Γρίπη των πτηνών: Τέταρτο κρούσμα στην Καλιφόρνια σε μία εβδομάδα – Υπόνοιες και για άλλα

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ είναι πλέον 18 από την άνοιξη, που πέρασε ο ιός Η5Ν1 στις γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Ακόμα ένας άνθρωπος μολύνθηκε από γρίπη των πτηνών στην Καλιφόρνια, η οποία πλέον έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα από την περασμένη εβδομάδα.

Η Καλιφόρνια είναι η πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ και η μεγαλύτερη παραγωγός αγελαδινού γάλακτος της χώρας. Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Δημοσίας Υγείας της (CDPH), έχει ενημερωθεί για δύο πρόσθετα κρούσματα. Αυτά όμως δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.

Τα τέσσερα επιβεβαιωμένα περιστατικά είναι εργαζόμενοι σε διαφορετικές φάρμες, όπου βρέθηκαν μολυσμένες γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Η γρίπη των πτηνών έχει μολύνει 18 ανθρώπους στις ΗΠΑ από την άνοιξη, όταν ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά ο ιός Η5Ν1 στα μεγαλόσωμα θηλαστικά.

Όλοι πλην ενός μολύνθηκαν από την επαφή τους με άρρωστα πουλερικά ή αγελάδες. Ο 18ος είναι ένας ηλικιωμένος από το Μισούρι, για τον οποίο δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί ο τρόπος μόλυνσης.

Το CDPH αναφέρει πως περιμένει να υπάρξουν και άλλα κρούσματα σε ανθρώπους. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό. Κινδυνεύουν όμως πολύ όσοι έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά ή θηλαστικά, ιδίως όταν δεν λαμβάνουν επαρκή ατομικά μέτρα προστασίας.

Τα καλά νέα έως στιγμής είναι πως όλα δείχνουν ότι η μετάδοση περιορίζεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Επιπλέον, όλοι οι ασθενείς με γρίπη των πτηνών είχαν έως τώρα ήπια συμπτώματα. Αυτοί στην Καλιφόρνια είχαν κοκκίνισμα ή/και εκκρίματα στα μάτια (επιπεφυκίτιδα). Κανένας τους δεν χρειάσθηκε νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Ο μεγάλος φόβος των ειδικών, όμως, είναι πως αν δεν σταματήσει να διασπείρεται ο ιός στους ανθρώπους, θα αποκτήσει τελικά την ικανότητα να μεταδίδεται και μεταξύ τους. Αν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό η νόσος να προκαλέσει πανδημία.

Φωτογραφία: iStock