Η γρίπη δείχνει ήδη το φονικό της πρόσωπο- 1 νεκρός με υποκείμενο νόσημα
Ο 79χρονος δεν είχε εμβολιαστεί παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου και κατέληξε προ λίγων ημερών σε ΜΕΘ νοσοκομείου μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία. Είναι το πρώτο θύμα της γρίπης για την περίοδο 2017 – 2018.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, πέντε ακόμα άνθρωποι νοσηλεύτηκαν μέχρι στιγμής σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές της γρίπης. Και το χαρακτηριστικό ως …σοκαριστικό είναι ότι κανένας εξ αυτών δεν είχε εμβολιαστεί παρότι όλοι έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Οι λοιμοξιολόγοι επισημαίνουν ότι έως και την περασμένη εβδομάδα οι επισκέψεις σε γιατρό για γριππώδη συνδρομή βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα. Αλλά την εβδομάδα 30 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου, είχαν σταλεί στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης για έλεγχο συνολικά 46 δείγματα, τα 42 από τα οποία προέρχονταν από νοσοκομεία και τα υπόλοιπα από το δίκτυο συνεργαζόμενων γιατρών.
Κανένα από τα δείγματα αυτά δεν βγήκε θετικό για γρίπη. Από την αρχή της περιόδου, έχουν ελεγχθεί συνολικά 198 κλινικά δείγματα (168 από νοσοκομεία και 30 από γιατρούς).
Τα πέντε από αυτά (2,5%) βρέθηκαν θετικά για ιούς γρίπης και ειδικότερα τα 4 ήταν γρίπη τύπου Α και το 1 τύπου Β. Από τα δύο στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, το ένα ανήκε στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και το ένα στον πανδημικό υπότυπο Α (Η1Ν1) pdm09.
ΜΕΘ
Από την αρχή του φθινοπώρου έχουν καταγραφεί 5 σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και ήταν 4 άνδρες και ένα κοριτσάκι 3 ετών.
Τα τέσσερα από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το ένα στον ιό γρίπης τύπου Β. Ιός τύπου Α (Η3Ν2) ήταν κι αυτός που βρέθηκε στον 79χρονο που έχασε την ζωή του.
Τα τέσσερα από τα παραπάνω σοβαρά κρούσματα ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται αντιγριπικός εμβολιασμός.
Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται
Να πούμε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου ως τα μέσα Νοεμβρίου πρέπει κανονικά να εμβολιάζονται όλοι όσοι είναι άνω των 65 ετών και όλα τα άτομα που υποκείμενα νοσήματα (καρδιαγγειακά, αιματολογικά, πνευμονολογικά, διαβήτη, νοσογόνο παχυσαρκία, ανοσοκατασταλμένοι) και όσοι εργάζονται με ασθενείς, ηλικιωμένους και μικρά παιδιά αλλά και όσοι κινούνται σε χώρους όπου διαβιούν ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι όπως είναι τα στρατόπεδα και τα σχολεία με εσώκλειστους μαθητές. Τέλος, για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά πρέπει να αναζητείται η συμβουλή γυναικολόγου και παιδιάτρου για την σωστή χρονική στιγμή του εμβολιασμού.