Γυναίκα 67 ετών γέννησε το παιδί της κόρης της με την βοήθεια Ελλήνων γιατρών
Η μητέρα του παιδιού, παρότι νέα, έπασχε από σπάνια νόσο στην μήτρα και έπρεπε να υποβληθεί σε ολική υστερεκτομή. Πριν συμβεί αυτό ωστόσο, φύλαξαν ωάρια από τις ωοθήκες της τα οποία στην συνέχεια γονιμοποίησαν με το σπέρμα του συζύγου της. Καθώς όμως δεν μπορούσε να κυοφορήσει η ίδια, ελήφθη ειδική δικαστική άδεια ώστε να γίνει παρένθετη, η μητέρα της κοπέλας ετών 67.
Η ηλικιωμένη γυναίκα πέρασε από εκτενή ιατρικό έλεγχο και κρίθηκε ικανή να τα βγάλει πέρα με την εγκυμοσύνη. Προς το τέλος ωστόσο παρουσίασε αυξημένη πίεση και έτσι το μωράκι γεννήθηκε στην 31η εβδομάδα με καισαρική τομή χωρίς κανένα πρόβλημα τόσο για την γιαγιά του όσο και για το ίδιο στην μαιευτική κλινική ΓΑΙΑ.
Ο δρ Πάντος, διευθυντής του «Γένεσις Αθηνών» όπου έγινε η ωοληψία, η in vitro γονιμοποίηση και η εμβρυομεταφορά, επισήμανε ότι «για εμάς αυτό το περιστατικό ήταν μία ακόμα μεγάλη επιτυχία και επιστημονική πρόκληση, ένα σύνορο που θέλαμε να περάσουμε. Μοναδικές επιτυχίες σαν αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα, αποτελούν άλλωστε τον λόγο που η Ελλάδα έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αποτελεί αφετηρία του ονείρου για πολλά υπογόνιμα ζευγάρια από κάθε γωνιά της Γης».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης που παρέστη στην εκδήλωση πρόσθεσε ότι «το σπουδαίο επίτευγμα αναδεικνύει το υψηλό επιστημονικό επίπεδο των Ελλήνων γιατρών οι οποίοι πρωτοπορούν παγκοσμίως. Ειδικά δε στον τομεά της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, η χώρα μας έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική καθώς πολλά ζευγάρια από όλο τον κόσμο έγιναν γονείς με την βοήθεια Ελλήνων επιστημόνων…».
Σε ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφο για τα επιτρεπτά ηλικιακά όρια της φυσικής και παρένθετης μητέρας ο κ. Πάντος επισήμανε ότι: «Σήμερα στην χώρα μας ο νόμος προβλέπει ότι η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε εξωσωματική μέχρι τα 50 έτη της ενώ για την παρένθετη δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Κατά την γνώμη μου η ηλικία της φυσικής μητέρας θα έπρεπε να επικαιροποιηθεί προς τα επάνω καθώς έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής ενώ θα έπρεπε να μπει ένα όριο για την παρένθετη ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία ηλικιωμένων γυναικών».
Παρακάτω ο πατέρας του βρέφους: