Iatropedia

Γρίπη των πτηνών: Υπό παρακολούθηση δεκάδες εργαζόμενοι σε φάρμες στο Κολοράντο

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές των ΗΠΑ καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού Η5Ν1 στις αγελάδες.

Σχεδόν 70 εργαζόμενοι σε δύο φάρμες με γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες που βρέθηκαν θετικές στη γρίπη των πτηνών βρίσκονται υπό παρακολούθηση στο Κολοράντο των ΗΠΑ, για το ενδεχόμενο να έχουν εκτεθεί στον υπαίτιο ιό.

Κανένας από τους εργαζομένους δεν έχει έως στιγμής συμπτώματα, σύμφωνα με το  Υπουργείο Δημοσίας Υγείας & Περιβάλλοντος της αμερικανικής πολιτείας (CDPHE). Το υπουργείο δεν έδωσε στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες για το που βρίσκονται οι φάρμες αυτές.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) είχε ανιχνεύσει στις 25 Απριλίου για πρώτη φορά γρίπη των πτηνών σε αγελάδες του Κολοράντο. Το δεύτερο κοπάδι βρέθηκε θετικό την περασμένη Τετάρτη 8 Μαΐου 2024.

Από τα τέλη Μαρτίου, όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα θετικά κρούσματα σε αγελάδες, έως τις 8 Μαΐου 2024 είχαν βρεθεί 42 μολυσμένα κοπάδια σε 9 αμερικανικές πολιτείες. Το USDA ανανεώνει τη σχετική βάση δεδομένων κάθε φορά που εντοπίζονται νέα κρούσματα.

Η ιδιαίτερα λοιμογόνος γρίπη των πτηνών (HPAI) H5N1 μεταδίδεται πολύ εύκολα μεταξύ των ειδών. Εξαπλώνεται ασταμάτητα στον πλανήτη από το 2020. Από τα πτηνά πέρασε στα πουλερικά και πλέον προσβάλλει θηλαστικά σε όλες τις ηπείρους. Οι γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες είναι το πιο πρόσφατο είδος όπου πέρασε ο επικίνδυνος ιός.

Οι ειδικοί ανησυχούν για το τι μπορεί να συμβεί όταν περάσει στους χοίρους, από τους οποίους μολύνονται εύκολα οι άνθρωποι.

Φωτογραφία: iStock