Iatropedia

Γιατροί χωρίς Σύνορα: Βελτιώστε τις συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση στο υπουργείο Υγείας να συνεχίσει τους τακτικούς εμβολιασμούς για όλα τα παιδιά προσφύγων στην Ελλάδα. Όπως επισημαίνουν, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά που ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα νησιά κάτω από άθλιες συνθήκες, με έλλειψη βασικής υγιεινής και περιορισμένη πρόσβαση σε φροντίδα υγείας  είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε ασθένειες.

Εκστρατεία εμβολιασμού για όλα τα παιδιά κάτω των 16 ετών στη Λέσβο πραγματοποιούν από την Τετάρτη 21 έως την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και τους Γιατρούς του Κόσμου. Περισσότερα από 2.000 παιδιά θα εμβολιαστούν με 3 εμβόλια, που καλύπτουν 9 διαφορετικά αντιγόνα (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκίτης, ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, αιμόφιλος ινφλουέντζας, ηπατίτιδα Β και πολιομυελίτιδα).

Τα προβλήματα

«Οι συνθήκες στους προσφυγικούς καταυλισμούς  είναι απαράδεκτες και με το χειμώνα να βρίσκεται προ των πυλών, τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά. Είναι απαραίτητος ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός όλων των παιδιών, που είναι επιρρεπή στις λοιμώξεις. Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν αποτελεί προνόμιο, είναι δικαίωμα», λέει ο Απόστολος Βεΐζης, Διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Το έργο

Από την αρχή της χρονιάς, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει 476 παιδιά που ζουν στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο και 1.300 παιδιά που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ακόμη, από τον Αύγουστο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν εμβολιάσει πάνω από 200 παιδιά κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας και της ερυθράς στο κέντρο υποδοχής στο Φυλάκιο του Έβρου, στα σύνορα με την Τουρκία.

Oι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού, εμβολιάζοντας όλα τα παιδιά στη Σάμο στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στη Λέσβο και τη Χίο, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν εκατοντάδες παιδιά καθημερινά με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, δερματικές λοιμώξεις και διάρροια, καθώς και με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Όλα αυτά τα προβλήματα αποτελούν συνέπειες των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό, καθώς και της απουσίας αξιοπρεπούς σίτισης και φροντίδας υγείας.

Στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, ο αριθμός των γιατρών είναι ένας με δύο για 7.500 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 2.000 παιδιά. Στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο, δεν υπάρχουν μόνιμοι γιατροί ούτε διερμηνείς για πάνω από 1.200 ανθρώπους. Περίπου ο μισός πληθυσμός ζει σε σκηνές, ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.

Να αυξηθεί το προσωπικό

«Είναι επιτακτική ανάγκη το Υπουργείο Υγείας να αυξήσει την ιατρική δυναμικότητά του σε όλους τους καταυλισμούς στην Ελλάδα, προκειμένου να προσφέρει τη φροντίδα υγείας που έχουν ανάγκη τα ευάλωτα άτομα και τα άτομα με ψυχικά τραύματα» καταλήγει ο Απόστολος Βείζης.

Για άλλη μια φορά, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάνουν έκκληση στις ελληνικές αρχές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όλους τους ανθρώπους που είναι εγκλωβισμένοι στους καταυλισμούς, και ζητούν την επείγουσα μεταφορά όλων των ευάλωτων ατόμων σε ασφαλή στέγη στην ηπειρωτική χώρα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

*Credits φωτογραφίας: Anna Pantelia / MSF