Iatropedia

Η γρίπη είναι σοβαρή νόσος, δυνητικά θανατηφόρος- Η λύση είναι εμβολιασμός και έγκαιρη διάγνωση

Ο θάνατος του γνωστού επιχειρηματία Στέλιου Σκλαβενίτη που, παρότι νέος και υγιής, νικήθηκε από τις επιπλοκές της γρίπης, συγκλονίζει από χθες την χώρα. Οι ιατρικές ιστοσελίδες όμως, κάθε χρόνο μεταδίδουμε τέτοιους θανάτους ανθρώπων που συχνά έχουν αυτό το προφίλ, και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου αφενός για τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό, αφετέρου για την έγκαιρη μεταφορά σε ειδικό γιατρό ή και νοσοκομείο όταν η γρίπη εμφανίζεται με βαριά συμπτωματολογία...

Η έντονη καταβολή, η δύσπνοια και ο υψηλός πυρετό που επιμένει, πρέπει να μας οδηγούν κατευθείαν στον γιατρό και να μας ακινητοποιούν στο κρεβάτι. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς έπραξε ο δραστήριος, νέος επιχειρηματίας που χάθηκε τόσο άδικα, αλλά πολλοί ασθενείς συνεχίζουν τα πρώτα 24ωρα κανονικά τις δραστηριότητές τους και δεν παίρνουν ούτε τηλεφωνικά την συμβουλή του γιατρού τους.

Όταν όμως έχουμε έντονα συμπτώματα, πρέπει να μένουμε από την πρώτη μέρα στο σπίτι μας, στο κρεβάτι μας, και να ρωτάμε τον γιατρό μας τι πρέπει να κάνουμε. Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, η τάση μας να υποτιμούμε τις ιώσεις με έντονη συμπτωματολογία, και η άρνηση να ακολουθήσουμε τις οδηγίες γιατρού, μπορεί να μας οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο. Εκτός αυτού άλλωστε, πηγαίνοντας κανονικά στην εργασία μας μεταδίδουμε τον ιό και στους συνεργάτες μας…

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν του Θεραπευτηρίου ΥΓΕΙΑ:

«Ο Στυλιανός Σκλαβενίτης προσήλθε εκτάκτως στα Εξωτερικά Ιατρεία του ΥΓΕΙΑ στις 31/03/2018 και ώρα 22:00 μ.μ. λόγω οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας.

Μεταφέρθηκε άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όπου διεγνώσθη σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β.

«Παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας στις 07:18 π.μ. της επόμενης ημέρας».

Ο ιός γρίπης τύπου Β

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 91 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το φετινό χειμώνα σε ΜΕΘ, οι 54 (ποσοστό 59%) είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Β. Από τους 29 που κατέληξαν, οι 19 (ποσοστό 68%) είχαν γρίπη τύπου Β… Κι αυτό κάτι πρέπει να μας πει! Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής παθολογίας- λοιμοξιολόγιας, Σωτήριος Τσιόδρας, «η Β είναι μια μορφή γρίπης η οποία πάντοτε θέλει προσοχή, καθώς είναι «ύπουλη» και μπορεί να είναι απρόβλεπτη στην εξέλιξη της».

Συνηθέστερα στους ασθενείς απομονώνονται στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και όχι Β. Και στους δύο τύπους όμως, μετά από φάση επώασης 1-5 ημερών, στο οποίο οι ιοί πολλαπλασιάζονται στο βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα, αναπτύσσεται ρινίτιδα και φαρυγγίτιδα συνοδευόμενη από πυρετό. Πονοκέφαλος, μυικός πόνος, απώλεια της όρεξης και καταβολή ακολουθούν. Μετά από 6 ημέρες ο πυρετός συνήθως υποχωρεί, αλλά η ρινίτιδα, ο βήχας και η αδυναμία παραμένουν για τουλάχιστον μία ή και δύο εβδομάδες. Ειδικά ο ιός της γρίπης τύπου Β τείνει να υφίσταται μικρότερες αλλαγές και συμμετέχει σε λίγες μόνο επιδημικές εξάρσεις. Υπάρχει όμως, και όπως όλα δείχνουν, είναι εξίσου επικίνδυνος αλλά και πολύ πιο …ύπουλος!

Διαβάστε εδώ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΠΟΧΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ 2017-2018_21Sep2017 τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