Γιατροί για ασφαλιστικό: Γενικός ξεσηκωμός
Όπως λέει η κ. Φραγκάκη μιλώντας στο iatropedia, «ο ΙΣΑ έχει κατατεθεί ήδη αίτηση ακύρωσης ενώπιον του ΣτΕ για στην ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης και των σχετικών κανονιστικών αποφάσεων που προσδιορίζουν τις ασφαλιστικές εισφορές των γιατρών. Είναι ο πρώτος σύλλογος που προσέφυγε στην Δικαιοσύνη και τώρα θα ακολουθήσουν όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας. Ο ΙΣΑ θα συνδράμει τους γιατρούς- μέλη του για την προσφυγή τους και ατομικά στην Δικαιοσύνη ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Τέλος, υπάρχει δήλωση επιφύλαξης για τις εισφορές προς τον ΕΦΚΑ την οποία καταθέτουν οι γιατροί στο τέως ΤΣΑΥ, Αχαρνών 27 – Αθήνα.
Εκτιμώ ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα ακυρώσει την Υπουργική Απόφαση και θα μας δικαιώσει διότι υπάρχουν παρά πολλοί νόμιμοι λόγοι για την επίτευξη του σκοπού αυτού».
Κατά τα άλλα, ο ΙΣΑ και ο πρόεδρός του Γιώργος Πατούλης καλεί όλους του υγειονομικούς σε πανυγειονομική συγκέντρωση στις 20 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, οι νοσοκομειακοί γιατροί ετοιμάζονται για απεργιακή κινητοποίηση και οι προσφυγές στο ΣτΕ ετοιμάζονται και κατατίθενται κατά ριπάς… Η Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ σήμερα 10/2 θα αποφασίσει την ημερομηνία της απεργιακής κινητοποίησης με αιχμή το ασφαλιστικό. Η πρότασή είναι 24ωρη απεργία για Δευτέρα 20/2 με διαδήλωση διαμαρτυρίας σε υπ. Εργασίας, υπ. Υγείας και ΤΣΑΥ.
Η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ είχε συνάντηση με την Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σ. Βρακά και όπως ενημερώνει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Αφενός εκφράστηκε η αποδοκιμασία για το γεγονός πως καθυστέρησε πολύ το υπουργείο να ανταποκριθεί στο αίτημά τους για συνάντηση το οποίο είχε υποβληθεί επίσημα και εγγράφως από τα μέσα Δεκεμβρίου, και για το ότι δεν παρευρέθηκαν στην συνάντηση ούτε η υπουργός (Αχτσιόγλου) ούτε ο αρμόδιος υφυπουργός (Πετρόπουλος)…
Αφετέρου εκφράστηκε η συνολική κάθετη εφ΄όλης της ύλης αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου. βασικό αίτημα των γιατρών ειναι να καταργηθεί τόσο ο νέος νόμος όσο και οι παλιότερες καταστροφικές αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Τόνισαν δε πως διεκδικούν:
α. επαναφορά των συντάξεων και των εφ’ άπαξ των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα πριν το 2010 και
β. αυτό να ισχύσει και για τους μετά την 1/1/93 πρωτοασφαλισμένους με κατάργηση όλων των διακρίσεων εναντίον τους.
Εξάλλου, οι γιατροί ζήτησαν διευκρινίσεις για μια σειρά θέματα και δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:
– Δεν ισχύει για τους από δω και πέρα συνταξιοδοτούμενους ανώτατο πλαφόν ακαθάριστων αποδοχών σύνταξης.
– Ο μετά την 1/1/93 ασφαλισμένος δεν έχει τώρα να κάνει καμία επιλογή. Όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθεί, τότε θα πρέπει να επιλέξει είτε να «κουμπώσει» τα χρόνια που θα έχει πληρώσει ΕΦΚΑ (από 1/1/17 και μετά) με τα χρόνια που είχε πληρώσει ΤΣΑΥ πριν τις 31/12/16 ή με τα χρόνια που είχε πληρώσει Δημόσιο πριν τις 31/12/16 και συνεπώς να συνταξιοδοτηθεί είτε με όρους ΤΣΑΥ ή με όρους Δημοσίου.
– Ο προ της 1/1/93 ασφαλισμένος έχει να κάνει εκτός από την παραπάνω που αφορά την κύρια σύνταξη, ακόμα δύο (2) επιλογές :
Α. Όταν έρθει η ώρα να συνταξιοδοτηθεί, πρέπει να επιλέξει τα χρόνια που έχει πληρώσει στο ΤΣΑΥ πριν την 31/12/16 αν είτε θα μετρήσουν ως 2η σύνταξη («προαιρετική ανταποδοτική») ή ως προσαύξηση της κύριας σύνταξης. Σύμφωνα με την Βρακά, με τα σημερινά νομικά δεδομένα μάλλον συμφέρει η δεύτερη επιλογή. Σ.Σ. Ξεκαθαρίστηκε πως θέμα διαφορετικού (μεγαλύτερου) πλαφόν (ακαθάριστης) σύνταξης των «διπλοσυνταξιούχων» συγκριτικά με τους «μονοσυνταξιούχους» δεν υπάρχει (γράφτηκε παραπάνω).
