Iatropedia

Γιατροί τοποθέτησαν πλαστικό «παράθυρο» στο κρανίο ασθενούς για να παρακολουθούν τον εγκέφαλό του

Ένας 39χρονος από την Καλιφόρνια έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που του τοποθετείται διάφανο «παραθυράκι» στο κρανίο, το οποίο επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν καλύτερα τη λειτουργία του εγκεφάλου του.

Το παραθυράκι αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να παρακολουθούν την πρόοδό του και να δοκιμάσουν νέες και καλύτερες μεθόδους εξέτασης για την αξιολόγηση της υγείας του εγκεφάλου.

Ο 39χρονος υπέστη τραυματική εγκεφαλική βλάβη από ατύχημα με σκέιτμπορντ τον Απρίλιο του 2019.

Κατά τη διάρκεια της επείγουσας χειρουργικής επέμβασης που ακολούθησε το ατύχημα, του αφαιρέθηκε το μισό κρανίο για να ανακουφιστεί η πίεση στον εγκέφαλό του.

Οι γιατροί σχεδίαζαν τότε να αντικαταστήσουν το οστό μόλις ανέρρωνε, αλλά η πανδημία εκτροχίασε τα σχέδιά τους, καθώς σταμάτησαν τα προαιρετικά χειρουργεία, αφήνοντας τον 39χρονο για δύο χρόνια μόνο με το δέρμα και τον συνδετικό ιστό που προστατεύουν τον εγκέφαλο.

Με την καθυστέρηση αυτή, όμως, ο 39χρονος έγινε άθελά του ο τέλειος υποψήφιος για να λάβει ένα πειραματικό εμφύτευμα κρανίου το οποίο ήταν κατασκευασμένο από ένα υλικό που μοιάζει με πλέξιγκλας.

Μέσω αυτού του «παραθύρου», οι γιατροί μπορούν να συλλέγουν δεδομένα για την εγκεφαλική δραστηριότητα, μετρώντας τις αλλαγές στη ροή του αίματος ή τις ηλεκτρικές παρορμήσεις. Οι δε απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να παρέχουν βασικές γνώσεις για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος, τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε άτομα με εγκεφαλική βλάβη ή ασθένεια.

«Η ικανότητα εξαγωγής πληροφοριών αυτού του τύπου μη επεμβατικά, μέσω ενός παραθύρου, είναι αρκετά σημαντική, ιδιαίτερα επειδή πολλοί από τους ασθενείς που χρειάζονται αποκατάσταση κρανίου έχουν ή θα αναπτύξουν νευρολογικές αναπηρίες», ανέφερε σχετικά ο Δρ Charles Liu, διευθυντής του Κέντρου Νευροαποκατάστασης του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι τεχνικές υπερήχων και αξονικής τομογραφίας που χρησιμοποιούν ένα τέτοιο παράθυρο θα μπορούσαν να παρέχουν καλύτερες πληροφορίες από τις μαγνητικές τομογραφίες ή τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα που γίνονται όταν έχει προηγηθεί αδιαφανής αντικατάσταση οστού.

«Επιπλέον, «παράθυρα» μπορούν να εμφυτευθούν χειρουργικά σε ασθενείς με άθικτα κρανία, εάν οι λειτουργικές πληροφορίες μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση και τη θεραπεία», πρόσθεσε ο Liu. «Εάν μπορούμε να εξαγάγουμε λειτουργικές πληροφορίες μέσω του εμφυτεύματος στο κρανίο ενός ασθενούς, αυτό θα μπορούμε να παρέχουμε θεραπεία με μεγαλύτερη ασφάλεια και προληπτικά», πρόσθεσε.

Για παράδειγμα, ένα τέτοιο παράθυρο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να παρακολουθούν την πρόοδο ενός ασθενούς στον οποίο έχουν εμφυτευθεί ηλεκτρόδια ή ο οποίος έχει υποβληθεί σε κάποιο άλλο είδος χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο.

«Ένα από τα μεγάλα προβλήματα όταν κάνουμε αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι ότι μπορεί να δημιουργηθεί θρόμβος κάτω από το εμφύτευμα, αλλά το να έχουμε ένα παράθυρο είναι ένας εύκολος τρόπος να το παρακολουθούμε», ανέφερε σχετικά ο ερευνητής Δρ. Jonathan Russin, διευθυντής εγκεφαλοαγγειακής χειρουργικής στο Keck Hospital του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 29 Μαΐου στο περιοδικό Science Translational Medicine.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

FLiRT: Γιατί μπορεί να χρειαστεί να ξανακάνουμε εμβόλια για την Covid

Καφεΐνη: Ποια είναι η σωστή ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας σύμφωνα με τους ειδικούς

Καύσωνας: Οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας