Γρίπη των πτηνών – ΕΕ: Υπό παρακολούθηση 34 επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους, ανακοίνωσαν ECDC και EFSA.

Τις μεταλλάξεις των ιών που προκαλούν γρίπη των πτηνών έχουν θέσει υπό παρακολούθηση οι υγειονομικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο διασποράς στους ανθρώπους.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσαν επίσης συστάσεις που βασίζονται σε γενετικές αναλύσεις και περιπτώσεις ανθρώπων που μολύνθηκαν, για να σκιαγραφήσουν τους κινδύνους που κρύβει η νόσος.

Η γρίπη των πτηνών διασπείρεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα στον πλανήτη τα τελευταία χρόνια. Έχει κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες εκατομμύρια άγρια και εκτρεφόμενα πτηνά και πουλερικά και έχει εξαπλωθεί στα θηλαστικά. Έχει αρχίσει επίσης να μολύνει ανθρώπους, εγείροντας ανησυχίες ότι προσαρμόζεται και τελικά θα αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Το στέλεχος που έχει θορυβήσει περισσότερο τους ειδικούς τα τελευταία χρόνια είναι το Α(Η5Ν1). Ωστόσο στις ΗΠΑ, που πλήττονται από τεράστια επιδημία στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες τους, εμφανίστηκε ένα ακόμα. Είναι το Η5Ν9, το οποίο πάντως είναι πιο σπάνιο.

Στις ΗΠΑ η γρίπη των πτηνών έχει επίσης προκαλέσει πολλά κρούσματα σε ανθρώπους από την περασμένη άνοιξη. Συνολικώς ανέρχονται σε 67. Τρία από αυτά έχουν άγνωστο τρόπο μόλυνσης. Τα υπόλοιπα ήταν εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές ή πτηνοτροφικές μονάδες.

34 στελέχη

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το ECDC και η EFSA, οι ειδικοί τους έχουν αναγνωρίσει 34 επικίνδυνες γενετικές μεταλλάξεις. Οι μεταλλάξεις αυτές μπορεί να αυξήσουν τη δυνατότητα του ιού της γρίπης των πτηνών να μεταδίδεται στους ανθρώπους.

Οι δύο υπηρεσίες έχουν δημιουργήσει έναν κατάλογο με αυτές τις μεταλλάξεις, ο οποίος θα αναθεωρείται διαρκώς. Η λίστα βρίσκεται στη διάθεση των εργαστηρίων δημοσίας υγείας και ζώων των ευρωπαϊκών κρατών. Έτσι, θα μπορούν να ελέγχουν εάν εμφανίστηκαν στα εδάφη τους κάποιες από αυτές τις μεταλλάξεις.

Ο κίνδυνος να μεταδοθεί η γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους μπορεί να αυξηθεί με τη συμβολή πολλών παραγόντων. Οι γενετικές μεταλλάξεις ενός ιού και η ανάμιξη γενετικού υλικού μεταξύ ιών είναι δύο από αυτούς.

Άλλοι παράγοντες είναι ανθρώπινες δραστηριότητες που εντείνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους. Τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι λ.χ. η αποψίλωση των δασών και το παγκόσμιο εμπόριο. Το ίδιο και τα αδύναμα μέτρα βιοασφάλειας στις φάρμες ζώων και πτηνών.

Οι δύο υπηρεσίες τονίζουν πως έχει ζωτική σημασία να γίνονται γενετικές αναλύσεις στα πτηνά που θα ανευρίσκονται μολυσμένα. Και αυτό για να γίνουν εγκαίρως αντιληπτές τυχόν μεταλλάξεις ή προσαρμογές που θα διευκολύνουν τη διασπορά στα θηλαστικά. Απαιτείται επίσης αυξημένη επιτήρηση των άρρωστων ή νεκρών θηλαστικών που δυνητικά έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα άγρια πτηνά, πουλερικά ή άλλα θηλαστικά.

Συνιστούν επίσης εμβολιασμούς των πουλερικών και αυξημένη επιτήρηση για να μην βρεθεί η ΕΕ προ δυσάρεστων απροόπτων.

Φωτογραφία: iStock