Iatropedia

Γιώργος Πατούλης: Προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό των Ιατρικών Συλλόγων

Κάλεσμα ενότητας και δυναμικών διεκδικήσεων έκανε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας που συγκάλεσε το προεδρείο του ΠΙΣ.

Το στίγμα μιας νέας πολιτικής στις διεκδικήσεις των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας έδωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Α.Εξαδάκτυλος στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, συνοδευόμενος από τον Α’ Αντιπρόεδρο Φ.Πατσουράκο απηύθυνε κάλεσμα ενότητας και αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των Ιατρικών Συλλόγων προκειμένου να ισχυροποιηθούν και να ενδυναμώσουν στη κρίσιμη για τον ιατρικό κλάδο συγκυρία που διανύουμε.

«Τα τελευταία χρόνια δώσαμε αγώνα για να αντισταθούμε σε μια άδικη και παράλογη πολιτική που στοχοποίησε τον Έλληνα γιατρό. Κερδίσαμε αρκετά και καταφέραμε να αποτρέψουμε την καταστροφή του κλάδου, ωστόσο έχουμε μπροστά μας πολλές ακόμα μάχες που πρέπει να δώσουμε ενωμένοι και δυνατοί, τόνισε ο Γ.Πατούλης.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση παρευρέθηκε και το μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ Σ.Καλιαμπάκος.
Στο περιθώριο της Ολομέλειας διοργανώθηκε Ενημερωτική Εκδήλωση κατά την οποία ο Α’ Αντιπρόεδρος του ΙΣΑ Φ.Πατσουράκος παρουσίασε την εμπειρία που αποκόμισε ο ΙΣΑ σχετικά με την αδειοδότηση και τον επανέλεγχο των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και έκανε προτάσεις για το εκσυγχρονισμό του πλαισίου.

Γ. Πατούλης: Οι προτάσεις του στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων

Ειδικότερα οι προτάσεις του ΙΣΑ στην Ολομέλεια των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων ήταν οι κάτωθι :

1. Εκσυγχρονισμός των Ιατρικών Συλλόγων

2. Αλλαγές στην αδειοδότηση φορέων ΠΦΥ:
α) Παρουσία επιστημονικά υπευθύνου του τμήματος υποχρεωτικά μόνο στο ωράριο λειτουργίας του και να μην είναι υποχρεωτικό να μπει αντικαταστάτης παρά μόνο αν θέλουν να λειτουργεί και σε άλλες ώρες όπου πρέπει τότε να υπάρχει αντικαταστάτης.
β) Η δυνατότητα να είναι κάποιος Επιστημονικά υπεύθυνος σε φορέα ΠΦΥ να περιοριστεί στις τρεις φορές – όχι απεριόριστα που ισχύει σήμερα – για να δοθεί η δυνατότητα εργασίας και στους νέους ιατρούς.
γ) Κοινή άδεια λειτουργίας ιατρείου σε ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων πχ Παθολόγος – Καρδιολόγος γιατί σήμερα ισχύει μόνο για την ίδια ειδικότητα για να υπάρχει ελάττωση του λειτουργικού κόστους όπως συμβαίνει και στα νοσοκομεία.
δ) Οι φορείς ΠΦΥ να έχουν επαρκή αερισμό και φωτισμό χωρίς να υπάρχει υποχρεωτικά φυσικός όπως συμβαίνει και στις κλινικές αρκεί να βεβαιώνεται από μηχανικό.
ε) Να επιτρέπεται παρέκκλιση των μετρικών στοιχείων φορέων ΠΦΥ έως 20% αρκεί να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση μηχανικού ότι δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία του και να επιβεβαιώνεται από την επιτροπή ελέγχου.
στ) Οι επανέλεγχοι φορέων ΠΦΥ να είναι δειγματοληπτική με 10% ετησίως του συνόλου διότι σήμερα πρέπει ετησίως να επανελέγχουμε όλους γεγονός που είναι αδύνατο.
ζ) Στην εποπτεία και αδειοδότηση φορέων ΠΦΥ από του Ιατρικούς Συλλόγους να ενταχθούν και τα κοινωνικά και δημοτικά ιατρεία
3. Χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή.
4. Αλλαγή της ιατρικής νομοθεσίας για την ιατρική διαφήμιση σε σύγχρονα πλαίσια με το internet τηλεόραση κλπ.
Ο ΙΣΑ έχει αποστείλει προτάσεις από το 2013 επανειλημμένα μέσω της ομάδας εργασίας του σε συνεργασία με το ινστιτούτο του ΠΙΣ.