυπριακό και η κατάληψη της Νομικής
Η συνεισφορά του Πανεπιστημίου ήταν μεγάλη σε όλες τις καμπές τις σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. «Όλες οι μεγάλες στιγμές της νεώτερης ελληνικής ιστορίας συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών» τόνισε ο κ. Σιάσος και συμπλήρωσε
«Οι Παγκόσμιοι πόλεμοι. Να σταθούμε για παράδειγμα, στο 1940 και τον ρόλο που είχε το Πανεπιστήμιο Αθηνών στον πόλεμο. Οι πανεπιστημιακές κλινικές, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία έγιναν τα νοσοκομεία υποδοχής των τραυματιών του πολέμου. Πολλοί φοιτητές, εκατοντάδες φοιτητές αλλά και προσωπικό του πανεπιστημίου στρατεύθηκε και πολέμησε στο μέτωπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διακεκριμένος καθηγητής χειρουργικής Κοντιάδης, ο οποίος σταμάτησε το μάθημά του όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος. Είπε προς τους φοιτητές του ότι, το μάθημα τελείωσε, ο καθένας θα κάνει το καθήκον του. Και έφυγε μόνος του, πήγε στα σύνορα όπου υπήρχε το μέτωπο για να χειρουργεί τους πολυτραυματίες. Λίγο διάστημα μετά, βομβαρδίζεται το νοσοκομείο με αποτέλεσμα ο Κοντιάδης να βρεθεί νεκρός. Προσέξτε, πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι την ώρα που χειρούργησε έναν τραυματία πολέμου. Άρα λοιπόν, το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε ένα κομβικό ρόλο σε κάθε κρίσιμη στιγμή του έθνους…
Η κηδεία του Παλαμά, η οποία έγινε στην Αθήνα, απέκτησε ιστορική υπόσταση. Είπαμε ότι ο Παλαμάς ήταν 31 χρόνια στο Πανεπιστήμιο μας ως γενικός γραμματέας. Τότε οι Γερμανοί είχαν απαγορεύσει οποιαδήποτε συνάθροιση. Και όμως αυτή η κηδεία μεταμορφώθηκε σε ένα συλλαλητήριο. Ήταν το πρώτο συλλαλητήριο κατά της Κατοχής και μάλιστα όλος ο κόσμος έψελνε τον εθνικό ύμνο, κάτι το οποίο απαγορευόταν, όμως κανένας δεν μπορούσε να το σταματήσει…
Στο Κυπριακό, αυτή την εθνική τραγωδία, το Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν εκεί να συμπαρασταθεί στους Έλληνες της Κύπρου. Να μην ξεχνάμε το ηχηρό ψήφισμα που έβγαλε η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1974. Ένα ψήφισμα που μεταφράστηκε στα αγγλικά και διανεμήθηκε σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου. Και τι έλεγε; Περιέγραφε τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο, κάτι το οποίο έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση και ο Εθνάρχης Μακάριος και στη συνέχεια Γλαύκος Κληρίδης ευχαρίστησαν τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη γενναία αυτή στάση που έδειξε το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και πολλές άλλες προσπάθειες. Η οικονομική ενίσχυση των Κυπρίων φοιτητών που ζούσαν στην Ελλάδα. Μεγάλα συλλαλητήρια. Υπάρχουν εικόνες με κατάμεστα τα Προπύλαια από φοιτητές οι οποίοι ήθελαν να αναδείξουν το Κυπριακό ζήτημα.
Το Φεβρουάριο του 1973 η κατάληψη στη Νομική Σχολή ήταν η πρώτη κατάληψη, η πρώτη εκδήλωση κατά της δικτατορίας από φοιτητές. Ακολούθησε στη συνέχεια βέβαια, τον Νοέμβρη του 1973, το Πολυτεχνείο η κατάληψη του Πολυτεχνείου και στη συνέχεια τα γνωστά γεγονότα».
«Το φοιτητικό κίνημα ήταν μπροστά σε όλους τους αγώνες του έθνους και σε όλους τους αγώνες της κοινωνίας της Ελλάδας. Άλλωστε οι φοιτητές είναι η καρδιά του Πανεπιστημίου μας. Γι αυτούς είμαστε εδώ, για την εκπαίδευση τους και αυτούς στηρίζουμε και γι αυτούς αγωνιζόμαστε», υπογράμμισε ο Πρύτανης.
Από το χθες στο σήμερα. Από τους 52 στους 100.000 φοιτητές, τα 5 campus και τα 42 Τμήματα
To Πανεπιστήμιο Αθηνών κατά την ίδρυσή του είχε 52 φοιτητές και τέσσερις Σχολές και σήμερα έχει 100.000 ενεργούς φοιτητές. Ο κ. Σιάσος είπε χαρακτηριστικά « Από τους 52 φοιτητές του 1837 και τις τέσσερις σχολές, ερχόμαστε τώρα στα 42 τμήματα. Εννιά σχολές. 100.000 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. 70 κλινικές σε 14 νοσοκομεία, 18 μουσεία, 8 βιβλιοθήκες, 5 κάμπους. Όλα αυτά λοιπόν συγκροτούν το Πανεπιστήμιο του σήμερα».
