Iatropedia

Γιατροί και φάρμακα…πληρώνουν τη «νύφη» του δανείου! Κόβονται μισθοί και φαρμακευτική δαπάνη

Τελικά τη... νύφη των μέτρων ύψους 3 δις που θα πρέπει να λάβει η χώρα μας μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες για να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου, φαίνεται ότι θα την πληρώσουν και πάλι οι γιατροί αλλά και η φαρμακευτική δαπάνη. Η κυβέρνηση ευελπισθεί ότι με το ψαλίδισμα των ειδικών μισθολογίων στα οποία εντάσσονται και οι νοσοκομειακοί γιατροί, αλλά και με το νέο κούρεμα της φαρμακευτικής δαπάνης, η παρτίδα θα σωθεί.

Ανησυχία επικρατεί και πάλι στους νοσοκομειακούς γιατρούς καθώς βρίσκονται μπροστά σε νέες περικοπές, για να εξασφαλιστούν τα 3 δις που επιδιώκει η κυβέρνηση ώστγε να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου.

Η τρόικα είμαι αποφασισμένη: πρέπει να πέσει τσεκούρι στα ειδικά μισθολόγια στα οποία φυσικά ανήκουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Το θέμα των αποδοχών των εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και οι γενικότερες λειτουργικές δαπάνες του ΕΣΥ που αυξάνονται αντί να μειώνονται τέθηκαν άλλωστε πρόσφατα και στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της τρόικα.

Οι δανειστές μας επιδιώκουν άμεσα μαχαίρι ακόμη και κοντά στο 12% στους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών και μάλιστα αναδρομικά. Βέβαια δεν αποκλείεται η καρατόμηση των μισθών που θα επιφέρει στην κυβέρνηση περίπου 200 εκατ. ευρώ, είναι πιθανό να έρθει μέσω της κατάργησης ειδικών επιδομάτων, όσα δηλαδή έχουν απομείνει στους γιατρούς.

Η σχετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα και τόσο άμεσα θα κοπούν και τα χρήματα που παίρνουν οι γιατροί.

Πάντως η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και ο πρόεδρός της Δημήτρης Βαρνάβας έχουν διαμηνύσει πολλές φορές πως μια τέτοια κίνηση που θα εξαντλήσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους των δημοσίων νοσοκομείων αποτελεί κόκκινη γραμμή για τον κλάδο ο οποίος δε θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Τσεκούρι θα πέσει όμως και στη φαρμακευτική δαπάνη για άλλη μια φορά και είναι άγνωστο αν τελικά το συνολικό ποσό θα πρέπει να πέσει και κάτω από τα 2,88 δις που είχαν υπολογισθεί για το 2012.

Στη σκέψη αυτή πάντως, το να μειωθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη, στο υπουργείο Υγείας επικρατεί …τρόμος. Αν η τρόικα ζητήσει κι άλλο ψαλίδι είναι βέβαιον ότι η υπόθεση «φάρμακα» δε θα βγαίνει. Οι ασθενείς θα μείνουν και πάλι χωρίς θεραπείες ενώ και οι φαρμακευτικές εταιρείες θα λάβουν τα δικά τους μέτρα προστασίας.

Δήμητρα Ευθυμιάδου