Γιατί »φουντώνει» το αλλεργικό άσθμα;
Του Παναγιώτη Π. Ζώη
Πνευμονολόγου – Φυματιολόγου
Το αλλεργικό άσθμα είναι ίσως ο συνηθέστερος τύπος του βρογχικού άσθματος. Ιδιαίτερα στα παιδιά με άσθμα η συχνότητα των αλλεργιών αγγίζει το 90% ενώ στους ενήλικες δεν ξεπερνάει το 50%. Υπεύθυνα για το αλλεργικό άσθμα είναι τα εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, τα οποία συνήθως είναι γύρη, ακάρεα ή μύκητες, που πυροδοτούν τα συμπτώματα του άσθματος.
Τι είναι η αλλεργία;
Φυσιολογικά το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από διάφορους βλαπτικούς παράγοντες όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Σε όσους παρουσιάζουν αλλεργίες, το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται ιδιαίτερα «επιθετικό» και αντιδρά ακόμη και σε παράγοντες οι οποίοι δεν απειλούν τον οργανισμό μας (π.χ. γύρη) με αποτέλεσμα την εμφάνιση αλλεργικών εκδηλώσεων (ρινική καταρροή, κόκκινα μάτια που μας φαγουρίζουν και φτάρνισμα).
Τι είναι το αλλεργικό άσθμα;
Σε άτομα με αλλεργικό άσθμα, τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα εμφανίζονται μετά από την εισπνοή συγκεκριμένων αλλεργιογόνων, τα οποία πυροδοτούν μια «υπερβολική» αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα. Το αποτέλεσμα συνήθως είναι η πρόκληση βρογχόσπασμου και η φλεγμονή των αεραγωγών. Τα συμπτώματα δεν διαφέρουν από το άσθμα οποιασδήποτε άλλης αιτιολογίας και είναι βήχας, συριγμός («σφύριγμα») κατά την αναπνοή, δύσπνοια και βάρος στο στήθος.
Τα συνηθέστερα αλλεργιογόνα είναι:
– η γύρη, η οποία μεταφέρεται με τον αέρα από τα δέντρα, τα χόρτα και τα λουλούδια,
– οι μύκητες,
– τα αλλεργιογόνα από ζώα (ιδίως το τρίχωμα),
– τα περιττώματα κατσαρίδων,
– τα ακάρεα.
Όταν υπάρχει υποψία αλλεργίας αυτή θα πρέπει να επιβεβαιώνεται ή να καταρρίπτεται με εξειδικευμένα αλλεργικά test που γίνονται με δερματικές δοκιμασίες ή με εξέταση αίματος.
Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα μέτρα πρόληψης του αλλεργικού βρογχικού άσθματος. Αυτά είναι:
– παραμονή στο σπίτι τις περιόδους με υψηλή συγκέντρωση γύρης στον αέρα
– αποφυγή των ακάρεων της οικιακής σκόνης: τα ακάρεα βρίσκονται στα κλινοσκεπάσματα και στα χαλιά. Επομένως η συχνή αλλαγή των κλινοσκεπασμάτων και ο τακτικός αερισμός του χώρου είναι πολύ σημαντικά προληπτικά μέτρα.
– ρύθμιση της υγρασίας του εσωτερικού του σπιτιού με τη χρήση αφυγραντήρα ή κλιματιστικού
– έλεγχος για ευαισθησία σε αλλεργιογόνα από ζώα.
Πρωταρχικής σημασίας είναι ο προσδιορισμός των υπεύθυνων αλλεργιογόνων και η αποφυγή της έκθεσης σε αυτά, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο έλεγχος του άσθματος. Παρ’ όλα αυτά, συχνά χρειάζεται και πρόσθετη βοήθεια με φαρμακευτική αγωγή (αντιισταμινικά, βρογχοδιασταλτικά, εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή) την οποία όμως θα καθορίσει ο ειδικός γιατρός.
Παναγιώτης Π. Ζώης
Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος
Email: panzois@yahoo.gr