ΕΚΠΑ: το πιο βελτιωμένο Πανεπιστήμιο στην Ευρώπη, στην κορυφή των διεθνών κατατάξεων στη νοτιοανατολική Ευρώπη
Αναφερόμενος στα επιτεύγματα του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Πρύτανης μίλησε για τις διεθνείς κατατάξεις του. «Σε μία από τις τρεις έγκυρες κατατάξεις, στην QS του απονεμήθηκε ο τίτλος του πλέον βελτιωμένου πανεπιστημίου σε όλη την Ευρώπη. Πήραμε την έκτη θέση στην ποιοτική εκπαίδευση σε μια άλλη διεθνή κατάταξη όπως είναι η US News, που αφορά κυρίως τα πανεπιστήμια της Αμερικής. Είμαστε στα πρώτα 200 πανεπιστήμια του κόσμου, επιτυγχάνοντας την υψηλότερη θέση που έχει καταγραφεί ποτέ από ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ακόμα και κατατάξεις που μετράνε την ερευνητική συνεισφορά, όπως είναι η γνωστή πλατφόρμα Google Scholar το Πανεπιστήμιό μας στη διεθνή κατάταξη σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις και τις αναφορές, βρίσκεται στην 62η θέση παγκοσμίως και στην 16η στην Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε « Επειδή πολλά λέγονται, όπως είπατε και εσείς για τις κατατάξεις, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε μια πλατφόρμα όπως είναι η πλατφόρμα της Google για την έρευνα».
Γεράσιμος Σιάσος: στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα Πανεπιστήμια έχασαν το 30% του προσωπικού τους
Υπογράμμισε πως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης τα Πανεπιστήμια έχασαν το 30% του προσωπικού τους και πρόσθεσε «[Θέλουμε] να έχουμε αυτούς που είχαμε 20 χρόνια πριν. Δηλαδή είμαστε μειωμένοι σε προσωπικό περίπου κατά 30%».
Γεράσιμος Σιάσος: Πρέπει να υπάρχει όριο στη φοίτηση αλλά πρέπει να προστατευτούν όσοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Πιστεύουμε ότι τελικά θα υπάρξει ρύθμιση για τους ενεργούς φοιτητές που αγωνίζονται και είναι κοντά στη λήψη των πτυχίων τους
Για το «ν+2» και την εφαρμογή του νόμου από τον Σεπτέμβριο του 2025 για διαγραφή φοιτητών ο κ. Σιάσος διαχώρισε από την εφαρμογή του νόμου, τους φοιτητές εκείνους που βρίσκονται κοντά στην απόκτηση πτυχίου και αποτελούν περίπου το 10% των φοιτητών που ξεπερνούν το όριο του «ν+2».
«Πρέπει να υπάρχει όριο στη φοίτηση. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανένας. Δεν μπορείς να είσαι για πάντα φοιτητής και να μην παρακολουθείς τα μαθήματα, να μη δίνεις εξετάσεις και να θεωρείσαι φοιτητής. Άρα σε αυτό συμφωνούμε όλοι, ότι πρέπει να υπάρχει όριο. Τώρα πάμε στην πρώτη εφαρμογή του νόμου που όπως πολύ σωστά είπατε είναι το Σεπτέμβρη του 2025.
Εμείς θα εφαρμόσουμε το νόμο. Ωστόσο, αυτό που έχουμε προτείνει και ως Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και όλα τα πανεπιστήμια, όλοι οι πρυτάνεις μέσω της Συνόδου Πρυτάνεων, είναι να γίνει μια ειδική μέριμνα για εκείνους τους φοιτητές που είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου τους, που είναι ενεργοί φοιτητές, που δίνουν μαθήματα. Και μπορεί κάποιες δυσκολίες της ζωής, που σχετίζονται με κοινωνικούς, οικογενειακούς, εργασιακούς λόγους να τους εμπόδισε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο ν+2. Πιστεύουμε ότι είναι ένα 10% που είναι πολύ κοντά στο πτυχίο τους… Είναι 5.000-8.000. Αυτοί που έρχονται εγγράφονται στο εξάμηνο, δίνουν μαθήματα, προσπαθούν, έχουν περάσει τα περισσότερα μαθήματα και είναι κοντά στο πτυχίο…Κατά τη γνώμη μας και τη γνώμη όλων των πανεπιστημίων θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική μέριμνα για εκείνη την κατηγορία των φοιτητών που είναι κοντά στο πτυχίο, που είπαμε είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι και οι οποίοι προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Με τα δεδομένα που ξέρουμε σήμερα επειδή το θέμα έχει συζητηθεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πιστεύουμε ότι τελικά θα υπάρξει κάποια ρύθμιση να προστατεύσει, λέω και πάλι τους ενεργούς φοιτητές, αυτούς που παλεύουν και είναι κοντά στη λήψη του πτυχίου τους», είπε ο Πρύτανης.
Δείτε τα πιο πάνω αποσπάσματα εδώ:
https://hub.uoa.gr/gerasimos- siasos-sto-mega-i-labri- istoria-kai-oi-megales- epitychies-tou-protou-kai- megalyterou-panepistimiou- oloklirou-tou-ellinismou/
Τα βίντεο είναι διαθέσιμα για μεταφόρτωση εδώ:
https://drive.google.com/ drive/folders/ 1mejGZT8WPp5rqj7zt5JLP8doLEKh6 UtT?usp=sharing
Ολόκληρη η εκπομπή εδώ:
https://www.megatv.com/ etvshows/1878731/25-03-2025/