Γρίπη των πτηνών: Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς – Νέα δεδομένα
Τα συμπτώματα που εκδήλωσαν ασθενείς σε ΗΠΑ και Καναδά, οι οποίοι νόσησαν με γρίπη των πτηνών, αποκάλυψαν οι επιστήμονες σε δύο ξεχωριστές δημοσιεύσεις.
Η πρώτη αφορά μία 13χρονη από τον Καναδά που αρρώστησε πολύ βαριά και χρειάστηκε διασωλήνωση. Η δεύτερη αφορά 46 ασθενείς στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ήπιες λοιμώξεις. Η δεύτερη αφορά 46 ασθενείς στις ΗΠΑ, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν ήπιες λοιμώξεις. Οι 45 από αυτούς είχαν μολυνθεί από πτηνά ή αγελάδες. Ο τελευταίος ασθενής είναι άγνωστο πως μολύνθηκε.
Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν μεγάλη επιδημία γρίπης των πτηνών. Ο επικίνδυνος ιός έχει περάσει από τα άγρια πτηνά και τα πουλερικά, στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες. Έχει επίσης μολύνει 66 ανθρώπους από τον περασμένο Μάρτιο έως σήμερα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Καλιφόρνια, που αποτελεί την κύρια γαλακτοπαραγωγική πολιτεία της χώρας, έχει μολυνθεί το 71% των κοπαδιών. Στην ηλιόλουστη πολιτεία έχουν επίσης καταγραφεί τα 37 από τα κρούσματα στους ανθρώπους.
Τα δύο άρθρα που περιγράφουν τα συμπτώματα των ασθενών δημοσιεύθηκαν στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine (NEJM). Τα 46 αμερικανικά κρούσματα είναι αυτά που καταγράφηκαν έως τον Οκτώβριο του 2024.
Η ασθενής του Καναδά
Στο πρώτο άρθρο, γιατροί από τον Καναδά και τις ΗΠΑ περιγράφουν τι συνέβη στην 13χρονη, η οποία κόλλησε άγνωστο πως γρίπη των πτηνών.
Όπως αναφέρουν, το κορίτσι πάσχει από ήπιο άσθμα και παχυσαρκία. Οι γονείς του το πήγαν για πρώτη φορά στο νοσοκομείο αρχές Νοεμβρίου. Οι γονείς του είπαν ότι το τελευταίο διήμερο είχε επιπεφυκίτιδα και στα δύο μάτια, ενώ την προηγούμενη μέρα ανέβασε πυρετό. Οι γιατροί που την εξέτασαν δεν διέκριναν κάτι ανησυχητικό και την έστειλαν σπίτι χωρίς θεραπεία.
Ωστόσο σύντομα παρουσίασε βήχα, έμετο και διάρροια, που σταδιακά επιδεινώνονταν. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 7 Νοεμβρίου, επέστρεψε στο νοσοκομείο με αναπνευστική δυσχέρεια και αιμοδυναμική αστάθεια. Αυτό σημαίνει ότι δυσκολευόταν να αναπνεύσει και είχε μη φυσιολογική ή ασταθή αρτηριακή πίεση. Επομένως, δεν οξυγονωνόταν, ούτε αιματωνόταν καλά ο οργανισμός της.
Στις 8 Νοεμβρίου μεταφέρθηκε στην εντατική μονάδα του Νοσοκομείου Παίδων της Βρετανικής Κολομβίας έχοντας, μεταξύ άλλων:
- Αναπνευστική ανεπάρκεια
- Πνευμονία στον αριστερό πνεύμονα (στο κατώτερο τμήμα του)
- Οξεία νεφρική βλάβη
- Λευκοπενία (χαμηλός αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων, που είναι τα κύτταρα του ανοσοποιητικού)
Η κατάστασή της επιδεινωνόταν συνεχώς και στις 9 Νοεμβρίου διασωληνώθηκε. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι ήταν μολυσμένη με τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών. Ο ιός αυτός έφερε τρεις μεταλλάξεις, γι’ αυτό και ήταν τόσο βαριά άρρωστη.
Οι γιατροί της χορήγησαν τριπλή αντιϊική θεραπεία (oseltamivir, baloxavir και amantadine), αλλά η αναπνοή της άρχισε να βελτιώνεται στις 22 Νοεμβρίου. Έτσι, αποσωληνώθηκε στις 28 Νοεμβρίου.
Ο ιός που βρέθηκε στις γενετικές αναλύσεις του κοριτσιού ανήκε στον γονότυπο D1.1 που έχει βρεθεί σε άγρια πτηνά της Βρετανικής Κολομβίας. Όπως προαναφέρθηκε, όμως, ήταν μεταλλαγμένος. Μάλιστα μία από τις μεταλλάξεις διευκολύνει την προσκόλληση του ιού στα κύτταρα του αναπνευστικού, γεγονός που οι γιατροί χαρακτηρίζουν ως ανησυχητικό.
Οι 45 ασθενείς που μολύνθηκαν από ζώα στις ΗΠΑ
Στο δεύτερο άρθρο, επιστήμονες από τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ και από έξι αμερικανικές πολιτείες παρουσίασαν το ιστορικό 36 ανδρών και 9 γυναικών με γρίπη των πτηνών, οι οποίοι είχαν εκτεθεί σε άρρωστα ζώα.
