ΕΟΔΥ: Εντοπίστηκαν 6 κρούσματα της μετάλλαξης Κράκεν στη χώρα μας. Ακόμα 2 νεκροί από γρίπη
Σε υψηλά, αν και ελαφρώς μειωμένα, επίπεδα παρέμειναν την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους οι αναπνευστικές ιώσεις στη χώρα μας (γρίπη, COVID-19, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Ωστόσο η νέα προσθήκη στα παθογόνα που μας πολιορκούν είναι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Κράκεν (ή ΧΒΒ.1.5), η οποία ως φαίνεται ήδη από τα τέλη Νοεμβρίου είχε βρει τον δρόμο της προς την Ελλάδα.
Αυτό υποδηλώνουν τα δεδομένα αυτά έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Αφορούν την πορεία όλων των αναπνευστικών λοιμώξεων στη χώρα μας την 1η εβδομάδα του νέου έτους (2-8 Ιανουαρίου 2023).
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5 έχει ανιχνευθεί συνολικώς σε 6 δείγματα. Ωστόσο τα 3 από αυτά ανιχνεύθηκαν έπειτα από αναδρομικό έλεγχο όλων των δειγμάτων της ΧΒΒ που είχαν εντοπισθεί στην χώρα μας τις προηγούμενες εβδομάδες. Το πρώτο είχε εντοπιστεί στα τέλη Νοεμβρίου (εβδομάδα 47/2022, δηλαδή 21–27 Νοεμβρίου 2022) .
Σε γενικές γραμμές, οι γριπώδεις συνδρομές της εποχής παρουσίασαν ελαφρά κάμψη την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. Η θετικότητα στη γρίπη παρουσίασε μείωση, αλλά καταγράφηκαν επτά νέα κρούσματα που χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική.
Επιπλέον πέθαναν δύο ακόμα ασθενείς λόγω της νόσου, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της να ανέρχονται πλέον σε 9. Η ηλικία τους κυμαινόταν από 41 έως 90 ετών (μέση ηλικία: 79 ετών), ενώ οι τρεις ήσαν άνδρες.
Ο κορωνοϊός προκάλεσε τον θάνατο ακόμα 149 ασθενών σε μία εβδομάδα. Οι ασθενείς αυτοί είχαν ηλικία από 51 έως 98 ετών (μέση ηλικία: 85 ετών). Αυξημένες ήταν για μία ακόμα εβδομάδα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και το ιικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές.
Όσον αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στην θετικότητα σε αυτόν.
Ακολουθούν συνοπτικά τα ευρήματα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη:
Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου
- Καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα
- Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών
Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19
- O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
- Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή
- Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128 (σ.σ. την περασμένη εβδομάδα ήταν 119)
- Καταγράφηκαν 149 θάνατοι, με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98 ετών)
- H υποπαραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον στη χώρα μας
- Η ποσοστιαία αναλογία της υποπαραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υποπαραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5
- Μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υποπαραλλαγή είναι η BA.2.75. Ακολουθεί η υποπαραλλαγή XBB
- Η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων)
- Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του κορωνοϊού σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν.
Γρίπη
- Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση
- Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 01/2023
- Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 01/2023 νοσηλεύτηκαν 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν επίσης εννέα (9) θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη
- Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 01/2023 ανιχνεύθηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης. Τα 218 (ποσοστό 99%) εξ αυτών ήταν στελέχη τύπου Α. Τα τρία (ποσοστό 1%) ήταν στέλεχη τύπου Β.
- Από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 6 (2%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV
- Η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).
Φωτογραφία: iStock