Γιατί έχετε υψηλή πίεση;

  • Iatropedia
Μορφή επιδημίας έχει πάρει τόσο στις πλούσιες χώρες, όσο και σε αυτές με χαμηλά εισοδήματα η υψηλή πίεση αλλά λίγοι είναι εκείνοι που τελικά το γνωρίζουν ότι πάσχουν. Την ίδια στιγμή άκρως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι οι μισοί δεν λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή για την υπέρταση.

Όπως αναφέρει ο ειδικός παθολόγος κ. Η. Λέων στο iatropedia.gr η πίεση ενός υγιούς ατόμου είναι 120/80. Αν αυτοί οι αριθμοί ξεπεράσουν τους 140/90, τότε ανήκετε μάλλον στην κατηγορία των υπερτασικών και πρέπει άμεσα να δράσετε.

Να σημειωθεί εδώ ότι οι παλμοί μεταξύ 120 και 140 παλμών, είναι το προϋπερτασικό στάδιο το οποίο μπορεί να ρυθμιστεί με την άσκηση, τη χαμηλή κατανάλωση αλατιού, το κόψιμο του τσιγάρου αλλά και τη σωστή διατροφή.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες είναι:

Δύσπνοια

Πονοκέφαλος

Ρινορραγία

4. Κούραση και νύστα

5. Σύγχυση

6. Εμβοές

7. Εμετός

8. Έντονη εφίδρωση

9. Θολή όραση

Σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας αλλά κάτω των 80 ετών, η συστολική αρτηριακή πίεση-στόχος θα πρέπει να είναι 140 έως 150 mm Hg, αλλά οι γιατροί μπορούν να επιδιώξουν τιμές συστολικής πίεσης και κάτω από 140 mm Hg, εάν ο ασθενής είναι σε καλή φυσική κατάσταση και υγιής. Η ίδια συμβουλή ισχύει και για τα άτομα >80 ετών, αν και οι γιατροί θα πρέπει επίσης να υπολογίζουν την πνευματική ικανότητα του ασθενούς επιπρόσθετα από τη σωματική υγεία, σε περίπτωση που η στόχευση τεθεί σε επίπεδα κάτω από 140 mm Hg.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές κάνουν επίσης μια σειρά από προτάσεις για αλλαγή στον τρόπο ζωής για την μείωση της αρτηριακής πίεσης.

– Συστήνουν την πρόσληψη αλατιού σε 5 έως 6 g ημερησίως, σε αντίθεση με μια τυπική πρόσληψη 9 έως 12 g ανά ημέρα. Μια μείωση σε 5 g ανά ημέρα μπορεί να μειώσει τη συστολική πίεση του αίματος περίπου 1 έως 2 mm Hg σε νορμοτασικά άτομα και 4 έως 5 mm Hg σε υπερτασικούς ασθενείς.

– Ενώ o βέλτιστος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν είναι γνωστός, οι οδηγίες συνιστούν ΔΜΣ κάτω από 25 kg/m2 και μείωση των περιμέτρων μέσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

» Έχω πίεση. Μπορώ να πιω καφέ;» Μύθοι και αλήθειες για την αρτηριακή πίεση

Τι συμβαίνει με την πίεση μας το καλοκαίρι; Ανεβαίνει ή πέφτει;