Iatropedia

Γιατί ορισμένοι άνθρωποι πέφτουν ευκολότερα θύμα οικονομικής απάτης και τι μπορεί να δείχνει αυτό για την υγεία τους

An elderly couple sits closely together on a park bench, looking at a laptop while discussing a financial issue. The man holds a credit card and gestures explainatively to the woman.

Μια περιοχή του εγκεφάλου που επηρεάζεται πολύ νωρίς από τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να εξηγεί γιατί ορισμένοι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύμα οικονομικής απάτης.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cerebral Cortex, μία διδακτορική φοιτήτρια κλινικής ψυχολογίας και ένας κλινικός νευροψυχολόγος προσπάθησαν να κατανοήσουν κατά πόσον η μεγαλύτερη πιθανότητα οικονομικής εκμετάλλευσης -όπως το να πέσει κανείς θύμα οικονομικής απάτης-μπορεί να είναι δείκτης μελλοντικής γνωστικής έκπτωσης.

Εξέτασαν, λοιπόν, τη συσχέτιση μεταξύ της ευπάθειας στην οικονομική εκμετάλλευση και του πάχους μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται εντορινικός φλοιός -η οποία επηρεάζεται πολύ νωρίς από τη νόσο Αλτσχάιμερ- σε μια ομάδα 97 ενηλίκων ηλικίας 52 έως 83 ετών χωρίς ενδείξεις γνωστικής εξασθένησης.

Ο εντορινικός φλοιός είναι κρίσιμος για την επικοινωνία μεταξύ του ιππόκαμπου, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση, και του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού, ο οποίος είναι σημαντικός για τις αξιακές κρίσεις. Οι επιστήμονες υπέθεσαν ότι λόγω αυτού, η αποδυνάμωση αυτής της περιοχής θα μπορούσε να μειώνει την ικανότητα να αξιοποιεί κανείς προηγούμενες εμπειρίες και να οραματίζεται τις μελλοντικές συνέπειες κατά την αξιολόγηση της αξίας ορισμένων αποφάσεων.

Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η μείωση του πάχους του ενδορινικού φλοιού σχετίζεται με αύξηση της πιθανότητας να πέσει κανείς θύμα οικονομικής απάτης, κάτι που συμπέραναν από τα ερωτηματολόγια που κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι συμμετέχοντες.

Δεν παρατηρήθηκαν συσχετίσεις μεταξύ της ευπάθειας στην οικονομική εκμετάλλευση και του πάχους δύο περιοχών του μετωπιαίου φλοιού, του ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού και του κοιλιακού προμετωπιαίου φλοιού. Αυτές οι περιοχές του μετωπιαίου φλοιού συνδέονται περισσότερο με τη λήψη αποφάσεων και λιγότερο με τα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ.

Γιατί έχει σημασία η συγκεκριμένη μελέτη

Πρωταρχικός στόχος της επιστημονικής ομάδας είναι να βοηθήσει στην έγκαιρη ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ αρχίζουν δεκαετίες πριν από την εμφάνιση σημαντικών κλινικών συμπτωμάτων. Ως αποτέλεσμα, συχνά μέχρι να λάβει ένα άτομο διάγνωση Αλτσχάιμερ, έχει ήδη προκληθεί ανεπανόρθωτη εγκεφαλική βλάβη. Αυτό καθιστά τις προσπάθειες παρέμβασης και θεραπείας πολύ δύσκολες.

Η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο σώμα εργασιών που υποδηλώνουν ότι η μείωση της ικανότητας λήψης οικονομικών αποφάσεων μπορεί να χρησιμεύσει ως πρώιμο συμπεριφορικό προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικής γνωστικής παρακμής. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ατόμων που βρίσκονται σε αρχικά στάδια της νόσου, όταν οι προσπάθειες παρέμβασης και θεραπείας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικές.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να τονιστεί ότι η έρευνα δεν υποδηλώνει ότι όλοι οι ηλικιωμένοι ενήλικες που υφίστανται οικονομική εκμετάλλευση θα αναπτύξουν Αλτσχάιμερ. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να πέσει θύμα οικονομικής εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων ψυχοκοινωνικών, φυσικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αντίθετα, η έρευνα της ομάδας και άλλων υποδηλώνει ότι η ευπάθεια στην οικονομική εκμετάλλευση μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα σημαντικό κομμάτι του προφίλ κινδύνου και θα μπορούσε να προειδοποιεί τους ανθρώπους για την πιθανή ανάγκη περαιτέρω, πιο ολοκληρωμένων εξετάσεων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

57χρονη υποβλήθηκε στην πρώτη ρομποτική, διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων στον κόσμο

Ο τρόμος κάνει καλό στην υγεία: Τι συνέβη στους επισκέπτες «στοιχειωμένου» σπιτιού

Μπρόκολο: Πώς πρέπει να το μαγειρεύουμε για να κρατά όλη την ουσία του