Ο ιατρικός κόσμος χειμάζεται. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να διαφοροποιηθεί από όσα δραματικά συμβαίνουν στην Ελληνική κοινωνία, της οποίας ήταν και θα είναι αναπόσπαστο μέλος. Όμως την τελευταία τριετία, οι ανακατατάξεις, οι προκλήσεις και οι κλυδωνισμοί που έχει υποστεί, είναι και πολλοί και έντονοι και βίαιοι.
Απολύσεις ιατρών, περικοπές μισθοδοσίας, απώλειες θέσεων εργασίας, ανεργία ιδίως στις τάξεις των νέων ιατρών, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ζοφερό τοπίο. Το ερώτημα είναι τι θα γίνει από δώ και πέρα; Πως οδηγείται αυτό το σκάφος μέσα στα κύματα;
Ποιο θα είναι πλέον το μέλλον κάθε γιατρού;
Αυτά τα ερωτήματα και οι αγωνίες εξώθησαν και μένα που ποτέ δεν είχα σκεφθεί την εμπλοκή μου με τα κοινά, να αποφασίσω την τριβή και την προσπάθεια για το μέλλον. Όμως αυτή η προσπάθεια, αυτή η συστράτευση θα έπρεπε να γίνει με άτομα που έχουν σοβαρότητα, ιδέες χωρίς θολούρα και σύννεφα, σκέψεις προσγειωμένες και όχι φθηνές μεγαλοστομίες καφενείου.
Έτσι αποφάσισα την ένταξή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης ΔΗ.Κ.Ι. – Ι.Σ.Α, με επικεφαλής τον Γιώργο Πατούλη, αφού ουσιαστικά ήταν η μόνη που έδειχνε ότι μπορούσε να υλοποιήσει πράγματα. Μια παράταξη με παρελθόν και ιστορία στην προάσπιση του κύρους του Έλληνα γιατρού, με αντίδραση, και διεκδίκηση στη διάσωση των θεμελιωδών δικαιωμάτων ιατρών και ασθενών μέσα στην καταιγίδα της παρελθούσας τριετίας. Από τις πορείες διαμαρτυρίας και τα δελτία τύπου, μέχρι τις ραδιοφωνικές παρεμβάσεις και τα τηλεοπτικά παράθυρα.
Η Ελλάδα πιέζεται, το ιατρικό σώμα αναμφίβολα συμπιέζεται, αλλά μπορεί να μη συντριβεί. Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να έλθει η ανάταση. Αρκεί να γίνουν μελετημένα, στοχευμένα ,με σοβαρή επιχειρηματολογία.
Το κλάμα πάνω από φθαρμένο σεντόνι του παρελθόντος δεν βγάζει πουθενά. Τα γεγονότα τρέχουν. Η επιβίωση απαιτεί προσαρμογή στις καταστάσεις. Η φυγή στο εξωτερικό δεν είναι η μόνη λύση. Οι θέσεις εργασίας πρέπει να περιφρουρηθούν.
Οι ευκαιρίες της ελληνικής επαρχίας πρέπει να ανιχνευθούν, να οριοθετηθούν και να μπορέσουν να τις εκμεταλλευθούν ιδιαίτερα οι νέοι ιατροί.
Καινούργιες θέσεις εργασίας είναι δυνατό να σχεδιασθούν, αξιολογώντας κανείς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
Η γή δεν θα σταματήσει να γυρίζει, ούτε οι ανάγκες θα σταματήσουν να υπάρχουν. Ο σοβαρός και προγραμματισμένος ιατρικός τουρισμός για παράδειγμα, είναι στη χώρα μας κυριολεκτικά ανύπαρκτος, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει θέσεις εργασίας σε πάμπολλες ιατρικές ειδικότητες. Δεν μένει παρά να στείλουν οι γιατροί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ι.Σ.Α., ανθρώπους που πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να γίνει.
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Στρατής
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας του γενικού χειρουργού το 1995. Ως μέλος ιατρικών εταιρειών έχει παρουσιάσει πλούσιο επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις πρωτοτύπων εργασιών χειρουργικού προσανατολισμού, παρουσίες σε ημερίδες και συνέδρια, τόσο ως σύνεδρος όσο και ως εισηγητής.
Είναι συγγραφέας ιατρικού εγχειριδίου καθώς και δημοσιεύσεων ιατρικού ενδιαφέροντος στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, όπως και σε διαδικτυακούς τόπους. Δραστηριοποιείται ως γενικός χειρουργός στον Ιδιωτικό τομέα. Επιπροσθέτως, έχει αναλάβει υπεύθυνες θέσεις Ιατρικού Διευθυντή σε εταιρείες παροχής Υπηρεσιών Υγείας, καθώς και θέση αρχιάτρου ασφαλιστικών εταιρειών.