Iatropedia

Γιατί βλέπετε συνέχεια εφιάλτες;

Βλέπετε συχνά εφιάλτες; Είναι τόσο έντονοι που ξυπνάτε συχνά αναστατωμένοι; Διακόπτουν τον ύπνο σας σε τακτική βάση; Αν ναι, είναι σημαντικό να καθοριστεί τι τους προκαλεί και να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να απαλλαγείτε από αυτούς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θέλετε να μάθετε για να απαλλαγείτε από τους εφιάλτες.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Εφιάλτης είναι το ενοχλητικό και άσχημο όνειρο που συνδέεται με αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος και φόβος. Αν και αποτελούν ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο δεν είναι ανησυχητικό, σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα όταν εμφανίζονται συχνά και διαταράσσουν τον ύπνο.

Συνήθως οι εφιάλτες εμφανίζονται σε παιδιά ηλικίας 3-6 ετών και τείνουν να ελαττώνονται μετά τα 10. Παρόλα αυτά ένας στους δύο ενήλικες έχει εφιάλτες περιστασιακά, ενώ το 2-8% του ενήλικου πληθυσμού υποφέρει από τη συχνή εμφάνισή τους.

Το θέμα των εφιαλτών διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχουν και ορισμένοι που βιώνονται αρκετά συχνά από πολλούς ενήλικες. Για παράδειγμα, συχνό είναι να βλέπει κάποιος ότι δεν μπορεί να τρέξει αρκετά γρήγορα για να ξεφύγει από κάτι/κάποιον ή ότι πέφτει από μεγάλο ύψος.

Αν κάποιος έχει περάσει ένα τραυματικό γεγονός, όπως μια επίθεση ή ατύχημα, μπορεί να έχει

επαναλαμβανόμενους εφιάλτες σχετικά με αυτό.

Το άγχος και το τραύμα μπορεί να προκαλέσουν εφιάλτες και αποτελούν συχνό σύμπτωμα του μετα-τραυματικού στρες. Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι ο πυρετός, η κατάθλιψη, το φαγητό ακριβώς πριν τον ύπνο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, ορισμένα φάρμακα, τα ναρκωτικά, το σύνδρομο στέρησης και οι διαταραχές του ύπνου ή της αναπνοής (π.χ. άπνοια ύπνου).

Τέλος, είναι πολύ πιο πιθανό να δει κάποιος εφιάλτη αν έχει παρακολουθήσει θρίλερ ή έχει διαβάσει ιστορία τρόμου πριν κοιμηθεί.

Η θεραπεία συνήθως δεν είναι απαραίτητη, γιατί ως επί το πλείστον οι εφιάλτες είναι περιστασιακοί και δεν προκαλούν σημαντικές συνέπειες. Θεωρούνται διαταραχή μόνο όταν προκαλούν έντονη δυσφορία και ενόχληση και εμποδίζουν τον ποιοτικό ύπνο και τη ξεκούραση.

Εάν σχετίζονται με μία σωματική ή ψυχική πάθηση η θεραπεία στοχεύει στην αντιμετώπιση της υποκείμενης διαταραχής. Για παράδειγμα τα αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα χρησιμοποιούνται συχνά στο μετα-τραυματικό στρες.

Η διαχείριση του άγχους και οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί επίσης να βοηθήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις.

Βάλτε την τακτική άσκηση στο πρόγραμμά σας για να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο γρήγορα και πιο βαθιά.

Αποφύγετε την κατανάλωση φαγητού και καφέ πριν την κατάκλιση.

Πηγαίνετε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και διατηρήστε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου σε ένα άνετο επίπεδο.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι κάνουν για να δείχνουν νεότεροι άντρες και γυναίκες;

Δείτε ποιοι διάσημοι πάσχουν από άσθμα!

Bαμπίρ lift: Να το κάνω ή όχι;

Τι προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D στο παιδί μου;