Γρίπη των πτηνών: Ανάθεση 176 εκατ. δολαρίων στη Moderna για mRNA εμβόλιο υπό τον φόβο πανδημίας

  • Iatropedia newsroom
γρίπη των πτηνών
Εντείνεται η ανησυχία στις ΗΠΑ για την εξέλιξη της γρίπης των πτηνών

Με την ανησυχία για τη δυναμική εξάπλωσης που παρουσιάζει η γρίπη των πτηνών να αυξάνεται, η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει με 176 εκατομμύρια δολάρια τη Moderna προκειμένου να επισπεύσει την ανάπτυξη εμβολίου για τον ιό H5N1.

Όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία, τα κεφάλαια από την αμερικανική Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) θα χρησιμοποιηθούν για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης και της δοκιμής σε τελικό στάδιο ενός εμβολίου με βάση την τεχνολογία mRNA κατά της γρίπης των πτηνών H5N1 πριν ξεσπάσει ενδεχόμενη πανδημία.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι η έκθεση του κόσμου στον ιό είτε σε πτηνοτροφικές μονάδες είτε σε μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο να μεταλλαχθεί ο ιός και να αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο, προκαλώντας πανδημία.

Πέρυσι, η Moderna ξεκίνησε μια μελέτη ασφάλειας και ανοσογονικότητας του εμβολίου της για τη γρίπη των πτηνών, που ονομάζεται mRNA-1018, σε υγιείς ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω. Η μελέτη περιελάμβανε τόσο τον υποτύπο H5 της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορεί επί του παρόντος στα γαλακτοπαραγωγά βοοειδή όσο και τον υποτύπο H7 της γρίπης των πτηνών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται φέτος και θα χρησιμοποιηθούν για τη χαρτογράφηση των σχεδίων ανάπτυξης τελικού σταδίου, ανέφερε η εταιρεία.

Το εμβόλιο της Moderna χρησιμοποιεί, όπως προαναφέρθηκε, τεχνολογία mRNA, ή αγγελιοφόρου RNA, δηλαδή την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε και για το εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υπουργείο Υγείας: Αυξημένη ρύπανση και σκόνη από τη Σαχάρα πνίγουν το λεκανοπέδιο – Συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες

Το πεντανόστιμο φρούτο που βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και την υγεία της καρδιάς

Ματίνα Παγώνη: «Ένας ανήλικος δεν χρειάζεται πολύ αλκοόλ για να έχει άσχημες επιπτώσεις»