Β. Τώρα πρέπει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να καταβάλλει τις (πλέον υπέρογκες, στο ύψος από 1/1/17 πάνω από 600 ευρώ τον μήνα) εισφορές στο ΤΣΑΥ καταθέτοντας (αν θέλει να πληρώνει) σχετικό αίτημα στην μισθοδοσία του νοσοκομείου του. Εμμέσως πλην σαφώς και η Βρακά επιβεβαίωσε πως πιθανότατα δεν συμφέρει σχεδόν κανέναν να συνεχίσει να πληρώνει. Το δικαίωμα άλλωστε να αποφασίσει κάποιος στο μέλλον να αρχίσει να ξαναπληρώνει είναι αναφαίρετο, όμως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ (δηλαδή αν π.χ. κάποιος σταματήσει να πληρώνει τώρα και για κάποιους λόγους το μετανιώσει και δηλώσει πως θέλει να πληρώνει από 1/1/18, δεν μπορεί να αναπληρώσει αναδρομικά τις εισφορές αυτών των 12 μηνών, και αντίστοιχα για οποιαδήποτε τέτοια χρονική περίοδο).
– Η εισφορά στον ΕΦΚΑ είναι το 6,67% επί των αποδοχών από τις οποίες και παλιότερα γίνονταν οι ασφαλιστικές κρατήσεις σύμφωνα με τον ισχύοντα κώδικα πολιτικών και στρατιωτικών συντάξεων. Το συγκεκριμένο θέμα είναι αρμοδιότητα του ΓΛΚ το οποίο έχει ήδη αναρτήσει εγκύκλιο με οδηγίες προς τις υπηρεσίες μισθοδοσίας του δημοσίου, και αναμένεται εντός των ημερών να αναρτήσει και δεύτερη. Με την δεύτερη αυτή εγκύκλιο θα αποσαφηνιστεί οριστικά ποιες αποδοχές μας θα υπόκεινται στην 6,67% κράτηση υπέρ ΕΦΚΑ (θα αποσαφηνιστεί δηλαδή το αν δεν θα γίνονται κρατήσεις από τις εφημερίες και από τα επιδόματα).
– Η εξαγορά πλασματικών ετών τιμολογείται φέτος στο ύψος του 10% των αποδοχών. Το αντίτιμο θα αυξάνεται κάθε έτος και θα φτάσει στο 20% το 2022.
– Η υγειονομική περίθαλψη ΣΕ ΟΛΟΥΣ γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Η σχετική κράτηση θα αποδίδεται από τις μισθοδοσίες απευθείας στον ΕΟΠΥΥ. Δεν υπάρχουν κλάδοι περίθαλψης των παλιών ασφαλιστικών ταμείων.
– Η εισφορά υπέρ ΑΚΑΓΕ αφορά μόνο τους ήδη συνταξιούχους.
– Αναφέρθηκε πως τα σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του ΤΣΑΥ είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και «καταβάλλεται προσπάθεια να λυθούν τα σχετικά προβλήματα» (ελλιπείς φάκελοι κλπ).
– Δεν απαντήθηκαν τα σημαντικά ερωτήματα α. ποιό το ύψος των αποθεματικών του ΤΣΑΥ στις 31/12/16 β. πόσα από αυτά δόθηκαν ως «προίκα» στον ΕΦΚΑ. Ειπώθηκε πως θα σταλθεί γραπτή απάντηση επ’ αυτού στην ΟΕΝΓΕ και στην ΕΙΝΑΠ. Επιβεβαιώθηκε πάντως πως ο ΕΦΚΑ συνολικά ξεκινά την λειτουργία του με έλλειμμα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Ο ΙΣΠ για την μη είσπραξη χρεών και την δική του προσφυγή στο ΣτΕ
Τέλος, σήμερα ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών έθεσε επί τάπητος ένα άλλο σημαντικό θέμα που προκύπτει από την ανάγκη πληρωμής τεράστιων ποσών θα οποία δεν διαθέτουν οι γιατροί και άλλοι ασφαλισμένοι:
Όπως αναφέρουν, «σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 58039/3275/2016 – ΦΕΚ 4504/Β/30-12-2016, πλέον «στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.)» διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της απόφασης δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης», ενώ μέχρι πρότινος μόνο τα χρέη άνω των 5.000 ευρώ εντάσσονταν στο Κ.Ε.Α.Ο.
Έτσι όλα τα χρέη προς τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ), αποτελούν πλέον «αντικείμενο» είσπραξης από το Κ.Ε.Α.Ο., με δυνητικές αναγκαστικές πράξεις και ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών, ακόμα και για μικροποσά, εφόσον αυτοί δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η βέβαιη αδυναμία καταβολής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει ιατρεία και εργαστήρια σε λουκέτα και στη μέγγενη των κατασχέσεων.
Καταδικάζουμε τις πρακτικές επίταξης των οικονομικών πόρων των αυτοαπασχολούμενων ιατρών, κατεδαφίζοντας το δικαίωμα βιοπορισμού μέσω της εργασίας και το συνταγματικά κατοχυρωμένο ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της απαράδεκτης απόφασης.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών θα καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά των εφαρμοστικών διατάξεων του απαράδεκτου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και θα ασκήσει όλα τα νόμιμα μέσα για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών του.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Η Πρόεδρος Ο Αντιπρόεδρος Ο Γραμματέας
Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας