Γρίπη των πτηνών: Ακόμα 3 ύποπτα κρούσματα σε ανθρώπους στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Είναι μολυσμένοι με υψηλής παθογονικότητας ιό (HPAI). Δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιος είναι.

Μολυσμένοι με γρίπη των πτηνών φαίνεται πως είναι τρεις εργαζόμενοι σε πτηνοτροφική μονάδα στο Κολοράντο, οι οποίοι εκδήλωσαν ύποπτα συμπτώματα.

Οι τρεις εργαζόμενοι σφαγίαζαν πουλερικά στη φάρμα, όπου είχε ξεσπάσει γρίπη των πτηνών, όταν αρρώστησαν, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος του Κολοράντο (CDPHE). Και οι τρεις παρουσίασαν ήπια συμπτώματα στα μάτια (επιπεφυκίτιδα) και στο αναπνευστικό. Κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το όλο θέμα διερευνούν οι Αρχές του Κολοράντο μαζί με τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν τα CDC, οι πρώτες εξετάσεις στους ασθενείς έδειξαν πως είναι μολυσμένοι με υψηλής παθογονικότητας ιό γρίπης των πτηνών (HPAI) τύπου Α(Η5).

Ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί αν πρόκειται για τον ιό Η5Ν1 που σαρώνει τις ΗΠΑ, έχοντας μολύνει πτηνά, πουλερικά και θηλαστικά. Μεταξύ άλλων έχει διασπαρεί σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες από τις οποίες έχουν ήδη μολυνθεί 4 άλλοι άνθρωποι.

Αν επιβεβαιωθεί ότι και τα 3 νέα ύποπτα κρούσματα οφείλονται στον ίδιο ιό, ο αριθμός των ασθενών από τον Απρίλιο στις ΗΠΑ θα ανέλθει σε 7. Το Κολοράντο θα έχει τα 4 από αυτά.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες

Η γρίπη των πτηνών ανησυχεί τους επιστήμονες διότι όσο περισσότερο εξαπλώνεται, τόσο μεταλλάσσεται. Όσο, δε, περισσότερο μεταλλάσσεται, τόσο πιθανότερο είναι να αποκτήσει τελικά την ικανότητα να μολύνει εύκολα τους ανθρώπους.

Προς το παρόν ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει χαμηλός, τονίζουν τα CDC. Οι εργαζόμενοι σε φάρμες πουλερικών και γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων, όμως, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Αυξημένο κίνδυνο διατρέχουν και όσοι έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά ή ζώα για οποιονδήποτε λόγο (π.χ. κυνηγοί). Η γρίπη των πτηνών όμως δεν περιορίζεται στις ΗΠΑ. Σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης) αναφέρονται κρούσματα σε άγρια, οικόσιτα και εκτρεφόμενα πτηνά και πουλερικά, καθώς και σε θηλαστικά.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί συνιστούν να ακολουθούμε όλοι βασικούς κανόνες προστασίας που είναι:

  • Να αποφεύγουμε την επαφή χωρίς προστατευτικά μέσα με άρρωστα ή νεκρά πτηνά, πουλερικά και ζώα. Αυτό ισχύει είτε είναι άγρια, είτε ήμερα
  • Να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμού (δηλαδή μη παστεριωμένου) γάλακτος
  • Να μην τρώμε ωμά ή μισομαγειρεμένα ζωικά προϊόντα. Αυγά, κόκκινο κρέας και πουλερικά πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα/ψημένα. Το καλό μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτήρια και τους ιούς που περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκαλούν γρίπη των πτηνών.

Φωτογραφία: iStock