Γιατί η Νέα Υόρκη σκέφτεται να απαγορεύσει τις κάψουλες πλυντηρίου
Η πόλη της Νέας Υόρκης εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τους τύπους απορρυπαντικών πλυντηρίων ρούχων και πιάτων που διατίθενται στις πέντε δημοτικές ενότητες, καθιστώντας παράνομη την πώληση ή διάθεση απορρυπαντικών σε κάψουλες (pods) που περιέχουν πολυβινυλική αλκοόλη, γνωστή και ως PVA ή PVOH. Εάν εγκριθεί, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2026.
Ο λόγος είναι ότι το PVA, που υπάρχει στις κάψουλες πλυντηρίου, αν και διασπάται στο νερό, είναι τελικά ένας τύπος πλαστικού. Και αφήνει στο νερό υπολείμματα.
Το νομοσχέδιο σημειώνει ότι τα μικροπλαστικά (κομμάτια πλαστικού μήκους μικρότερου των 5 χιλιοστών) και τα νανοπλαστικά (ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού) αποτελούν πηγές ρύπανσης για το νερό και βίσκονται παντού.
Σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του 2018, παράγονται ετησίως περισσότεροι από 700.000 τόνοι PVA, ποσότητα που αυξάνεται κατά 4% κάθε χρόνο.
Όταν το PVA εισέρχεται στο περιβάλλον, μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις. Τα ψάρια και τα πουλιά συγχέουν τα μικροπλαστικά με την τροφή και, καθώς αποδομούνται, «τα μικροπλαστικά όχι μόνο μπορούν να φιλοξενήσουν βαρέα μέταλλα, αλλά θα μπορούσαν επίσης να ένα hotspot για παθογόνα βακτήρια ή ιούς ή ακόμη και για γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά», ανέφερε η Imari Walker-Franklin, χημικός ερευνήτρια στην ΜΚΟ RTI International.
Η πολυβινυλική αλκοόλη έχει επίσης βρεθεί και στο ανθρώπινο σώμα. Τα νανοπλαστικά μπορούν να εισέλθουν στα νευρικά κύτταρα, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο νόσου του Πάρκινσον. Μικροπλαστικά, συμπεριλαμβανομένου του PVA, έχουν βρεθεί επίσης στο μητρικό γάλα και στον πλακούντα των γυναικών.
«Αυτό σημαίνει ότι το πλαστικό έχει έρθει για να αποικίσει τα μωρά στη μήτρα», δήλωσε ο Antonio Ragusa, διευθυντής του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στο νοσοκομείο Maggiore στη Μπολόνια της Ιταλίας και επικεφαλής συντάκτης δύο μελετών που βρήκαν μικροπλαστικά σε γυναίκες που είχαν γεννήσει πρόσφατα. Το πλαστικό μπορεί να προκαλέσει τοπική τοξικότητα στα μωρά ενισχύοντας ανοσολογικές αποκρίσεις ακόμη και μετά τη γέννησή τους, είπε.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το τσάι χαρίζει νιάτα και μακροζωία – Πόσο χρειαζόμαστε
Αλτσχάιμερ: Νέο πρωτοποριακό τεστ για την πρώιμη διάγνωση της νόσου
Ψευδοεφεδρίνη: Αυτά τα φάρμακα για το «μπούκωμα» πρέπει να προσέχουμε