Γιατί απαντούμε στο… κάλεσμα του ψυγείου μας την νύχτα;
Η απάντηση δεν είναι γιατί τότε γίνονται οι καταδρομικές ενέργειες αλλά γιατί… ψάχνουμε την ηδονή: επειδή το αίσθημα της ανταμοιβής που σχετίζεται με την τροφή είναι σε χαμηλότερα επίπεδα στον εγκέφαλο αργά το βράδυ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μας κάνει να αναζητούμε την ευχαρίστηση από το φαγητό απλώς τρώγοντας περισσότερο. Όπως υποστηρίζει προκαταρκτική μελέτη ερευνητών από το Brigham Young University στο Πρόβο της Γιούτα, είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε ένα μεταμεσονύκτιο σνακ καθώς όλο αυτό έχει να κάνει με το πώς ο εγκέφαλος αντιδρά στην τροφή στις διάφορες ώρες της ημέρας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σχετικής μελέτης που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Brain Imaging and Behavior, η παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητος 15 υγιών γυναικών με την βοήθεια λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) έδειξε ότι όταν τους παρουσίαζαν εικόνες με τροφές που είχαν λίγες θερμίδες –λαχανικά, φρούτα, ψάρια– ο εγκέφαλος εμφάνιζε μικρότερη νευρωνική δραστηριότητα σχετιζόμενη με την ανταμοιβή και ακριβώς το… αντίθετο όταν στις εικόνες έβλεπαν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, γλυκά, παγωτά και fast food.
Η έκπληξη όμως ήταν ότι όταν οι συμμετέχουσες στο πείραμα έβλεπαν εικόνες και των δύο κατηγοριών τροφίμων βράδυ, οι σχετιζόμενες με την ανταμοιβή νευρωνικές αντιδράσεις ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με τις πρωινές. Μάλιστα, οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι αν και δεν ήταν πιο πεινασμένες το βράδυ, σκέφτονταν πιο πολύ το φαγητό τότε και ένιωθαν ότι θα μπορούσαν να φάνε περισσότερο. Τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, υπογραμμίζουν τον ρόλο που μπορεί να έχει η ώρα της ημέρας στις νευρωνικές αντιδράσεις του εγκεφάλου στα ερεθίσματα τροφής και αυτό ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην διατροφική μας συμπεριφορά και την διαχείριση του βάρους.
Αλέξανδρος Θεολόγου