Αμερικανοί και Βενεζολάνοι ερευνητές ανακάλυψαν σε δείγματα βακτηρίων από το δέρμα, το στόμα και το μικροβίωμα μελών της φυλής Γιανομάμι γονίδια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Η υπερβολική χρήση –σε βαθμό κατάχρησης– πανίσχυρων αντιβιοτικών στη ιατρική, την αγροτική παραγωγή και την κτηνοτροφία τείνει να καταστεί τεράστιο πρόβλημα καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερο ανθεκτικά μικρόβια σε αυτά, με προεξέχοντες τους επικίνδυνους «σούπερ-ιούς». Οι Γιανομάμι όμως ζούσαν απομονωμένοι στα τροπικά δάση της νότιας Βενεζουέλας από τότε που εγκαταστάθηκαν στην Ν. Αμερική, 10.000 και πλέον χρόνια πριν, έως το 2009 που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από Δυτικούς.
Χωρίς να έχουν εκτεθεί στον σύγχρονο κόσμο και τα φάρμακά του, πώς δικαιολογούνται τα ευρήματα αυτά; Μια ερμηνεία θα μπορούσε να είναι ότι οι τυχαίες μεταλλάξεις στα μικρόβια σε συνδυασμό με την ικανότητά τους να ανταλλάσσουν γονίδια προωθεί την εξέλιξη ανθεκτικών στελεχών. Όμως η πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι τα ανθεκτικά γονίδια υπήρχαν στο ανθρώπινο μικροβίωμα (τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που συνυπάρχουν στον οργανισμό μας) χιλιάδες χρόνια πριν την εφεύρεση των αντιβιοτικών.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση Science Advances, οι επιστήμονες εκτιμούν τώρα ότι τα αντιβιοτικά δεν είναι απλώς μια ανθρώπινη εφεύρεση. Οι πραγματικοί εφευρέτες ήταν τα βακτήρια που εξέλιξαν στρατηγικές για να εξοντώνουν το ένα το άλλο και για να προστατευθούν κάποια ανέπτυξαν μηχανισμούς αντίστασης.
Εκθέτοντας καλλιεργημένα βακτήρια από την φυλή σε 23 διαφορετικά αντιβιοτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα φάρμακα ήταν σε θέση να τα εξοντώσουν. Περαιτέρω δοκιμές όμως έδειξαν ότι τα βακτήρια περιείχαν αρκετά «σιωπηλά» γονίδια αντίστασης που ενεργοποιήθηκαν μόλις εκτέθηκαν στα μοντέρνα φάρμακα, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση τόσο σε φυσικά όσο και σε ημισυνθετικά και συνθετικά αντιβιοτικά, ακυρώνοντας με άνεση την δράση τους!
Αλέξανδρος Θεολόγου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: