Ένας ακόμη θάνατος ασθενούς καταγράφηκε αυτήν την εβδομάδα από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές, εξαιτίας του ιού της γρίπης. Πρόκειται για μια 75χρονη γυναίκα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, μετά από επιπλοκές.
Το προηγούμενο διάστημα συνέβησαν ακόμη δύο θανατηφόρα περιστατικά από την γρίπη, μεταξύ των οποίων και αυτό ενός 4χρονου παιδιού, ενώ κατέληξε και μία ακόμη 75χρονη γυναίκα.
Όπως αναφέρεται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί 3 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ, τα οποία και απεβίωσαν.
«Πρόκειται για 1 άρρενα (4 ετών) και 2 θήλεα (75 ετών), από τα οποία απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α και τα οποία απεβίωσαν. Τα 2 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2)», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Σε ό,τι αφορά σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ συνολικά δεν έχει καταγραφεί κανένα.
Επίσης, κατά την τελευταία εβδομάδα (4-10 Απριλίου) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 24 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 11 από νοσοκομεία και 13 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel).
Τα 5 (20,8%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιό γρίπης τύπου Α. Τα 5 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν ανήκαν όλα στον υπότυπο Α (Η3Ν2).
Το ίδιο διάστημα, πάντως, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσίασαν μείωση.
Με βάση τα στοιχεία, ανωτέρω, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ εκτιμούν πως η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει μείωση. Τονίζουν, δε, τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη.