Γνωστά προφυλακτικά κατηγορούνται ότι περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες

  • Iatropedia newsroom
προφυλακτικό
Αποζημίωση τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει στους καταναλωτές της στις ΗΠΑ η εταιρεία που κατασκευάζει τα προφυλακτικά που διαφημίζονται ως το «No 1 στην Αμερική»

Αποζημίωση τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων δολαρίων καλείται να καταβάλει στους καταναλωτές της στις ΗΠΑ η εταιρεία που κατασκευάζει τα προφυλακτικά που διαφημίζονται ως το «No 1 στην Αμερική» («America’s #1 Condom») έπειτα από αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν.

Σύμφωνα με τον ενάγοντα, ο οποίος προτείνει να γίνει ομαδική αγωγή, τα προφυλακτικά Trojan δεν είναι ασφαλή, επειδή περιέχουν τοξικά «παντοτινά χημικά», τα οποία έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου.

Όπως υποστηρίζει, ανεξάρτητες εργαστηριακές δοκιμές των προφυλακτικών Trojan Ultra Thin που αγόρασε από φαρμακείο του Μανχάταν διαπίστωσαν την παρουσία οργανικού φθορίου, το οποίο είναι «πρακτικά ανύπαρκτο» πέραν της χρήσης του σε τεχνητά χημικά PFAS.

«Με βάση την ετικέτα, πίστευε εύλογα ότι το προϊόν ήταν ασφαλές για χρήση», αναφέρεται στην καταγγελία, στην οποία υποστηρίζεται πως εάν η εταιρεία ανέφερε στην ετικέτα ότι τα προϊόντα περιείχαν χημικές ουσίες PFAS και τις βλάβες που μπορεί να προκύψουν από την επαφή με τις χημικές ουσίες PFAS, δεν θα είχε αγοράσει τα προϊόντα ή, αν το έκανε, θα το έκανε μόνο εάν πλήρωνε πολύ λιγότερα χρήματα.

Τον Ιούλιο, η οργάνωσης προάσπισης των δικαιωμάτων των καταναλωτών Mamavation ανέφερε ότι σε έλεγχο που έγινε σε 29 δημοφιλή προφυλακτικά και λιπαντικά βρέθηκαν αρκετά με πιθανή παρουσία PFAS, συμπεριλαμβανομένων των προφυλακτικών Trojan Ultra Thin.

Τα PFAS βρίσκονται σε εκατοντάδες προϊόντα, όπως καλλυντικά, αντικολλητικά τηγάνια και ρούχα που δεν λεκιάζουν.

Αποκαλούνται παντοτινά χημικά, επειδή δεν διασπώνται εύκολα στο ανθρώπινο σώμα ή στο περιβάλλον.

Τα PFAS έχουν συνδεθεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η αύξηση της χοληστερόλης, λιποβαρείς γεννήσεις και μειωμένη απόκριση των αντισωμάτων στα εμβόλια, αλλά και καρκίνο των νεφρών και των όρχεων.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κέιτ Μίντλετον: Ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες για τον καρκίνο και επιστρέφει σταδιακά στα δημόσια καθήκοντά της

Χάπι ή ένεση μία φορά τον μήνα; Το στοίχημα της «επόμενης μέρας» για τα φάρμακα αδυνατίσματος

«Εκπληκτική πρόοδος» για τον πρώτο ασθενή που έκανε ολική μεταμόσχευση ματιού