Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Αυξάνονται τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Υπό παρακολούθηση και άλλοι ασθενείς

bird flu

Τρία κρούσματα επιβεβαιώθηκαν σε μία εβδομάδα στην Καλιφόρνια. Συνολικώς 17 έχουν ανιχνευθεί στις ΗΠΑ.

Ακόμα ένας άνθρωπος μολύνθηκε από γρίπη των πτηνών στην Καλιφόρνια, αυξάνοντας σε 17 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες. Υπό παρακολούθηση εξ άλλου βρίσκονται ακόμα δύο ασθενείς, που είναι πιθανό να έχουν επίσης μολυνθεί.

Οι Αρχές της πιο πολυπληθούς αμερικανικής πολιτείας αναμένουν ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δημοσίας Υγείας της Καλιφόρνια (CDPH).

Την περασμένη εβδομάδα η Καλιφόρνια είχε ανακοινώσει πως νόσησαν ακόμα δύο άτομα. Όλοι οι ασθενείς της Καλιφόρνια μολύνθηκαν κατά την επαφή τους με γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που είχαν γρίπη των πτηνών.

Οι ασθενείς δεν σχετίζονται μεταξύ τους, ενώ είχαν έρθει σε επαφή με τα ζώα σε διαφορετικές φάρμες. Όλοι τους εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα, με κοκκίνισμα των ματιών ή και έκκριμα από αυτά (επιπεφυκίτιδα). Κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Από τα 17 κρούσματα των ΗΠΑ, τα 16 έχουν καταγραφεί σε εργαζομένους σε πτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές μονάδες. Τα 9 ήταν σε εργαζομένους με πουλερικά μολυσμένα με τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Ο 17ος ασθενής δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί πώς μολύνθηκε.

Η επιδημία στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες της Καλιφόρνιας άρχισε στα τέλη του Αυγούστου και είναι σφοδρή. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA), μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2024 είχαν μολυνθεί 96 κοπάδια στην Καλιφόρνια. Σε άλλες 13 αμερικανικές πολιτείες είχαν βρεθεί μολυσμένα με γρίπη των πτηνών άλλα 200 κοπάδια.

Επιπλέον, οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι τα κοπάδια στην Καλιφόρνια αρρωσταίνουν πιο σοβαρά απ’ ό,τι σε άλλες πολιτείες. Έτσι είναι υψηλότερα τα ποσοστά των άρρωστων και των νεκρών ζώων που εντοπίζονται.

Το παστεριωμένο γάλα και τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ασφαλή για κατανάλωση. Αντιθέτως, συνιστάται να αποφεύγονται όλα τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά.

Φωτογραφία: iStock