Γρίπη των πτηνών: Οι ΗΠΑ κατέγραψαν την πρώτη έξαρση του φονικού στελέχους H7N9 από το 2017

Η γρίπη των πτηνών με την εξάπλωση που παρουσιάζει έχει ρημάξει πληθυσμούς πουλερικών σε όλο τον κόσμο προκαλώντας προβλήματα στον εφοδιασμό και αύξηση της τιμής των τροφίμων. Η διάδοσή του στα θηλαστικά, περιλαμβανομένων των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει φόβους στις κυβερνήσεις για κίνδυνο μιας νέας πανδημίας.
Το στέλεχος που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη ζημιά στα πουλερικά τα τελευταία χρόνια και τον θάνατο ενός ανθρώπου στις ΗΠΑ, είναι το H5N1.
Το H7N9 αποδείχθηκε ότι είχε υψηλό ποσοστό θανάτων για τους ανθρώπους παγκοσμίως, σκοτώνοντας 616 ανθρώπους, ή το 39%, των 1.568 ανθρώπων που μολύνθηκαν παγκοσμίως, αφότου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2013 στην Κίνα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η πιο πρόσφατη έξαρση του H7N9 εντοπίστηκε σε ένα αγρόκτημα 47.654 πουλερικών εμπορικής αναπαραγωγής στο Νόξεμπι, στο Μισισίπι, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, που εδρεύει στο Παρίσι, σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα, επικαλούμενος τις αρχές των ΗΠΑ.
«Πολύ παθογενής γρίπη των πτηνών (HPAI) Η7Ν9 της βορειοαμερικανικής γραμμής άγριων πτηνών εντοπίστηκε σε φάρμα πουλερικών εμπορικής αναπαραγωγής. Ο αποπληθυσμός του επηρεαζόμενου πληθυσμού είναι σε εξέλιξη», αναφέρει η έκθεση.
«Το υπουργείο Υγείας (Υπηρεσία Επιθεώρησης της Υγείας Ζώων και Φυτών – APHIS) σε συντονισμό με κρατικούς αξιωματούχους Υγείας των Ζώων και Άγριας Ζωής, πραγματοποιούν εμπεριστατωμένη επιδημιολογική έρευνα και αυξημένη επιτήρηση σε απάντηση στον εντοπισμό», πρόσθεσε.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ψωμί: Τα 7 πιο υγιεινά είδη και τι πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί έχουμε σεξουαλικές φαντασιώσεις για ανθρώπους που αντιπαθούμε – Ένας ειδικός εξηγεί
Γλυκά: Τι είναι αυτό που μας κάνει να μην μπορούμε να τους αντισταθούμε