Γονόρροια: Βρέθηκε νέο, αποτελεσματικό αντιβιοτικό – Πιθανώς η πρώτη θεραπεία από τη δεκαετία του 1990

Αυτό θα μπορούσε να θέσει το φάρμακο, που ονομάζεται γεποτιδακίνη, σε τροχιά ώστε να γίνει το πρώτο νέο αντιβιοτικό για τη γονόρροια που αναπτύσσεται από τη δεκαετία του 1990 και μετά.
«Η γεποτιδακίνη είναι μια νέα από του στόματος αντιβακτηριακή θεραπεία με τη δυνατότητα να γίνει μια εναλλακτική επιλογή για τη θεραπεία των γονοκοκκικών λοιμώξεων, που υποστηρίζεται από ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας και ανεκτικότητας», έγραψαν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, προσθέτοντας ότι το φάρμακο «μπορεί να σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στη φροντίδα των ασθενών».
Οι λοιμώξεις από γονόρροια θεραπεύτηκαν στο 92,6% των συμμετεχόντων στη μελέτη στους οποίους χορηγήθηκε γεποτιδακίνη σε σύγκριση με το 91,2% των συμμετεχόντων στη μελέτη που έλαβαν θεραπεία με κεφτριαξόνη συν αζιθρομυκίνη.
Ως αντιβιοτικό, η γεποτιδακίνη δρα αναστέλλοντας την αναπαραγωγή των βακτηρίων στο σώμα. Τον Μάρτιο, εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη θεραπεία μη επιπλεγμένων λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος σε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας 12 ετών και άνω. Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις έχουν γίνει μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά που είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία τους.
Τώρα, υπάρχει η ελπίδα ότι η γεποτιδακίνη μπορεί να βοηθήσει και στην καταπολέμηση της ανθεκτικής στα φάρμακα γονόρροιας.
Οι αποτελεσματικές θεραπείες για τη γονόρροια περιορίζονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης της μικροβιακής αντοχής των βακτηρίων Neisseria gonorrhoeae, που προκαλούν τη γονόρροια, που καθιστά αναποτελεσματικά πολλά από τα αντιβιοτικά πρώτης γραμμής που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος.
Το σημερινό πρότυπο περίθαλψης περιλαμβάνει ενδομυϊκές ενέσεις του αντιβιοτικού κεφτριαξόνη, οι οποίες προϋποθέτουν επίσκεψη του ασθενούς σε μονάδα περίθαλψης.
Η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας αν δεν αντιμετωπιστεί. Στις γυναίκες, η μη θεραπευμένη γονόρροια μπορεί να προκαλέσει μόλυνση των αναπαραγωγικών οργάνων που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος της πυέλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών εγκυμοσύνης και υπογονιμότητας. Στους άνδρες, η γονόρροια μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υπογονιμότητα σε σπάνιες περιπτώσεις.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανθεκτικά μικρόβια: Πάνω από 3 εκατ. παιδιά πεθαίνουν ετησίως σε όλο τον κόσμο εξαιτίας τους
Τοξικό κοκτέιλ από σχεδόν 200 φυτοφάρμακα ανακάλυψαν οι ερευνητές σε σπίτια σε όλη την Ευρώπη
ΕΦΕΤ: Ανακαλεί λόγω σαλμονέλας σουβλάκι κοτόπουλο με πιπεριά