Γιατί »βαριέστε που ζείτε»; Τι φταίει
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Ημερολόγιο Φυσιολογίας υποστηρίζει ότι η τεμπελιά είναι έμφυτη.
Αναλυτικότερα οι καθηγητές Ρόμπερτς και Μπουθ τοποθέτησαν ποντικούς σε κλουβιά με τροχούς τρεξίματος και μέτρησαν την προθυμία του κάθε ποντικού να τρέξει στον τροχό του στη διάρκεια μιας περιόδου έξι ημερών. Έπειτα αναπαρήγαγαν τους 26 καλύτερους «δρομείς» μεταξύ τους, ενώ το ίδιο έκαναν και με τους 26 χειρότερους.
Επανέλαβαν τη συγκεκριμένη διαδικασία για 10 γενιές και διαπίστωσαν πως η γενιά των «αθλητικών» ποντικών έτρεξε 10 φορές περισσότερο από τους «τεμπέληδες» ποντικούς. «Παρόλο που βρήκαμε μικρές διαφορές στη σωματική σύσταση και τα επίπεδα μιτοχονδρίων στα μυϊκά κύτταρα, είναι σημαντικό ότι διαπιστώθηκαν γενετικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων των τρωκτικών.
Από περισσότερα από 17.000 διαφορετικά γονίδια σε ένα μέρος του εγκεφάλου, εντοπίσαμε 36 γονίδια που μπορεί να παίζουν ρόλο στην προδιάθεση για σωματική άσκηση», τόνισε ο Ρόμπερτς.
Σε αυτή τη φάση, που οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αυτά τα συγκεκριμένα γονίδια, σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνά τους για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις που έχει κάθε γονίδιο ξεχωριστά στην διάθεση των πειραματόζωων για σωματική άσκηση.