Γιατί κάποιοι δεν παχαίνουν όσο και να φάνε;

  • Iatropedia
Οι περισσότεροι έχουν ένα φίλο ή μια φίλη που δεν παχαίνει όσο και να φάει. Γιατί συμβαίνει αυτό; Τι λάθος κάνετε;

Φταίει ο μεταβολισμός

Στους περισσότερους ανθρώπους ο μεταβολισμός δεν τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο είναι :

Η ηλικία: Όσο περνούν τα χρόνια ο μεταβολισμός μειώνεται κατά 70% σε σχέση με το πρώτο έτος της ζωής ενός ανθρώπου.

Το φύλλο: οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο μεταβολισμό σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ορμόνες

Η φυσική δραστηριότητα: Η άσκηση ενεργοποιεί τον κοιμισμένο μεταβολισμό.

Τα κακά γονίδια: Σε μία πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Nature από ιατρούς του πανεπιστημίου του Michigan, φαίνεται πως τα γονίδια φταίνε για την τάση εναπόθεσης λίπους, το αίσθημα της πείνας κ.α.

Πολλή ζάχαρη

Αποδεικνύεται ότι η ζάχαρη – σε όλες τις εκφάνσεις της – είναι ο πραγματικός ένοχος για τη συσσώρευση λίπος σε όλο το σώμα.

Όταν αρχίσετε να διαβάζετε τις ετικέτες, θα δείτε γρήγορα πόση ζάχαρη προστίθεται σχεδόν στα πάντα, ειδικά σε χαμηλής περιεκτικότητας, σε λιπαρά τρόφιμα.

Για να γίνουν πιο εύγευστα, υποκατάστατα ζάχαρης και αλάτι προστίθενται στη θέση του.

Κακή διατροφή

Έρευνες συνδέουν τη ζάχαρη με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, ηπατικά προβλήματα, αρθρίτιδα, αυξημένη χοληστερόλη, αύξηση των τριγλυκεριδίων και καρκίνο.

Σύμφωνα με τη σύσταση από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία η ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης θα πρέπει να είναι μόνο 5 έως 7,5 %

Κακή διατροφή

Το σωστό είδος της διατροφής είναι αυτό που περιλαμβάνει λαχανικά και φρούτα, πρωτεΐνες, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, αυγά, κοτόπουλα, βόειο κρέας και ψάρια.

Πηγές:

Harvard. Obesity Prevention Source. Genes are not destiny. Last accessed 29/3/2015.

http://www.hsph.harvard.edu/obesity-prevention-source/obesity-causes/genes-and-obesity/

Adam E. Locke et al. Genetic studies of body mass index yield new insights for obesity biology. Nature, 2015; 518 (7538): 197 DOI: 10.1038/nature14177