Γρίπη των πτηνών: Έξαρση στην Ευρώπη – Συναγερμός στην Ελλάδα – Δείτε τα συμπτώματα
Τα εν λόγω κρούσματα αφορούν στον υψηλής παθογονικότητας υπότυπο Η5Ν8 τόσο σε εκτρεφόμενα πουλερικά (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία) όσο και σε άγρια πτηνά (Ολλανδία, Πολωνία, Δανία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία). Εντός του 2016 έχουν ακόμη βρεθεί υψηλής παθογονικότητας υπότυποι Η7Ν7 στην Ιταλία και Η5 στη Γαλλία.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι καθώς η σύνθεση της ελληνικής ορνιθοπανίδας αποτελείται κατά κύριο λόγο από μεταναστευτικά είδη άγριων πτηνών και αυτή την περίοδο παρατηρούνται αυξημένες μετακινήσεις, οι πτηνοτρόφοι και οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών επιβάλλεται να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα βιοασφάλειας και παρακολούθησης των πτηνών.
Τονίζει επίσης ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος και μεταδίδεται σε άμεση επαφή με μολυσμένα πτηνά, ενώ μπορεί να εξαπλωθεί από το ένα κράτος- μέλος στο άλλο ή σε Τρίτες χώρες μέσω του εμπορίου ζώντων πτηνών ή των προϊόντων τους και της μετανάστευσης των πτηνών. Η νόσος, στην υψηλής παθογονικότητας μορφή της, προκαλεί πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας στα περισσότερα είδη πουλερικών, γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κερδοφορία της πτηνοτροφίας. Επίσης, όμως, υπάρχει κίνδυνος και για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι μπορεί να μεταδοθεί και στον άνθρωπο, μολονότι ο κίνδυνος είναι γενικά πολύ περιορισμένος.
Το Τμήμα Υγείας Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη ενημερώσει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εδρεύουν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, ώστε σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών να ειδοποιούν άμεσα την αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία και να παραδίδουν άμεσα τα δείγματα που έχουν λάβει στις κατά τόπο αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.
Κινητικότητα και για το θέμα της λύσσας
Στο μεταξύ η Περιφέρεια ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας για το φθινόπωρο, με ρίψεις από αέρος εμβολιακών δολωμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικά για το θέμα της λύσσας γνωστοποιεί ότι στη Βουλγαρία, όπου επίσης εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού, καταγράφηκε νέο κρούσμα λύσσας στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, ενώ το προηγούμενο είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2014. Στην Ελλάδα, το 48ο και τελευταίο κρούσμα λύσσας καταγράφηκε στις 9 Μαΐου του 2014.
Το επόμενο χρονικό διάστημα στην Κεντρική Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί έλεγχος της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού και της επιτυχούς ανοσοποίησης των ζώων-στόχων, ο οποίος βασίζεται στη θανάτωση και εργαστηριακή εξέταση ενός ικανού αριθμού κόκκινων αλεπούδων. Η συλλογή των δειγμάτων- ζώων θα γίνεται από τα συνεργεία δίωξης που έχουν συγκροτηθεί στις δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.
Τονίζεται ότι για να εξαλειφθεί η λύσσα από την Ελλάδα πρέπει να εμβολιάζονται από κτηνίατρο τα σκυλιά και οι γάτες, ώστε να προστατεύονται έναντι της λύσσας και να μην υπάρχει περίπτωση να μεταδώσουν τη νόσο σε άνθρωπο.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Γρίπη των πτηνών: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα στον άνθρωπο;
Με βάση τα κρούσματα που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών (Α-Η7Ν9) εκδηλώνεται με σοβαρή πνευμονία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.
Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη;
Παρά το γεγονός ότι τόσο η πηγή της μόλυνσης όσο και ο τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα σαφής, θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούνται οι βασικές πρακτικές υγιεινής προκειμένου να αποφευχθεί η λοίμωξη. Αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή καθώς και μέτρα ασφάλειας των τροφίμων και συγκεκριμένα:
Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή χεριών
- Πλένετε τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία της τροφής, πριν από το γεύμα, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το χειρισμό ζώων ή ζωϊκών αποβλήτων, όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής.
- Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.
- Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε κάποιο αλκοολούχο καθαριστικό χειρών.
Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή του Αναπνευστικού
- Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με απλή ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
- Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
- Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.
Γρίπη των πτηνών: Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος, π.χ. χοιρινού ή προϊόντων από χοιρινό;
Πρέπει να τηρούμε τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας κατά την παρασκευή των τροφών, δηλαδή:
- Άρρωστα ζώα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται. Κατά τα άλλα, είναι ασφαλής η κατανάλωση κατάλληλα προετοιμασμένου και μαγειρευμένου κρέατος. Οι ιοί της γρίπης αδρανοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, οι θερμοκρασίες που ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα (ώστε η θερμοκρασία της τροφής να φθάνει τους 70 ˚C σε όλα τα σημεία και να μηνυπάρχουν ροζ περιοχές στο εσωτερικό) σκοτώνουν τον ιό.
- Σε περιοχές που σημειώνονται επιδημίες, προϊόντα κρέατος μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι μαγειρεύονται επαρκώς και ότι ακολουθούνται οι ορθές πρακτικές κατά το χειρισμό τους.
- Η κατανάλωση ωμού κρέατος είναι πρακτική υψηλού κινδύνου και πρέπει να αποθαρρύνεται.
- Διατηρείτε πάντα το ωμό κρέας ξεχωριστά από ήδη μαγειρευμένες ή έτοιμες προς κατανάλωση τροφές για να αποφύγετε την επιμόλυνση.
- Χρησιμοποιείστε διαφορετική επιφάνεια και μαχαίρι για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος. Μη χρησιμοποιείτε για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος την ίδια επιφάνεια κοπής και το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιείτε για τα υπόλοιπα τρόφιμα.
- Μη χειρίζεστε ωμές και μαγειρευμένες τροφές πριν πλύνετε τα χέρια σας εν τω μεταξύ και μην τοποθετείτε ψημένο κρέας πίσω στο πιάτο ή την επιφάνεια όπου βρισκόταν πριν από το μαγείρεμα.
- Μη χρησιμοποιείτε ωμά ή μη επαρκώς βρασμένα αυγά σε παρασκευάσματα τα οποία δεν πρόκειται να υποστούν θερμική επεξεργασία ή μαγείρεμα.
- Μετά από επαφή με ωμό κρέας, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Πλύνετε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες και τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.