Όπως έγινε χθες γνωστό, οι καθαρίστριες που ήταν απλήρωτες επί ένα 6μηνο, είχαν προχωρήσει στις αρχές του καλοκαιριού σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας και είχαν λάβει τη δέσμευση ότι το πρόβλημα της καταβολής της μισθοδοσίας τους θα αντιμετωπιστεί άμεσα. Στη συνέχεια μάλιστα, η διοίκηση του νοσοκομείου προχώρησε στην πληρωμή των δεδουλευμένων, όμως το κλιμάκιο του Ελεγκτικού συνεδρίου που κλήθηκε εκ των υστέρων να εγκρίνει το ένταλμα για τον Ιανουάριο του 2018 αρνήθηκε την θεώρησή του!
Άντε βγάλε άκρη με τους με τους νόμους που έχουν ψηφίσει και δένουν τα χέρια στη Δικαιοσύνη…
Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης
Τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Κρήτης εν μέσω τουριστικής περιόδου, επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο. Στην ανακοίνωση των εργαζομένων αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων ΓΝΑΝ αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για το γεγονός ότι συνεχίζονται δυστυχώς τα προβλήματα υποστελέχωσης του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα η λειτουργία του και οι υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες να παρουσιάζουν μεγάλα κενά και προβλήματα».
Ενδεικτικά για το μήνα Αύγουστο, που ο πληθυσμός της περιοχής έχει τριπλασιαστεί, στο ΓΝΑΝ:
– 10 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει ορθοπεδικός. Το πρόβλημα αναμένεται να αμβλυνθεί τον επόμενο μήνα αφού διορίστηκε ένα μόνιμος ορθοπεδικός, αλλά για την οριστική επίλυσή του χρειάζεται να προχωρήσει η μετάθεση και η πρόσληψη δύο ορθοπεδικών σε εκκρεμότητα. Δυστυχώς τον Αύγουστο όλο το δύσκολο έργο της κλινικής έπεσε στους εναπομείναντες ιατρούς, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που λόγω μη εφημερίας ορθοπεδικού, ορθοπεδικά περιστατικά διακομίστηκαν σε άλλα Νοσοκομεία.
– 8 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει γενικός χειρούργος στη χειρουργική κλινική, αλλά μόνο στο τμήμα επειγόντων. Είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης μόνιμου χειρούργου, που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα και αν. Μέχρι την ολοκλήρωση του διορισμού θα πρέπει να καλυφθεί το κενό.
– 31 ημέρες δεν υπάρχει οδοντίατρος. Η κατάσταση αυτή υπάρχει εδώ και 20 μήνες (από 1/1/2017). Είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία πρόσληψης οδοντιάτρου και η διαδικασία αγοράς οδοντιατρικής έδρας.
– 23 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει νευρολόγος. Ο νευρολόγος κ. Κ. Νικολαράκης, συνταξιοδοτείται τέλος του έτους, η θέση του έχει ζητηθεί να προκηρυχθεί, αλλά το υπουργείο δεν την έχει προκηρύξει, με αποτέλεσμα από 1/1/2019 το Νοσοκομείο θα είναι (άγνωστο για πόσο) χωρίς νευρολόγο.
– 19 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει πνευμονολόγος.
– 26 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει ουρολόγος. Από το ΓΝΑΝ έχει ζητηθεί επανειλημμένως η έγκριση προκήρυξης θέσης ουρολόγου, αλλά το υπουργείο υγείας δεν έχει εγκρίνει την προκήρυξη.
– 24 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει ΩΡΛ.
– 24 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει Οφθαλμίατρος.
– 24 ημέρες από τις 31 δεν εφημερεύει δερματολόγος.
Εξάλλου, πρόβλημα υπάρχει στην κάλυψη του νοσοκομείου από ηλεκτρολόγο βάρδιας, αφού το μήνα Αύγουστο 27 από τις 31 νύχτες δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος βάρδιας, ενώ κενά υπάρχουν και σε πρωινές βάρδιες. Κενά υπάρχουν και στις βάρδιες και στις υπηρεσίες και άλλων ειδικοτήτων της τεχνικής υπηρεσίας, που είναι αποδεκατισμένη (θερμαστές, αέρια, υδραυλικός). Είναι σε εκκρεμότητα ο διορισμός ενός μόνιμου ηλεκτρολόγου, ενώ έχει ζητηθεί και η πρόσληψη δύο επικουρικών ηλεκτρολόγων που είναι απαραίτητη, αφού το Νοσοκομείο λόγω των εγκαταστάσεων και των μονάδων του χρειάζεται κάλυψη από ηλεκτρολόγο βάρδιας όλο το 24ωρο.
Έχει ζητηθεί επίσης η πρόσληψη επικουρικού υδραυλικού, θερμαστή και ηλεκτρονικού, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα εγκριθεί από το υπουργείο.
Τι λένε για νοσηλευτές και τεχνικό και βοηθητικό προσωπικό:
«Στο νοσηλευτικό προσωπικό τα κενά εξακολουθούν να είναι τεράστια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των οφειλόμενων ημερών αδειών και ρεπό στο προσωπικό αντί να μειώνεται, αυξάνεται. Αυξάνεται και η εξάντληση του νοσηλευτικού προσωπικού και τα κενά στην κάλυψη κλινικών και μονάδων, όπως για παράδειγμα στο χειρουργείο που λειτουργεί πλήρως μόνο μία αίθουσα (η δεύτερη μόνο 2 ημέρες την εβδομάδα) λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεύθυνση νοσηλευτικής υπηρεσίας σε έγγραφό της αναφέρει ότι για να μπορούν να συντάσσονται τα προγράμματα εργασίας των νοσηλευτικών τμημάτων σύμφωνα με τις ελάχιστες προδιαγραφές των διατάξεων της εργασιακής νομοθεσίας, χρειάζεται ενίσχυση του νοσοκομείου με επιπλέον 30 νοσηλευτές/τριες και ότι για να δοθούν οι οφειλόμενες ημέρες ρεπό και άδειας χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερος αριθμός νοσηλευτών-τριων.
Το ΔΣ του Νοσοκομείου έχει ζητήσει την πρόσληψη 9 επικουρικών νοσηλευτών-τριων (οι 3 για τη ΜΕΘ), 1 Μαίας και δύο τραυματιοφορέων, όμως δεν γνωρίζουμε αν θα εγκριθούν από το Υπουργείο. Και πάλι όμως, ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί και σε κάθε περίπτωση χρειάζονται μόνιμες προσλήψεις.
Μεγάλα κενά εξακολουθούν να υφίστανται στη διοίκηση και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες, δηλαδή στη σίτιση, στον ιματισμό. Έχει ζητηθεί η έγκριση πρόσληψης επικουρικού προσωπικού γι΄ αυτές τις υπηρεσίες, όμως δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Υπουργείο. Και πάλι όμως με το επικουρικό προσωπικό ή με τις ατομικές συμβάσεις (καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση) δεν λύνονται τα προβλήματα, αλλά μόνο μπαλώνονται εν μέρει. Απαιτούμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, για να μπορέσει το Νοσοκομείο να προσφέρει αυτά που χρειάζεται η τοπική κοινωνία».