Αυξημένη επιτήρηση στα ζώα για να γίνεται αμέσως αντιληπτή τυχόν μόλυνσή τους από τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών, ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απ’ όλες τις χώρες.
Απαραίτητο είναι ακόμα να ενταθούν οι προσπάθειες για μείωση της διασποράς του σε νέα είδη ζώων και στους ανθρώπους, δήλωσε ανώτερη αξιωματούχος του.
Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα γιατί η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται αδιάκοπα. Και όσο περισσότερο συμβαίνει αυτό, τόσο πλησιάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει την ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, τόνισε.
«Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι πολύ ισχυρότερη επιτήρηση στα ζώα, τα άγρια πτηνά, τα πουλερικά. Είναι απαραίτητη για όλα τα ευάλωτα στη γρίπη των πτηνών ζώα», είπε η Dr. Maria Van Kerkhove, διευθύντρια του Τμήματος Επιδημικής & Πανδημικής Ετοιμότητας & Πρόληψης του ΠΟΥ.
Για τον σκοπό αυτό, ο ΠΟΥ βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με υπηρεσίες όπως ο Οργανισμός Τροφίμων & Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών.
Η γρίπη των πτηνών διασπείρεται την τελευταία διετία σε ολοένα περισσότερα θηλαστικά. Πλέον ανιχνεύεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μολύνοντας από πιγκουΐνους και θαλάσσιους ελέφαντες μέχρι γάτες και σκύλους.
Μόλυνε και χοίρο
Τον περασμένο μήνα το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA) επιβεβαίωσε την παρουσία του ιού Η5Ν1 σε χοίρο μικρού αγροκτήματος στο Όρεγκον. Το γεγονός αυτό έχει ανησυχήσει ιδιαιτέρως του επιστήμονες, διότι οι χοίροι μπορεί να μολυνθούν και από τους ιούς που προκαλούν γρίπη στους ανθρώπους.
Αν ένας χοίρος μολυνθεί και από τους δύο ιούς, υπάρχει κίνδυνος ανταλλαγής γενετικού υλικού μεταξύ τους. Το επακόλουθο θα είναι η δημιουργία ενός νέου ιού, που θα μπορεί να μολύνει εύκολα τους ανθρώπους.
«Βρισκόμαστε σε συνεχή κατάσταση ετοιμότητας, όσον αφορά τη γρίπη. Δεν είναι θέμα του αν θα συμβεί αυτό, αλλά πότε θα συμβεί», τόνισε η Dr. Kerkhove. Και πρόσθεσε ότι προς το παρόν ο κίνδυνος είναι χαμηλός για τον γενικό πληθυσμό σε όλο τον κόσμο.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους εργαζόμενους στην πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία, συνέχισε. Στις ΗΠΑ, όπου η γρίπη των πτηνών έχει περάσει στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες, έχουν μολυνθεί εφέτος 55 άνθρωποι. Οι 53 είναι εργαζόμενοι που ήρθαν σε επαφή με άρρωστα ζώα.
Ο τρόπος μόλυνσης των άλλων δύο παραμένει άγνωστος. Ο ένας είναι ένας ηλικιωμένος από το Μισούρι που νόσησε τον Αύγουστο. Ο δεύτερος είναι παιδί στην Καλιφόρνια που νόσησε πριν από λίγες εβδομάδες.
Κρούσμα έχει αναφερθεί και σε έναν έφηβο στον Καναδά, ο οποίος νοσηλεύεται για τρίτη εβδομάδα σε κρίσιμη κατάσταση.
Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κρούσμα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Φωτογραφία: iStock