Iatropedia

Γιατί αισθανόμαστε χάλια όταν έχει ζέστη και υγρασία και τι μπορούμε να κάνουμε

Exhausted young woman suffering from hot weather, overheat, too high air temperature at home, lying on sofa, waving paper handheld fan, cooling, feeling discomfort

Μπορεί η ζέστη να μας κουράζει, αλλά ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας μας εξουθενώνει. Τι μπορούμε να κάνουμε

Είναι κάτι περισσότερο από μια αίσθηση: Ο συνδυασμός «ζέστη – υγρασία» είναι πραγματικά πιο δύσκολος για το σώμα μας.

Η υγρασία δείχνει πόσο είναι οι υδρατμοί που υπάρχουν στον αέρα. Και όσο πιο ζέστη κάνει, τόσο περισσότερη υγρασία μπορεί να κρατήσει ο αέρας, λέει η Jessica Lee, συντονίστρια δημόσιου προγράμματος στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που μια πολύ ζεστή καλοκαιρινή μέρα μπορεί να νιώθουμε ότι «κολλάμε» περισσότερο από ό,τι ένα πρωί με ομίχλη την άνοιξη.

Η υψηλή υγρασία μπορεί επίσης να εμποδίζει το σώμα μας να ρίξει τη θερμοκρασία του, γεγονός που κάνει τη ζέστη πιο επικίνδυνη. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν τρόποι να παραμείνουμε ασφαλείς – και υγιείς.

Γιατί η υγρασία είναι τόσο τρομερή

Έχει να κάνει με τον μηχανισμό ψύξης του σώματός μας: τον ιδρώτα.

Όταν το σώμα μας υπερθερμαίνεται, στέλνει ένα μείγμα νερού και αλατιού στην επιφάνεια του δέρματός μας, που βγαίνει από τους πόρους μας ως ιδρώτας, λέει ο Δρ Anthony Mazzeo, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο Penn Medicine. Όμως, αυτό που μας δροσίζει δεν είναι ο ιδρώτας. Είναι η εξάτμιση.

«Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται, απομακρύνει τη θερμότητα από το σώμα», είπε ο δρ Rahul Sharma, επικεφαλής επείγουσας ιατρικής στο Weill Cornell Medicine και στο NewYork-Presbyterian Hospital. Το υγρό απαιτεί ενέργεια για να εξατμιστεί. Όταν ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα μας, παίρνει αυτή την ενέργεια από τη θερμότητα του σώματός μας, δροσίζοντάς μας.

Το πρόβλημα με την υψηλή υγρασία είναι ότι ο αέρας είναι ήδη γεμάτος – ή σχεδόν γεμάτος – υγρασία, λέει ο δρ Mazzeo. Αυτό εμποδίζει την αποτελεσματική εξάτμιση του ιδρώτα. Όταν ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί, το σώμα μας δεν μπορεί να δροσιστεί. Και όταν δεν μπορεί να δροσιστεί, ιδρώνει ακόμα περισσότερο.

Όταν ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί αποτελεσματικά, το σώμα μας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να παραμείνει δροσερό, λέει ο δρ Gauri Agarwal, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Miller του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εξάντληση και αδυναμία.

Και όσο περισσότερο ιδρώνεις, τόσο πιο πολύ αφυδατώνεσαι, κάτι που αυξάνει την εξάντληση που νιώθεις, εξηγεί.

Η υψηλή υγρασία μπορεί επίσης να προκαλέσει βρογχική στένωση, που σημαίνει ότι οι αεραγωγοί σας στενεύουν, προσθέτει ο δρ Sharma. Αυτό είναι επικίνδυνο για άτομα με άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Ο υγρός αέρας παγιδεύει επίσης αλλεργιογόνα και ρύπους, ενώ η μούχλα αναπτύσσεται πιο εύκολα σε συνθήκες υγρασίας. Όλα αυτά μπορούν να κάνουν πιο δύσκολη την αναπνοή.

Πώς να παραμείνουμε ασφαλείς

Ο ζεστός και υγρός καιρός μπορεί να είναι άθλιος, αλλά μπορούμε να λάβουμε τα μέτρα μας:

Ενυδάτωση. Εάν ο καιρός προβλέπεται υγρός, πιείτε νερό πριν διψάσετε. Αυτό θα βοηθήσει να μην αφυδατωθείτε  λόγω υπερβολικής εφίδρωσης. Αθλητικά ποτά, χυμοί και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν επίσης να σας ενυδατώσουν. Αλλά αν μπορείτε, αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία αφυδατώνουν ακόμη περισσότερο.

Επαναπρογραμματισμός. Η έντονη δραστηριότητα μπορεί να κάνει το σώμα σας να υπερθερμανθεί. Εάν σχεδιάζετε να πάτε για πεζοπορία, μια μεγάλη βόλτα με το ποδήλατο ή κάποια άλλη επίπονη άσκηση, ίσως πρέπει να την αναβάλλετε για κάποια άλλη στιγμή. Μπορείτε επίσης να βπρογραμματίσετε την άσκησή σας για νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

Βρείτε σκιά. Στον ήλιο, η ζέστη είναι πολύ πιο έντονη, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε το άμεσο ηλιακό φως.

Ντυθείτε κατάλληλα με ελαφριά ρούχα και υφάσματα που αναπνέουν.

Φωτογραφία: iStock