Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί και δεν μπορεί να κολλήσει ο άνθρωπος

  • Iatropedia newsroom
γρίπη των πτηνών
Ο ιός έχει προκαλέσει σοβαρές, ενίοτε θανατηφόρες λοιμώξεις σε ανθρώπους και βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα των ιών που μπορούν να προκαλέσουν πανδημία

Σε επιφυλακή για τυχόν αλλαγές στον ιό H5N1, που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών, οι οποίες θα μπορούσαν να δείχνουν ότι ο ιός βρίσκεται σε διαδικασία προσαρμογής για να εξαπλωθεί μεταξύ των ανθρώπων, βρίσκονται οι επιστήμονες.

Ο ιός έχει προκαλέσει σοβαρές, ενίοτε θανατηφόρες λοιμώξεις σε ανθρώπους και βρίσκεται εδώ και καιρό στη λίστα των ιών που μπορούν να προκαλέσουν πανδημία. Κάθε μετάδοση σε ένα νέο είδος θηλαστικού είναι ανησυχητική.

Μία έξαρση της γρίπης των πτηνών σε κοπάδια βοοειδών στις Ηνωμένες Πολιτείες οδήγησε στην πρώτη γνωστή περίπτωση μετάδοσης από αγελάδα σε άνθρωπο, όταν κόλλησε τον ιό εργαζόμενος σε φάρμα στο Τέξας. Πριν από αυτό, η βασική οδός μετάδοσης του ιού στους ανθρώπους ήταν, ως επί το πλείστον, μέσω στενής επαφής με άγρια ​​πτηνά ή μολυσμένα πουλερικά.

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε όλο και περισσότερα είδη και η γεωγραφική επέκτασή της έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης ανθρώπων από τον ιό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

Οι μολύνσεις στα βοοειδή προέρχονται από τον ίδιο υποτύπο γρίπης των πτηνών που προσβάλλει τα άγρια ​​πτηνά και τα πουλερικά σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας επίσης πολλά είδη θηλαστικών που πιθανότατα κόλλησαν τον ιό τρώγοντας άρρωστα ή νεκρά πουλιά.

Τον Φεβρουάριο, επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά ένας θανατηφόρος τύπος γρίπης των πτηνών στην ηπειρωτική Ανταρκτική, με τους επιστήμονες να σημαίνουν συναγερμό για τις τεράστιες αποικίες πιγκουίνων.

Από τη στιγμή που ο H5N1 έφτασε στη Νότια Αμερική, το 2022, η γρίπη των πτηνών σκότωσε δελφίνια, περίπου 50.000 φώκιες και θαλάσσια λιοντάρια κατά μήκος των ακτών και τουλάχιστον μισό εκατομμύριο πτηνά, στη Χιλή και το Περού.

Παρότι οι περιπτώσεις λοίμωξης από γρίπη των πτηνών στον άνθρωπο είναι σπάνιες, μπορεί να είναι θανατηφόρες όταν συμβούν. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), από το 2003 έως το 2024 καταγράφηκαν 889 μολύνσεις H5N1 σε ανθρώπους. Από αυτές, οι 463 ή το 52% οδήγησαν σε θάνατο.

Οι Αμερικανοί έχουν ενισχύσει τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πρώτης γνωστής επιδημίας H5N1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, η οποία έχει πλέον εξαπλωθεί σε κοπάδια σε εννέα πολιτείες και από εκεί στην παρραγωγή γάλακτος.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άγριο πουλί σε αγελάδα, από αγελάδα σε αγελάδα, από αγελάδα σε πουλερικό και ένα κρούσμα μετάδοσης από αγελάδα σε άνθρωπο. Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Λόγω του μεγάλου ιικού φορτίου στο γάλα και στους μαστικούς αδένες, οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι ο ιός μπορεί να εξαπλώνεται μεταξύ των αγελάδων κατά τη διαδικασία του αρμέγματος, είτε μέσω της επαφής με μολυσμένο εξοπλισμό είτε με την κυκλοφορία του ιού στον αέρα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού.

Ένα στα πέντε εμπορικά δείγματα γάλακτος που ελέγχθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ περιείχε σωματίδια του ιού H5N1, σύμφωνα με τον FDA. Ο Οργανισμός είπε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι ο ιός που βρέθηκε στο γάλα αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ότι η παστερίωση σκότωνε αποτελεσματικά τον ιό.

«Δεν ανησυχώ για το ίδιο το γάλα», ανέφερε στο Reutes ο Samuel Alcaine, αναπληρωτής καθηγητής επιστήμης των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Cornell.

«Δείχνει, ωστόσο, ότι ο ιός είναι πιο διαδεδομένος μεταξύ των γαλακτοκομικών από όσο πιστεύαμε προηγουμένως», πρόσθεσε..

Αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του ιού H5N1 της γρίπης των πτηνών σε αγελάδες και σε άλλες χώρες πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των αποδημητικών πτηνών.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιδικά εμβόλια: Όλες οι παρενέργειες ανά εμβόλιο – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Συμβουλές για το Πάσχα: Τι να προσέχετε στην εκδρομή – Ο κίνδυνος της υπερφαγίας

Η Δανία «κόβει» το Ozempic για τον διαβήτη τύπου 2