Iatropedia

Γρίπη: Τρεις νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα- 6 συνολικά τα θύματα

Άλλες χρονιές, όπως πέρσι, αρχίζαμε να καταγράφουμε θανάτους από επιπλοκές της γρίπης από νωρίτερα... Φέτος η μακάβρια διαδικασία ξεκινά τώρα καθώς ο ένας νεκρός του Δεκεμβρίου συνοδεύεται πια από 5 ακόμα που έχασαν την μάχη μέσα στον Ιανουάριο αλλά οι 3 μέσα στην τελευταία εβδομάδα του μήνα που μόλις εξέπνευσε.

Φέτος η εικόνα είναι διαφορετική… Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων για το φετινό χειμώνα είναι έξι -πέντε άνδρες και μία γυναίκα, ηλικίας 39 ως 79 ετών- αλλά σύμφωνα με ΚΕΕΛΠΝΟ, κανένα από τα θύματα δεν είχε κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.

Αυξάνονται οι ιατρικές επισκέψεις

Από τις 22 έως τις 28 Ιανουαρίου στάλθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης 120 δείγματα (94 από νοσοκομεία και 26 από ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς) εξ των οποίων τα 25 (20,8%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 3 ήταν τύπου Α και τα 22 ήταν τύπου Β.

Το ίδιο διάστημα, καταγράφηκαν 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης (16 άνδρες, 8 γυναίκες) με νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Μόνον οι δύο είχαν εμβολιαστεί.

Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις, οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι του ιού, μέχρι τώρα, είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1) pdm09.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν

Όλοι οι άνω των 65 ετών, τα άτομα που καπνίζουν, οι γυναίκες που εγκυμονούν ή έχουν μικρά παιδιά, οι υγειονομικοί, όσοι εργάζονται με παιδιά και ηλικιωμένους, τα άτομα με υποκείμενα σοβαρά νοσήματα (καρδιολογικά, αιματολογικά, πνευμονολογικά, καρκίνους, ΧΑΠ, διαβήτη) και οι ανοσοκοατασταλμένοι ασθενείς πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν.

Ακόμα και τώρα, υπάρχει χρόνος για ανοσοποίηση καθώς το εμβόλιο χρειάζεται 10-15 ημέρες για να ωθήσει τον οργανισμό να δημιουργήσει αντισώματα.

Προφυλάξεις

Εν τω μεταξύ, καλό είναι όσοι παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι τους τα πρώτα 24ωρα, αφενός για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να ανταπεξέλθει καλύτερα, αφετέρου για να μην μεταδώσουν την ίωση σε συναδέλφους και φίλους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα μικρά παιδιά που όταν παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα (πυρετό, καταβολή, βήχα…) πρέπει να μην τα στέλνουμε σχολείο για να προστατεύσουσε τα υπόλοιπα παιδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρίπη ή κρυολόγημα; Συμπτώματα και διαφορές για να ξέρετε τι έχετε

Μοναδικό βίντεο για την γρίπη: Πώς μεταδίδεται ο ιός

Μας περικυκλώνει η Αυστραλιανή γρίπη: Τι είναι ο ιός Η3Ν2 – Τι ισχύει με το εμβόλιο [vids, χάρτες]

Κρυολόγημα, γρίπη και ίωση: Πλήρης οδηγός για το τσουχτερό κρύο