Την αντίθεσή τους με τα μέτρα που επιχειρεί να λάβει το Υπουργείο Υγείας με τον εξαναγκασμό των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών για να στελεχώσουν κενές θέσεις στο ΕΣΥ, διατυπώνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ).
Σύμφωνα με ανακοίνωσή τους, οι γιατροί υποστηρίζουν πως ο χώρος της υγείας έχει ζήσει ισχυρούς κλυδωνισμούς τα τελευταία 14 χρόνια και ο ιατρικός κόσμος έχει δεχθεί καίρια πλήγματα: απολύσεις από το πρώην ΙΚΑ, μισθολογικές περικοπές στο ΕΣΥ, απαράδεκτους καταλογισμούς clawback στα ιδιωτικά εργαστήρια, διακοπή συμβάσεων οικογενειακών ιατρών ΕΟΠΥΥ, επιστρατεύσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας, εκβιασμούς, απειλές κλπ.
Με ευθύνη της πολιτείας, 20.000 ιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα, γιατί επέλεξαν την εργασιακή αξιοπρέπεια, την επιστημονική θέση και το σεβασμό στο λειτούργημα τους που επιδεικνύεται σε άλλες χώρες, σημειώνουν και απευθύνονται προς τον Υπουργό Υγείας:
«Κύριε Υπουργέ, οι εφημερίες των παθολογικών κλινικών των νοσοκομείων αποτελούν θεμελιώδη λειτουργία, και απαιτούν συγκροτημένη ΟΜΑΔΑ με νέους ιατρούς ειδικευόμενους, έμπειρους επιμελητές και Διευθυντή. Ο τελευταίος έχει την ευθύνη της συγκρότησης της ομάδας, του ορισμού της εσωτερικής λειτουργίας, του εκπαιδευτικού προγράμματος, της πρωινής αναφοράς, του επισκεπτηρίου με βασικές αρχές: 1. το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, 2. την καταγραφή της πορείας του ασθενούς και 3. τη συνέχεια της φροντίδας. Η επιστράτευση παθολόγων από την ΠΦΥ που απέχουν χρόνια από τη νοσοκομειακή φροντίδα, με κυλιόμενες εφημερίες και χωρίς συντονιστικό πλαίσιο, αποτελεί παραβίαση των κανόνων της ιατρικής λειτουργίας και ευθύνης, επικίνδυνη πρακτική και αποσπασματική φροντίδα. Δεν λειτουργεί στην πράξη και αποτελεί εξ’ορισμού κακή ιατρική πρακτική (malpractice), με παραβίαση της επιστημονικής ορθότητας», σημειώνουν.
Οι γιατροί υπενθυμίζουν την καθολική αποτυχία της επιστράτευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του ιατρικού κόσμου και των ασθενών της κοινότητας «με σχεδόν μηδενική αποτελεσματικότητα στη λειτουργία των Νοσοκομείων», όπως λένε.
«Η ανασυγκρότηση της λειτουργίας των Νοσοκομειακών μονάδων πρέπει να στηρίζεται στη δημιουργία ιατρικών ομάδων με σοβαρά επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα. Οι χρόνιες παθογένειες στο χώρο της υγείας δε λύνονται με καταναγκαστικά μέτρα και απειλητικές συμπεριφορές», καταλήγουν οι γιατροί.