Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Μολύνθηκαν ακόμα δύο άνθρωποι από τις αγελάδες στις ΗΠΑ

cows farmer milk bird flu

Έφτασαν τους 15 οι εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές μονάδες που νόσησαν τους τελευταίους μήνες.

Η Καλιφόρνια, η μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική πολιτεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι δύο εργαζόμενοι σε φάρμες με αγελάδες μολύνθηκαν από τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών.

Με τα κρούσματα αυτά ανέρχονται σε 16 οι άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει εφέτος τη νόσο. Οι 15 ήταν εργαζόμενοι σε πτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές μονάδες. Είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά (οι 9) ή αγελάδες (οι 6), αντίστοιχα.

Ο 16ος ασθενής δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί πως μολύνθηκε, αφού στην πολιτεία όπου ζει (το Μισούρι) δεν έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο κρούσματα σε πτηνά. Το Μισούρι δεν έχει επίσης καταγράψει κρούσμα σε αγελάδες. Ο δε ασθενής νόσησε τον Αύγουστο.

Η εξάπλωση της νόσου στις αγελάδες σε 14 αμερικανικές πολιτείες και τα αυξανόμενα κρούσματα σε ανθρώπους έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες. Ο φόβος τους είναι ότι ο ιός που προκαλεί γρίπη των πτηνών θα αποκτήσει τελικά την ικανότητα να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων.

Τα δύο κρούσματα της Καλιφόρνιας δεν έχουν γνωστή σχέση μεταξύ τους, ανακοίνωσε το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας της πολιτείας (CDPH). Και οι δύο ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα (π.χ. επιπεφυκίτιδα). Δεν είχαν όμως αναπνευστικά συμπτώματα, ούτε χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο ένας από τους ασθενείς κάνει ακόμα θεραπεία με αντιϊικά φάρμακα και παραμένει σπίτι του.

Συνεχής διασπορά στις κτηνοτροφικές μονάδες

Η γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες της Καλιφόρνιας. Έκτοτε έχουν βρεθεί μολυσμένα 55 κοπάδια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA).

Και στις 14 πολιτείες, εξ άλλου, τα κοπάδια με μολυσμένα θηλαστικά ανέρχονται πλέον σε 255. Το πρώτο είχε ανιχνευθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Το CDPH τονίζει ότι η κατανάλωση παστεριωμένου γάλακτος από την Καλιφόρνια είναι ασφαλής. Αν και η παστερίωση σκοτώνει τον ιό που προκαλεί γρίπη των πτηνών, έχει απαγορεύσει τη διάθεση στο εμπόριο του γάλακτος από τις μολυσμένες αγελάδες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως ο κίνδυνος που συνιστά η γρίπη των πτηνών για το ευρύ κοινό είναι χαμηλός. Ωστόσο για τους εργαζομένους σε πτηνοτροφικές ή κτηνοτροφικές μονάδες, είναι μέτριος προς υψηλός, ιδίως όταν δεν λαμβάνουν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας.

Φωτογραφία: iStock