Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 6.000 ενήλικες με μέση ηλικία 50 ετών, όσον αφορά τον τρόπο που πήγαιναν στη δουλειά τους και την κατάσταση της υγείας τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι σαφώς περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν τα δημόσια μεταφοράς, ενώ οι άνδρες προτιμούν το αυτοκίνητό τους.
Η έρευνα βρήκε ότι, σε σχέση με τους «κολλημένους» στο τιμόνι, όσοι πηγαινοέρχονταν συστηματικά με μετρό ή με λεωφορείο, ήσαν κατά μέσο όρο 44% λιγότερο υπέρβαροι, είχαν 27% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 34% μικρότερη πιθανότητα να έχουν διαβήτη.
Είναι αξιοσημείωτο ότι όσοι χρησιμοποιούσαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, είχαν καλύτερους δείκτες υγείας ακόμη και από αυτούς που πήγαιναν στη δουλειά τους με το ποδήλατο ή με τα πόδια.
Σύμφωνα με τους ιάπωνες ερευνητές, «οι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά την πιθανότητα να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς αντί για το αυτοκίνητό τους, στο πλαίσιο μιας καθημερινής σωματικής άσκησης».
Οι επιστήμονες επεσήμαναν πάντως ότι σε μια τέτοιου είδους έρευνα είναι αδύνατο να φανεί σε ποιο βαθμό η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων ή, αντίστροφα, όσοι έχουν ήδη καλύτερη υγεία, προτιμούν να χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