Γραφεία Παραπόνων Νοσοκομείων: Πιο ισχυρή η παρουσία τους από 15 Σεπτεμβρίου – Τι αλλάζει

  • Γιάννα Σουλάκη
Παραπόνων
Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2024 τίθεται σε λειτουργία ο Κανονισμός Ενιαίας Διαχείρισης Καταγγελιών και Παραπόνων στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ο νέος Κανονισμός Ενιαίας Διαχείρισης Καταγγελιών και Παραπόνων των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Σεπτεμβρίου 2024,  στο πλαίσιο του έργου της αναβάθμισης και ανασχεδιασμού των εν λόγω Γραφείων, το οποίο είχε παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας κα Λίλιαν Βιλδιρίδη.

H Ένωση Ασθενών Ελλάδας χαιρετίζει «με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση» την έκδοση του νέου Κανονισμού, τον οποί0 θέσπισε με πρόσφατη εγκύκλιο του, το Υπουργείου Υγείας.

«Αποτελεί πεποίθηση της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ότι τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων, τα οποία επιτελούν σημαντικό έργο και μέχρι σήμερα δεν είναι επαρκώς γνωστά και δεν έχουν αξιοποιηθεί στο βαθμό που θα έπρεπε, μπορούν και πρέπει να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση ενός ποιοτικού και ασθενοκεντρικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, μέσω της θεσμικής και ποιοτικής αναβάθμισης τους, ώστε να καταστούν το κατεξοχήν σημείο αναφοράς και επαφής του Πολίτη με τις Υπηρεσίες Υγείας, αλλά και τη βασική πηγή πληροφόρησης για τα ανώτερα επίπεδα της διοίκησης αναφορικά με τα δυνατά και αδύναμα σημεία λειτουργίας των νοσοκομείων».

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στοχεύουν στην σε αυτό που λέει ο τίτλος τους, αλλά και στην περαιτέρω διασύνδεσή τους με την αξιολόγηση και συνεπώς την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Επομένως, η κατάρτιση και εφαρμογή του ενιαίου κανονισμού Ενιαίας Διαχείρισης Καταγγελιών και Παραπόνων, αποτελεί σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς η ύπαρξη προτυποποιημένων διαδικασιών δύναται να αποτελέσει σημαντικό διοικητικό εργαλείο για τους εργαζόμενους των γραφείων, αλλά και εχέγγυο διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στην εφαρμογή κάθε μεταρρύθμισης.

«Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας δεσμεύεται ότι θα συμβάλει στα ανωτέρω και θα συνεχίσει την παραγωγική συνεργασία της με το Υπουργείο αλλά και με τους εργαζόμενους στα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων», καταλήγει η Ένωση.

Προς την κατεύθυνση αυτή, οι υπεύθυνοι των Γραφείων των Νοσοκομείων της χώρας, αλλά και οι υπεύθυνοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών για θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που λειτουργούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Χώρας έχουν προσκληθεί
στο πρώτο Athens Patients’ Forum, που συνδιοργανώνει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και το Γραφείο του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα για την Ποιότητα της Υγειονομικής Περίθαλψης και την Ασφάλεια των Ασθενών στις 20 Σεπτεμβρίου 2024 στο Ωδείο Αθηνών (Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β’ 17 – 19, Αθήνα), το οποίο θα εστιάσει σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την πολιτική υγείας και τις πρακτικές βελτίωσης των υπηρεσιών υγείας, με έμφαση στην ποιότητα και την ασφάλεια των ασθενών και την ενεργή συμμετοχή και εκπροσώπηση των ασθενών, ως μέσο διασφάλισης και συνεχούς αξιολόγησης της ποιότητας