Γρίπη των πτηνών: Αποτελεσματικά τα εμβόλια για τα πουλερικά, ξεκινούν μαζικοί εμβολιασμοί στην Ολλανδία

  • Iatropedia newsroom
κοτόπουλο με μάσκα για τη γρίπη των πτηνών
Η γρίπη των πτηνών προκαλεί ανησυχία καθώς εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στα θηλαστικά, μεταξύ αυτών και σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ο φόβος ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στον άνθρωπο με το γάλα

Αποτελεσματικά αποδεικνύονται στην πράξη τα εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών στις ωοτόκες όρνιθες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, 28 Μαΐου, η ολλανδική κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τα σχέδια εμβολιασμού των πουλερικών κατά του ιού που έχει αρχίσει να εγείρει σοβαρές ανησυχίες και για την εξάπλωσή του στους ανθρώπους.

Η εξαιρετικά παθογόνος γρίπη των πτηνών έχει σκοτώσει από μόνη της ή ήταν ο λόγος που θανατώθηκαν εκατομμύρια πουλερικά σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που έχει επηρεάσει και την τιμή των αυγών.

Μια πρώτη σειρά δοκιμών από την Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) στις αρχές του περασμένου έτους έδειξε ότι δύο εμβόλια για τη γρίπη των πτηνών, της γαλλικής Ceva Animal Health και της γερμανικής Boehringer Ingelheim, ήταν αποτελεσματικά κατά του ιού.

«Τον Σεπτέμβριο του 2023, 1.800 νεοσσοί μίας ημέρας εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης των πτηνών. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα δύο δοκιμασμένα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι της μόλυνσης από τον ιό οκτώ εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό», ανέφερε το ολλανδικό υπουργείο Γεωργίας.

«Το γεγονός ότι τα εμβόλια λειτουργούν στην πράξη είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς τον ευρείας κλίμακας εμβολιασμό των πουλερικών κατά του ιού της γρίπης των πτηνών», ανέφερε.

Η γρίπη των πτηνών προκαλεί ανησυχία καθώς εξαπλώνεται όλο και περισσότερο στα θηλαστικά, μεταξύ αυτών και σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον ο φόβος ότι θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στον άνθρωπο με το γάλα.

Η Αυστραλία ανέφερε την περασμένη εβδομάδα το πρώτο κρούσμα γρίπης των πτηνών σε ένα παιδί που είχε μολυνθεί στην Ινδία, ενώ ένα διαφορετικό, άκρως μολυσματικό στέλεχος βρέθηκε σε πτηνοτροφική μονάδα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς επηρεάζει το άγχος την υγεία της γυναίκας

Τα αντιυπερτασικά φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο δερματίτιδας στους ηλικιωμένους, δείχνει νέα μελέτη

Κρασί και καθημερινή κατανάλωση: Τι δείχνουν πρόσφατες έρευνες