Γιατροί χωρίς Σύνορα: Αυτοκάθαρση μετά από εσωτερικές καταγγελίες
Πάντως, μόνο δύο από τις καταγγελίες αφορούσαν σεξουαλική παρενόχληση από ένα μέλος των MSF σε βάρος μη μελών των MSF (ασθενών ή μελών της τοπικής κοινωνίας) και για τον λόγο αυτό η Οργάνωση απέλυσε 19 μέλη της ενώ οι υπόλοιποι τιμωρήθηκαν με προειδοποιήσεις και προσωρινή αργία.
Η Οργάνωση εκτιμά ότι κάποια θύματα ίσως να μην κάνουν καταγγελία για λόγους παρόμοιους με εκείνους που ισχύουν γενικά στην κοινωνία, δηλαδή επειδή φοβούνται ότι δεν θα τα πιστέψουν και για λόγους στιγματισμού στις κοινωνίες όπου ζουν. Αυτό είναι πιο συχνό σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων όπου δεν υπάρχουν μηχανισμοί προστασίας για τα θύματα.
Διαβάστε παρακάτω την ανακοίνωση που εξέδωσαν:
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προάγουν ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς παρενόχληση και κακοποίηση. Ως παγκόσμιος οργανισμός, που απασχολούσε περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους το 2017, έχουμε δεσμευτεί κατηγορηματικά να καταπολεμήσουμε κάθε μορφή κακοποίησης, εκμετάλλευσης και παρενόχλησης στο εργασιακό περιβάλλον μας.
Απαιτούμε από το σύνολο του προσωπικού μας να τηρεί τις κατευθυντήριες αρχές μας, όπως αυτές ορίζονται στο καταστατικό μας, και να σέβονται τον επαγγελματικό κώδικα ηθικής.
Για εμάς, αυτό σημαίνει ότι δεν ανεχόμαστε καμία συμπεριφορά από το προσωπικό μας η οποία εκμεταλλεύεται την ευάλωτη κατάσταση των άλλων, ή από εργαζόμενους που εκμεταλλεύονται τη θέση τους για προσωπικό όφελος. Δεν ανεχόμαστε καμία σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, σεξουαλικές σχέσεις με ανήλικους, ή οποιαδήποτε συμπεριφορά δεν σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Μέσω θεσμοθετημένων μηχανισμών, όλα τα μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ενθαρρύνονται να αναφέρουν την ανάρμοστη συμπεριφορά ή την κακοποίηση είτε στους ανωτέρους τους, είτε μέσω συγκεκριμένων διαύλων αναφοράς και καταγγελίας, χρησιμοποιώντας διευθύνσεις email που υπάρχουν ειδικά για αυτόν τον σκοπό, εκτός ιεραρχίας. Αντίστοιχα, τα θύματα ή οι μάρτυρες από τις κοινότητες όπου εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενθαρρύνονται να αναφέρουν περιστατικά και να προβαίνουν σε καταγγελίες σε αρμόδιους εκπροσώπους της οργάνωσης, ώστε οι κατηγορίες να μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Μας απασχολούν ιδιαίτερα όλα τα πιθανά εμπόδια που μπορεί να αντιμετωπίζουν όσοι επιθυμούν να καταγγείλουν περιστατικά κακοποίησης ή παρενόχλησης, και αυτό παραμένει από τις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Ως παγκόσμιο ανθρωπιστικό κίνημα, δεσμευόμαστε να εντείνουμε διαρκώς τις προσπάθειές μας για να κάνουμε γνωστούς τους μηχανισμούς καταγγελιών μέσα σε όλη την οργάνωση και να τους βελτιώνουμε διαρκώς.
Η επίτευξη και διατήρηση ενός εργασιακού περιβάλλοντος χωρίς κακοποίηση και παρενόχληση είναι μια διαρκής προσπάθεια για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, για την οποία είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Δεσμευόμαστε, τέλος, να μην βλάπτουμε σε καμία περίπτωση τους ευάλωτους ανθρώπους που αγωνιζόμαστε καθημερινά να βοηθήσουμε.
Το 2017, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απασχολούσαν περισσότερους από 40.000 εργαζόμενους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στο πλαίσιο της διαφάνειας και της λογοδοσίας καθώς και της ενθάρρυνσης των καταγγελιών και της αποτροπής καταχρηστικών συμπεριφορών από το προσωπικό τους, ανακοίνωσαν ότι μέσα στο 2017 δέχθηκαν 146 παράπονα και επισημάνσεις από το πεδίο στα κεντρικά γραφεία, σχετικά με μια ποικιλία θεμάτων όπως κατάχρηση εξουσίας, διακρίσεις, παρενόχληση και άλλες μορφές ανάρμοστης συμπεριφοράς. Από αυτά τα περιστατικά, τα 24 αφορούσαν σε περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης, για τα οποία 19 εργαζόμενοι απολύθηκαν. Στα υπόλοιπα μέλη του προσωπικού επιβλήθηκαν άλλες μορφές κυρώσεων, όπως προειδοποιήσεις ή προσωρινή αργία.