Γιατροί ΕΣΥ για Κ.Υ. Παλαμά: «Σοβαρά προβλήματα σε ΕΚΑΒ και ελλείψεις προσωπικού» – Τι καταγγέλλουν για τον θάνατο ασθενούς

  • Iatropedia newsroom
Σε μια σοβαρή καταγγελία για το Κέντρο Υγείας Παλαμά προχώρησαν Σωματεία Γιατρών του ΕΣΥ.

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας (Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Ν.Κ.) και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, πιο συγκεκριμένα κατήγγειλαν πως η «φιέστα για τον ένα χρόνο από τις πλημμύρες που έστησαν η κυβέρνηση, η περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής για τις αποκαταστάσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες είναι ΤΡΑΓΩΔΙΑ» για το λαό της περιοχής.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν σήμερα Τετάρτη 4/9/24, μία ημέρα μετά τα «εγκαίνια» επαναλειτουργίας του Κ.Υ., ο σταθμός του ΕΚΑΒ στον Παλαμά δεν λειτουργούσε γιατί δεν επαρκούσε το προσωπικό.  Επιπλέον, ένα χρόνο μετά το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας δεν αντικαταστάθηκε και τελικά πλημμύρισε.

Γιατροί ΕΣΥ: Ασθενής κατέληξε λόγω τραγικών ελλείψεων

Τα χειρότερα αποτελέσματα της αδιαφορίας και της εγκατάλειψης -όπως καταγγέλλουν οι γιατροί- ήρθαν με τον θάνατο ασθενούς, όπως λένε. Για την αντιμετώπιση του περιστατικού που παρουσίασε συμπτώματα εμφράγματος του μυοκαρδίου, κλήθηκε ασθενοφόρο από την πόλη της Καρδίτσας, ενώ οι συγγενείς του ασθενούς αναζητούσαν φιάλη οξυγόνου από το ΚΥ.

Γιατρός που τέλειωνε την 24ωρη βάρδια του προθυμοποιήθηκε να μεταβεί στο σπίτι του ασθενούς μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο. Μετά τη μεταφορά του ασθενούς στο Κ.Υ. Παλαμά, ωστόσο, στο καινούριο μικροβιολογικό εργαστήριο δεν μπορούσαν να γίνουν οι απαραίτητες βιοχημικές εξετάσεις, γιατί δεν υπάρχουν τα απαραίτητα αντιδραστήρια, αλλά ούτε και μικροβιολόγος ή βιοχημικός!, όπως αναφέρουν.

«Ας σκεφθούν καλά λοιπόν όσοι τρομοκρατούσαν τις προηγούμενες ημέρες τους εργαζόμενους για να μην διατυπώνουν αιτήματα (ΥΠΕ και δήμαρχος) και όσοι εγκαινίασαν τα ΚΥ με ελλείψεις μόνιμων ιατρών που προσεγγίζουν το 80% (πρωθυπουργός, υπουργοί, τοπικοί βουλευτές, δωρητές-μεγαλοεπιχειρηματίες-εφοπλιστές κλπ), χωρίς να δεχτούν να συναντηθούν με τα σωματεία μας και κατηγορώντας μας από πάνω ο υπουργός υγείας ως «συμμορία», ότι ο ασθενής αφού έφτασε στο νοσοκομείο απεβίωσε», τονίζουν οι γιατροί και καταλήγουν:

«Το ασβέστωμα του πλημμυρισμένου ΚΥ Παλαμά δεν μπορεί να ασπρίσει τη μαυρίλα που ζούμε οι υγειονομικοί και οι ασθενείς μας! Η πολιτική τους είναι επικίνδυνη για τις ζωές μας! Η διάλυση και η εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας είναι η αιτία των τεράστιων ελλείψεων», καταλήγουν.

Τι ζητούν οι γιατροί

Οι γιατροί απαιτούν να υλοποιηθούν άμεσα τα παρακάτω:

  • Μαζικές προσλήψεις με μία προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων στο νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας με μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων
  • Κάλυψη όλων των αναγκαίων θέσεων στο ΕΚΑΒ με μόνιμο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, όχι με μπλοκάκια και μετακινήσεις οδηγών, όπως έκανε η ΥΠΕ το προηγούμενο διάστημα.
  • Δραστικές αυξήσεις των μισθών μας με ένταξη όλων στα ΒΑΕ και επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
  • Καμία πληρωμή των ασθενών και των ασφαλιστικών τους ταμείων για εξετάσεις, περίθαλψη, φάρμακα.