Σύμφωνα με την τροπολογία, όσες δαπάνες υποβλήθηκαν κατά το παρελθόν ή θα υποβληθούν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019 για γυαλιά οράσεως, θα αποζημιώνονται πλέον απευθείας στους δικαιούχους, μετά από κατάθεση ατομικών αιτημάτων στις Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ).
Τι έγινε με τα περίφημα voucher;
Η χθεσινή τροπολογία έρχεται να αναιρέσει προσωρινά -δηλαδή μέχρι τέλος Ιουνίου- την προηγούμενη διαδικασία για την αποζημίωση οπτικών ειδών με βεβαίωση πληρωμής (voucher). Η διαδικασία πληρωμής με voucher, ωστόσο, αν και ψηφίστηκε βιαστικά τον Αύγουστο του 2018, επί της ουσίας έχει παραμείνει στα χαρτιά. Οι οπτικοί αρνούνται να υπογράψουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ. Κάτι παρόμοιο με αυτό που έχει συμβεί με τους οικογενειακούς γιατρούς. Είναι τυχαίο άραγε που κανένας ιδιώτης ή πάροχος υγείας δεν θέλει να ανακατευτεί με το δημόσιο; Οι οπτικοί – οπτομέτρες μάλιστα προσάπτουν στο Υπουργείο Υγείας, ότι προχώρησε στην εφαρμογή του μέτρου μονομερώς. Δηλαδή, χωρίς να προηγηθεί σχετική συμφωνία με την Ομοσπονδία. Το Υπουργείο Υγείας με την παρούσα απόφαση υποχωρεί προσωρινά από το σχέδιο με τα voucher.
Να σημειωθεί ότι παρόμοια προβλήματα υπήρξαν και με τα voucher των αποζημιώσεων της ειδικής αγωγής. Ρύθμιση που αποσύρθηκε προσωρινά, επίσης, με την ίδια τροπολογία.
Πόσα χρήματα θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά οράσεως
Τόσο με την κατάθεση ατομικών αιτημάτων, όσο και με τα voucher (αν και όταν εφαρμοστούν), το ποσό που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας, είναι 100 ευρώ για κάθε αγορά γυαλιών ή φακών επαφής. Αν η αγορά είναι μεγαλύτερη των 100 ευρώ, το ποσό θα το επιβαρύνεται ο ασφαλισμένος από την τσέπη του.
Με το voucher των 100 ευρώ, πάντως, ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να προμηθεύεται γυαλιά οράσεως, χωρίς να προπληρώνει.
Η παροχή θα καταβάλλεται στους ασφαλισμένους, ως εξής:
– ‘Ενα ζευγάρι γυαλιών κάθε 4 χρόνια ή 1 ζευγάρι φακών επαφής κάθε δύο χρόνια.
– Σε παιδιά ως 12 ετών χορηγούνται άθραυστα γυαλιά ασφαλείας κάθε 2 χρόνια.
– Για την προμήθεια γυαλιών πρεσβυωπίας, ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί αποζημίωση μόνο σε ασφαλισμένους άνω των 40 ετών και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν λάβει άλλα γυαλιά σε διάστημα τετραετίας, για άλλη διαταραχή όρασης.
– Σε περίπτωση ”κερατόκωνου” χορηγείται ειδικός κερατοκωνικός φακός που αντικαθίσταται κάθε εξάμηνο.
Η απόδοση της δαπάνης γίνεται με βάση το παραστατικό αγοράς και την ιατρική γνωμάτευση που εκδίδεται ηλεκτρονικά και στην οποία αναφέρονται, εκτός από τα στοιχεία του γιατρού και του ασθενή, ο κωδικός νόσου (ICD10) της οπτικής διαταραχής, τα δεδομένα της μέτρησης οπτικής οξύτητας σε κάθε οφθαλμό, τα οποία τεκμηριώνουν την αναγκαιότητα χορήγησης γυαλιών ή φακών επαφής.