Για κίνδυνο υγειονομικής κρίσης στην Ουκρανία που μπορεί να εξαπλωθεί ευρύτερα προειδοποιεί ο ΠΟΥ

  • Iatropedia newsroom
Ουκρανία
Οι συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές ενέργειας και υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, αφήνοντας ευάλωτους εκατομμύρια ανθρώπους

Για κίνδυνο κρίσης υγείας στην Ουκρανία προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς η χώρα ετοιμάζεται να ζήσει τον τρίτο χειμώνα με πόλεμο μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Οι συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις υποδομές ενέργειας και υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους καθώς υποχωρεί η θερμοκρασία, ανέφεραν αξιωματούχοι του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

«Η Ουκρανία ετοιμάζεται να μπει στον τρίτο χειμώνα της εν μέσω πολέμου σε πλήρη κλίμακα – πιθανότατα τον πιο δύσκολο μέχρι στιγμής. Η στροφή της προσοχής μας στην υγεία είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Κίεβο ο Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.

Από την ώρα που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, τον Φεβρουάριο του 2022, ο οργανισμός του ΟΗΕ έχει καταγράψει σχεδόν 2.000 επιθέσεις σε υποδομές υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας, οι οποίες, όπως είπε, έχουν επηρεάσει σοβαρά το σε μεγάλο βαθμό δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι στοχευμένες επιθέσεις έχουν προκαλέσει ζημιά στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Οι συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης έχουν ήδη σημαντικό κόστος, ενώ υπάρχουν σημάδια κινδύνου για τον χειμώνα, δήλωσε ο Kluge μετά από επίσκεψη σε περιοχές που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στην ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων, οδηγώντας σε αύξηση των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμό», είπε.

Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μολυνθεί το σύστημα ύδρευσης λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος, ενώ υπάρχουν και αυξανόμενα σημάδια ανάπτυξης μικροβιακής αντοχής λόγω της κακής χρήσης αντιβιοτικών.

«Έχουμε ιστορίες με πληγές που απλώς δεν επουλώνονται λόγω αντίστασης στα αντιβιοτικά», ανέφερε ο Kluge. «Αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες πέρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, αν τα φάρμακα γίνουν αναποτελεσματικά», συμπλήρωσε.

Ο ΠΟΥ σχεδιάζει να εγκαταστήσει 15 μονάδες θέρμανσης σε νοσοκομεία που κινδυνεύουν από περαιτέρω επιθέσεις, καθώς και ένα δίκτυο θεραπευτικών κλινικών σε περιοχές όπου η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι δύσκολη, στο πλαίσιο πρωτοβουλιών των τοπικών ουκρανικών αρχών και των δυτικών κυβερνήσεων. Ο Οργανισμός προσπαθεί επίσης να παράσχει γεννήτριες και άλλες εφεδρικές πηγές ενέργειας, καθώς και να βοηθήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του συστήματος υγείας που σχεδιάζει το κράτος.

Οι πρώτες εργασίες για τα έργα αυτά, δήλωσε ο Kluge, επικεντρώθηκαν στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας στα ανατολικά, η οποία δέχεται συχνά ρωσικές επιθέσεις. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Οργανισμός ανακοίνωσε επίσης ότι οργάνωσε τη δωρεά 23 ασθενοφόρων για να βοηθήσει τις ιατρικές υπηρεσίες σε περιοχές κυρίως της πρώτης γραμμής.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο νοσοκομείο από υπερβολική δόση Ozempic η αδελφή της Κέιτ Μος

Τα μικρά παιδιά που «χαζεύουν» πολλές ώρες στην οθόνη έχουν φτωχότερες γλωσσικές δεξιότητες

«Προσωπικός παιδίατρος» για 500.000 παιδιά: Τι προβλέπει νέο νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή