Στον αέρα βρίσκονται εδώ και μήνες οι πολύτιμες εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και ψυχοθεραπείες των παιδιών με αναπηρίες, αυτισμό και μαθησιακά προβλήματα. Αιτία, η νέα ηλεκτρονική συνταγογράφηση η οποία έχει «στρεβλώσεις στον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ», όπως καταγγέλλουν γονείς και εργοθεραπευτές.
Επιπλέονμ σημαντικές περικοπές στις αποζημιώσεις, αλλά και χρονοβόρες διαδικασίες επαναξιολόγησης όλων των δικαιούχων-παιδιών.
Το πρόβλημα υφίσταται εδώ και μήνες. Όμως, από τις 26 Φεβρουαρίου 2019, οπότε άρχισε να λειτουργεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για την αποζημίωσή τους, η ταλαιπωρία γονιών και κυρίως των ίδιων των παιδιών κορυφώθηκε. Αυτό καταγγέλλει μιλώντας στο Iatropedia.gr η κυρία Μαρία Λευτάκη, κοινωνική λειτουργός, μέλος της ομάδας “Γονείς που διεκδικούν δημόσια παράλληλη στήριξη” και μητέρα ενός αγοριού στο φάσμα του αυτισμού:
“Άλλαξε -και μάλιστα όχι με ομαλό τρόπο- όλος ο τρόπος που γίνονταν μέχρι σήμερα η γνωμάτευση των παιδιών, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό, πέρα από το ότι έχουν μειωθεί οι αποζημιώσεις των θεραπειών, σε μια εποχή που υποτίθεται ότι είναι μεταμνημονιακή και με μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι ευαισθητοποιημένη στα θέματα των ευάλωτων πληθυσμιακά ομάδων. Ζούμε τον εξής παραλογισμό: Από 26 Φεβρουαρίου και μετά δεν ισχύουν οι διαγνώσεις που έχουμε. ‘Εχουν ακυρωθεί και πρέπει όλοι να βγάλουμε καινούργιες διαγνώσεις για να δικαιούνται τα παιδιά μας θεραπείες. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει, ότι αν εγώ σήμερα τηλεφωνήσω σε έναν κρατικό φορέα για να κλείσω ραντεβού για να διαγνωστεί το παιδί μου, θα μου κλείσει ραντεβού μετά από 6 ή 8 μήνες. Που σημαίνει ότι αν δεν μπορώ να πληρώσω, όλο αυτό το διάστημα το παιδί μου θα είναι ακάλυπτο από θεραπείες”.
Ο νόμος δίνει πλέον το δικαίωμα γνωματεύσεων και σε ιδιώτες. Ομως, είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός των παιδιών, που σε νομούς της περιφέρειας, όπως π.χ. στη Μεσσηνία, όπου υπάρχουν μόνο 2 παιδοψυχίατροι, η αναμονή αγγίζει τους 2 μήνες.
«Κινδυνεύει και η ζωή τους»
Το πρόβλημα έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις, καθώς όπως επισημαίνει η κα.Λευτάκη, υπάρχουν παιδιά, όπως αυτά που πάσχουν από το εκφυλιστικό σύνδρομο “RETT”, στα οποία η μη συνέχιση των θεραπειών συνιστά κίνδυνο ακόμη και για τη ζωή τους: “Αυτά τα παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν αν σταματήσουν τις θεραπείες τους, γιατί κάνουν εργοθεραπείες με βάση την αναπνοή και τον τρόπο κατάποσης, ώστε να μην εμφανίσουν θανατηφόρες επιπλοκές. Επίσης, είναι πολύ δύσκολο και για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, τα οποία έχουν αναπτύξει μία ρουτίνα και σταθερότητα με τις θεραπείες τους, που την έχουν πολύ ανάγκη. Ο θεραπευτής τους είναι πρόσωπο αναφοράς κι όταν τους σταματάς τις θεραπείες, στην ουσία χάνουν κι ότι έχουν κερδίσει στο παρελθόν”, τονίζει η κα.Λευτάκη
Επιστολή στον Υπουργό Υγείας
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν στον Υπουργό Υγείας Α.Ξανθό, 13 σωματεία γονιών παιδιών με διαταραχές αυτισμού: “Από τον Ιούλιο του 2018, ξεκίνησε μια νέα σειρά από συνεχείς αλλαγές στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ), με νέα παραρτήματα, εγκυκλίους και καινούριες παρατάσεις, που συνδυάστηκαν με έλλειψη ενημέρωσης γονέων και παιδιών που χρήζουν ειδικών θεραπειών, ενώ οι οδηγίες που μας μεταφέρονταν από τους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ ήταν ασαφείς, με αποτέλεσμα κάθε τοπικό υποκατάστημα να ερμηνεύει το ισχύον πλαίσιο κατά το δοκούν. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένα πρωτοφανές χάος με προφανείς συνέπειες για τους γονείς και την ήδη διαταραγμένη ψυχολογία τους”, αναφέρουν οι γονείς.
“Μείωση κονδυλίων και κλειστός προϋπολογισμός χωρίς κριτήρια”
Οι γονείς καταγγέλλουν τη μείωση του προϋπολογισμού των ειδικών θεραπειών κατά 40% και τους “κλειστούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ”, χωρίς να έχουν προηγηθεί, όπως υποστηρίζουν, αντίστοιχες επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού που χρειάζεται θεραπευτική παρέμβαση. “Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των θεραπειών ανά άτομο και την απουσία θεραπευτικής αντιμετώπισης από τον νέο ΕΚΠΥ σοβαρών διαταραχών”, αναφέρουν.
Οι κλειστοί προϋπολογισμοί, όμως, καθώς και ο νέος Κανονισμός Παροχών (ΕΚΠΥ) που προβλέπει την πληρωμή με voucher των συμβεβλημένων εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών και ψυχολόγων, έχει προκαλέσει το πρόβλημα, οι ειδικοί να μην θέλουν να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς όπως υποστηρίζουν, δεν θα παίρνουν τα χρήματά τους, ενώ οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα προκαλέσουν επιστροφές και εκπτώσεις, με το σύστημα clawback και rebate. Για το λόγο αυτό, οι εργοθεραπευτές έχουν προσφύγει στο ΣτΕ.
ΕΟΠΥΥ: “Μπαίνει μία τάξη”
Με πρόσφατο άρθρο του ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, διαψεύδει τα της μείωσης του προϋπολογισμού των ειδικών θεραπειών, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, “Από 1η Μαρτίου η συνταγογράφηση γίνεται ηλεκτρονικά και περιλαμβάνει και το ιστορικό κάθε παιδιού, με στόχο να ελέγχεται από γιατρούς του ΕΟΠΥΥ η αντιστοίχιση του κωδικού διάγνωσης με τα ιατρικά δεδομένα κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα (…) Αυτή η ρύθμιση γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αφού όπως όλοι γνωρίζουμε, ως τώρα η συνταγογράφηση των ειδικών θεραπειών από τους γιατρούς γινόταν χειρόγραφα και μάλιστα «φασόν» τις περισσότερες φορές, με σύσταση για: 15 λογοθεραπείες, 15 εργοθεραπείες, 15 ψυχοθεραπείες, για κάθε νόσο… Οι λόγοι προφανείς”, αναφέρει ο κ.Γεωργακόπουλος και καταλήγει: » Η αποζημίωση κάθε συνεδρίας, ορίζεται με νόμο και έχει οριστεί στα 15 ευρώ εδώ κι ενάμιση χρόνο, για όλες τις θεραπείες που ήταν καθηλωμένη από το 2012 (εργοθεραπεία στα 1,23 ευρώ και ψυχοθεραπεία 2,26 ευρώ)».
Η κυρία Λευτάκη, πάντως, έχει άλλη άποψη: “Οι 15 θεραπείες έχουν γίνει 12 σε κάποιες περιπτώσεις, σε κάποιες άλλες έχουν γίνει 8, σε κάποιες άλλες 4. Τέσσερις θεραπείες το μήνα, φανταστείτε για παιδιά με μαθησιακό πρόβλημα. Να δικαιούνται μόλις 4 θεραπείες το μήνα! Στην ουσία τίποτα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.