Σε ένα πρόσφατο άρθρο του British Medical Journal (BMJ) περιγράφηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως, το αίτιο που προκαλεί την έντονη ερυθρότητα της μύτης του κυριότερου ταράνδου του ελκήθρου του Αγίου Βασίλη, του ονομαζόμενου Rudolph.
Με την χρησιμοποίηση ενός ειδικού οργάνου, που μπορεί να βιντεοσκοπήσει τον βλεννογόνο της μύτης σε μικροσκοπικό επίπεδο, μελετήθηκε η αντίστοιχη περιοχή σε 5 ανθρώπους και δύο ενήλικες ταράνδους, της ίδιας περίπου ηλικίας με τον Rudolph, από την περιοχή του Tromse, στην Νορβηγία, μια περιοχή που ευρίσκεται κοντά στον Βόρειο Πόλο.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, παρ’ όλο που η μικροκυκλοφορία τόσο του ανθρώπινου βλεννογόνου της μύτης όσο και του ταράνδου ομοιάζουν πάρα πολύ, η πυκνότητα των μικροσκοπικών αγγείων στους ταράνδους είναι κατά 25% μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων. Όταν μάλιστα οι ερευνητές υπέβαλαν τους ταράνδους σε δοκιμασία κόπωσης, τότε η μικροκυκλοφορία αυξήθηκε εντυπωσιακά και τα αγγεία γέμισαν κυριολεκτικά από ερυθρά αιμοσφαίρια.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο βλεννογόνος της μύτης παίζει μεγάλο ρόλο στην διατήρηση και ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου και αυτός είναι και ο λόγος που σε κρύα κλίματα τόσο ο βλεννογόνος όσο και το δέρμα της περιοχής, αντιδρούν με έντονη αγγειοδιαστολή, που σκοπό έχει την αύξηση της θερμοκρασίας του εισπνεόμενου αέρα.
Η κατάσταση αυτή εκφράζεται κλινικά με την σημαντική ρινόρροια και το έντονο ερυθρό χρώμα της μύτης που παρατηρείται σε φυσιολογικούς ανθρώπους και ταράνδους.
Τα αποτελέσματα αυτά έδειξαν ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η κόκκινη μύτη του Rudolph οφείλεται στις χαμηλές θερμοκρασίες που αντιμετωπίζει πετώντας τις νυκτερινές ώρες αλλά και στην κόπωση που υφίσταται σέρνοντας το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.
Η κριτική ανάλυση της μελέτης από άλλους ερευνητές, δημιούργησε ερωτήματα, εάν δηλαδή αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που η μύτη του Rudolph αλλά και η μύτη του Αγιου Βασίλη είναι τόσο κόκκινη.
Στηριζόμενοι σε βιβλιογραφικές αναφορές για κάποιες παραδοσιακές συνήθειες των βορείων κυρίως λαών, που, για να ανταμείψουν τον Άγιο Βασίλη για τα δώρα που τους φέρνει, του προσφέρουν γλυκίσματα αλλά και ποσότητα ισχυρού οινοπνευματώδους ποτού, πχ βότκα, αναρωτιόνται μήπως αυτός είναι ένας επιπρόσθετος λόγος της έντονης ερυθρότητας της μύτης του Αγιου Βασίλη και του Rudolph.
Το ερώτημα αυτό καλούνται να λύσουν τον επόμενο χρόνο οι ερευνητές, οι οποίοι θα μελετήσουν με μια διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη δοκιμασία, την επίδραση του οινοπνεύματος στον βλεννογόνο και στο δέρμα της μύτης ενήλικων ταράνδων, υπό συνθήκες χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και κόπωσης. Πληροφορίες λένε ότι υπάρχει πιθανότητα να συμμετάσχει και ο Άγιος Βασίλης στη σχετική μελέτη.
Οφείλω να αναγνωρίσω ότι τόσο οι συνάδελφοι γιατροί της βόρειας Ευρώπης όσο και οι συντάκτες ενός από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα ιατρικά περιοδικά, διαθέτουν επαρκές χιούμορ που τους βοηθά να ξεπερνούν τις ψυχολογικές δυσκολίες που δημιουργεί η συνεχής επαγγελματική ενασχόληση στο περιβάλλον της υγείας.
Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά με υγεία για όλους.
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
συμβουλές για την αγορά της γαλοπούλας και όχι μόνο
η κατάθλιψη των χριστουγέννων και πως να την ξεπεράσετε
γονείς προσοχή, πολλά χριστουγεννιάτικα παιχνίδια περιέχουν μόλυβδο