Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Νέα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ραγδαία εξάπλωση στην Καλιφόρνια

bird flu H5N1

Επιβεβαιώθηκε η μόλυνση ακόμα 5 ανθρώπων. Οι Αρχές περιμένουν ότι θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά.

Πέντε νέα κρούσματα σε ανθρώπους από τη γρίπη των πτηνών επιβεβαιώθηκαν στην Καλιφόρνια, όπου ο επικίνδυνος ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται ραγδαία μεταξύ των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων.

Με τα νέα κρούσματα, ο αριθμός των ασθενών στην Καλιφόρνια ανέρχεται πλέον σε 11. Συνολικά στις ΗΠΑ, εξ άλλου, έχουν αναφερθεί 25 κρούσματα από τον Μάρτιο που πρωτοανιχνεύθηκε γρίπη των πτηνών σε γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Ο υψηλής παθογονικότητας ιός (HPAI) Η5Ν1 που προκαλεί τη νόσο έχει μολύνει έως τώρα 320 κτηνοτροφικές μονάδες σε 14 αμερικανικές πολιτείες. Το σχεδόν ένα τρίτο (οι 120 από τις 320) βρίσκονται στην Καλιφόρνια, όπου σχεδόν καθημερινά βρίσκονται νέα μολυσμένα κοπάδια.

Από τους ανθρώπους που αρρώστησαν εφέτος στις ΗΠΑ, οι 9 μολύνθηκαν από την επαφή τους με άρρωστα πουλερικά. Άλλοι 15 έχουν μολυνθεί από γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Ο τελευταίος, κάτοικος του Μισούρι, δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί πώς μολύνθηκε.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Δημοσίας Υγείας της Καλιφόρνιας (CDPH), οι 11 εργαζόμενοι που μολύνθηκαν από γρίπη των πτηνών εκδήλωσαν ήπια συμπτώματα. Αυτά ήταν κοκκίνισμα των ματιών ή έκκριμα από τα μάτια (επιπεφυκίτιδα). Υποβλήθηκαν στην απαιτούμενη θεραπεία και κανένας δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Το CDPH επισημαίνει πως ο γενικός πληθυσμός διατρέχει χαμηλό κίνδυνο να μολυνθεί από γρίπη των πτηνών. Οι εργαζόμενοι στην πτηνοτροφία και την κτηνοτροφία, όμως, που έρχονται τακτικά σε επαφή με άρρωστα ζώα, κινδυνεύουν πολύ. Γι’ αυτό και αναμένει να υπάρξουν και άλλα κρούσματα.

Αυξάνεται η θνησιμότητα στα ζώα

Στους εργαζόμενους συνιστάται να μην έρχονται σε επαφή με ζώα δίχως μέτρα ατομικής προστασίας. Πόσο μάλλον που στην Καλιφόρνια οι αγελάδες πεθαίνουν σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από τη νόσο, απ’ ό,τι στις άλλες αμερικανικές πολιτείες, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες ότι τα νεκρά ζώα δεν συλλέγονται αλλά αφήνονται να σαπίζουν στα λιβάδια κάτω από τον ήλιο. Και αυτό λόγω φόρτου εργασίας στις εταιρείες αποκομιδής. Είναι χαρακτηριστικό ότι φάρμες που φυσιολογικά χάνουν 1-2 αγελάδες τον μήνα, τώρα έχουν εκατοντάδες νεκρά θηλαστικά.

Από αυτά όμως τρέφονται αρπακτικά πτηνά, που μπορεί να κολλήσουν γρίπη των πτηνών και να την μεταδώσουν περαιτέρω.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, καταγράφηκαν νέες επιδημίες γρίπης των πτηνών σε πτηνοτροφικές μονάδες της Ουάσινγκτον και της Γιούτα. Είναι η πρώτη επιδημία στην Ουάσινγκτον από το 2023.

Φωτογραφία: iStock