Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Να απαγορευτεί η πώληση μη παστεριωμένου γάλακτος, ζητά η FDA

raw milk cow

Σε ακόμα μία πολιτεία βρέθηκαν μολυσμένες αγελάδες. Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα στα ζώα.

Να απαγορευτεί η πώληση μη παστεριωμένου γάλακτος στις αμερικανικές πολιτείες όπου επιτρέπεται, ζητά η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ, καθώς η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται ολοένα περισσότερο στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Σε ανοικτή επιστολή που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) συνιστά πιο εντατική ενημέρωση του κοινού για τους κινδύνους από το μη παστεριωμένο γάλα. Συνιστά επίσης να γίνονται εντατικοί έλεγχοι στα κοπάδια όπου παράγεται προς πώλησιν.

Συνιστά επίσης στις πολιτείες όπου ακόμα πωλείται, να σταματήσουν εντελώς την πώλησή του ή έστω στις περιοχές όπου έχουν βρεθεί θετικά κοπάδια.

Η γρίπη των πτηνών που πλήττει τις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες των ΗΠΑ είναι υψηλής παθογονικότητας (HPAI). Έως στιγμής έχει ανιχνευθεί σε 82 κοπάδια, σε 10 διαφορετικές πολιτείες. Η Μινεσότα έγινε χθες η 10η πολιτεία όπου εντοπίστηκαν μολυσμένα ζώα.

Από τον επικίνδυνο ιό Η5Ν1, που σαρώνει τα θηλαστικά του πλανήτη, έχουν μολυνθεί και τρεις εργαζόμενοι σε φάρμες αγελάδων. Δύο μολύνθηκαν στο Μίσιγκαν και ένας στο Τέξας. Όλοι τους είχαν ήπια συμπτώματα και ανάρρωσαν.

Γιατί είναι επικίνδυνο το γάλα

Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να φέρει υψηλά επίπεδα του ιού Η5Ν1, ο οποίος ως φαίνεται μολύνει τις αγελάδες μέσω των μαστών τους.

Δεν έχει ακόμα αποδειχθεί ότι το μολυσμένο γάλα μπορεί να προκαλέσει γρίπη των πτηνών στους ανθρώπους. Εν τούτοις, στις αρχές της επιδημίας είχαν μολυνθεί και πέθαναν γάτες που έπιναν μολυσμένο γάλα σε φάρμες με άρρωστα ζώα. Επιπλέον, σε μελέτες με ποντίκια διαπιστώθηκε ότι μολύνονται εύκολα από γάλα που περιέχει τον ιό.

Η γρίπη των πτηνών, όμως, δεν είναι ο μοναδικός κίνδυνος που απειλεί όσους πίνουν μη παστεριωμένο γάλα. Η FDA αναφέρει πως η κατανάλωσή του ενέχει κίνδυνο για:

Ειδικά οι έγκυοι που το καταναλώνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Υπάρχει επίσης κίνδυνος να γεννηθεί νεκρό το μωρό τους.

Φωτογραφία: iStock