Η μέση ηλικία τους ήταν τα 34 έτη. Οι 20 είχαν μολυνθεί από άρρωστα πουλερικά και οι 25 από μολυσμένες αγελάδες ή/και το γάλα τους. Το 76% εξ αυτών δεν έπασχαν από κανένα υποκείμενο νόσημα. Το 18% είχαν ένα υποκείμενο νόσημα, ενώ οι υπόλοιποι είχαν δύο ή περισσότερα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές, το πιο συχνό σύμπτωμα που προκάλεσε η γρίπη των πτηνών ήταν με διαφορά η επιπεφυκίτιδα. Την παρουσίασαν οι 42 από τους 45 ασθενείς (ποσοστό 93%). Οι 15 από αυτούς είχαν μόνο αυτό το κοκκίνισμα των ματιών. Οι 14 όμως είχαν μαζί και αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, πονόλαιμο ή/και δύσπνοια).
Επιπλέον, 13 ασθενείς είχαν επιπεφυκίτιδα μαζί με μη-αναπνευστικά συμπτώματα. Τρεις ασθενείς, τέλος, δεν είχαν επιπεφυκίτιδα αλλά διαφορετικά συμπτώματα.
Τα λοιπά αναπνευστικά και μη συμπτώματα που εκδήλωσαν οι ασθενείς ήταν:
- Πυρετός (22 από τους 45)
- Πονοκέφαλος (20 από τους 45)
- Πόνοι στους μυς/μυαλγία (19 από τους 45)
- Πονόλαιμος (13 από τους ασθενείς)
- Κόπωση (10 από τους ασθενείς)
- Βήχας (8 από τους ασθενείς)
- Δύσπνοια (7 από τους ασθενείς)
- Ναυτία (6 ασθενείς)
- Έμετος, διάρροια (από 2 ασθενείς)
Σε όλες τις περιπτώσεις τα συμπτώματα ήταν ήπια και δεν χρειάστηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι, όμως, πήραν το αντιϊικό φάρμακο οσελταμιβίρη (oseltamivir), εντός μίας εβδομάδας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η αγωγή διήρκησε επί 3 έως 10 μέρες.
Ο 46ος ασθενής των ΗΠΑ
Ο 46ος ασθενής των ΗΠΑ περιγράφεται ξεχωριστά, διότι δεν είχε έρθει σε επαφή με ζώα. Ούτε, όμως, κατέστη δυνατό να βρεθεί πώς μολύνθηκε. Όπως είχε αναφέρει τότε το Υπουργείο Υγείας του Μισούρι, είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο στις 22 Αυγούστου «με γαστρεντερικά συμπτώματα» και «ιστορικό χρόνιας νόσου του αναπνευστικού».
Στο δεύτερο άρθρο της NEJM, όμως, αποκαλύπτεται πως είχε «πολλαπλά υποκείμενα νοσήματα». Επιπλέον, στο νοσοκομείο διακομίσθηκε με:
- Οξύ πόνο στο στήθος
- Ναυτία
- Έμετο
- Διάρροια
- Αδυναμία
Ο ασθενής αυτός δεν είχε αναπνευστικά συμπτώματα. Οι γιατροί του έκαναν εισαγωγή και τον υπέβαλλαν σε εξετάσεις για διάφορα παθογόνα. Η εξέταση για γρίπη τύπου Α (σ.σ. σε αυτήν ανήκει ο ιός Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών) ήταν θετική.
Οι γιατροί του χορήγησαν οσελταμιβίρη και τρεις ημέρες αργότερα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ωστόσο, το θετικό δείγμα του εστάλη για περαιτέρω έλεγχο, στο πλαίσιο της επιτήρησης ρουτίνας για τη γρίπη. Ο έλεγχος αυτός αποκάλυψε ότι είχε γρίπη των πτηνών.
Την ίδια εποχή ήταν άρρωστο και άλλο μέλος της οικογένειάς του. Οι εξετάσεις και σε αυτό το άτομο βρήκαν κάποια ίχνη έκθεσης στον ιό Η5Ν1. Ωστόσο ήταν μόνο κάποια ίχνη και έτσι τα ευρήματα θεωρήθηκαν ασαφή.
Αρνητικές οι επαφές τους
Και στα δύο άρθρα, οι γιατροί τονίζουν πως οι επαφές των ασθενών ήταν ουσιαστικά αρνητικές για γρίπη των πτηνών. Και σίγουρα δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. Παραμένει όμως άγνωστο πως μολύνθηκαν ο ασθενής του Μισούρι και η έφηβη στον Καναδά.
Παραμένει επίσης άγνωστο αν το κορίτσι στον Καναδά μολύνθηκε από μεταλλαγμένο ιό ή αν αυτός μεταλλάχθηκε μετά την εισβολή του στον οργανισμό της.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι έρχονται σε επαφή με ζώα/πουλερικά και εκδηλώνουν ύποπτα συμπτώματα, ιδίως επιπεφυκίτιδα, καλό είναι να συμβουλεύονται έναν γιατρό, τονίζεται σε σχόλιο που συνοδεύει τα δύο άρθρα.
Φωτογραφία: iStock